blog

Tavaszi lemosó permetezés – Miért, hogyan és mivel?

Végre múlik a hideg idő és elérkezett az alapos télvégi, tavaszi lemosó permetezés ideje. Miért érdemes belekezdeni és hogyan a legjobb elvégezni?

Miért épp „lemosó”?

A tavaszi munkálatok fontos állomása a lemosó permetezés, melynek fő célja a növényvédelem, mivel a kultúrnövényeket sokféle kártevő és betegség fenyegetheti. Ezek ellen a legjobb védekezés a megelőzés, amelyben segítséget nyújt a tavaszi lemosó jellegű permetezés. Az ültetvényeket, a szántóföldön gazdálkodókat jogszabályokkal kötelezik a „zöldítésre”, az integrált növényvédelemrea talajok védelmére, és a zöld szemléletet szerencsére egyre többen követik világszerte. A zöldítés célja, hogy növényeinket úgy védjük, hogy nem teszünk kárt sem a kert többi növényében, sem az élővilágában, talajban. A lemosó permetezés onnan kapta a nevét, hogy az átlagosnál nagyobb mennyiségű permetlé és víz egyvelegét bőségesen locsoljuk a növényre.

Tavaszi lemosó permetezés ideje

  • Ha a nappali hőmérséklet már tartósan fagypont felett van. Ilyenkor már nemcsak a növények, hanem a kártevők és kórokozó gombaspórák is éledeznek.
  • Az első rügyek megjelenése előtt már érdemes lehet belekezdeni.

Hogyan végezzük?

Mielőtt belekezdünk, érdemes minden olyan kerti munkát elvégeznünk, ami a növények érintésével jár – dörzsöljük át kéregkaparóval a kezelendő bokrokat, fákat, ezek repedéseit, hogy a kártevők, férgek, bábok ne tudjanak tovább szaporodni. Ezzel el is végeztük a fenntartható kertművelés első tavaszi lépését. A metszést, száraz ágak, gallyak, őszi gyümölcsmaradványok eltávolítását célszerű ezután végezni, majd utolsó lépésként jöhet a tavaszi lemosó permetezés.

A lemosó permetezés során a növényeket egy megfelelő kémiai vagy biológiai anyaggal ápoljuk, amely a növények felületén marad, és védelmet nyújt a kártevők és betegségek ellen. A lemosó permetezés általában tavasszal vagy ősszel végezendő. Permetezés előtt mindig alaposan olvassuk el a címkéken feltüntetett utasításokat, hogy biztosan biztonságos és hatékony legyen.

Bio lemosó permetezés: Mivel permetezzünk?

A környezetbarát lemosó jellegű permetezés érdekében használhatunk biológiai megoldásokat. A lemosó jellegű permetezéshez a legjobb készítmény kiválasztása  javarészt attól függ, mi ellen védenénk a növényünket. Rovarok ellen például az olajos tartalmú szerek a legmegfelelőbbek, a kórokozók ellen viszont a réz és kén tartalmúak. Amennyiben többféle veszély ellen védenénk növényeinket, használhatunk kombinált készítményeket is. Javasolt például először a rezes/kénes lemosó permetezés alkalmazása, majd  pár nappal a Greenman Agro alkalmazása, melyeket együttesen kombinálva kialakíthatjuk a megfelelő védelmet és növényerősítést.

A rézkészítmények biztonságos használatára fontos ügyelnünk, egyrészt az egyes növények érzékenysége miatt minimális koncentrációban alkalmazhatók, valamint a talaj mikrobiológiai életét rendkívüli módon károsíthatja. Az Európai Unió korlátozta az egy hektáron, egy évben – növényvédelmi célból – kijuttatható összes réz mennyiségét (A Bizottság (EU) 2018/1981 végrehajtási rendelete).  

Milyen ismertebb, természetes készítményeket szoktak bevetni?

  • Narancsolaj
  • Paraffinolaj
  • Szódabikarbóna
  • Ecetes
  • Bordói lé
  • Vegyszermentes tavaszi permetezés Greenman Agro-val, amely segíti és fenntartja a talaj mikrobiológiai életét

Slagos adagolóval könnyedén elvégezhetjük a lemosó jellegű permetezést

A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. A szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevőt képes távol tartani, ezért javasoljuk tavaszi lemosó jellegű permetezéshez akár önállóan vagy hagyományos kezelés kiegészítésére! A bő vízzel higított Greenman Agro készítményt 10%-os töménységben ajánlott felhasználni egy multifunkciós slagos adagoló segítségével, amely egyben segít a fokozatos és megfelelő mennyiségű kijuttatásban is.

Termékünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, minden szántóföldi és kertészeti kultúrához.

A lemosó permetezést ajánljuk többek közt leander, tuják, gyümölcsösök, szamóca, valamint fák, körtefa, babérmeggy, rózsa, bármilyen kultúrnövény lemosó permetezéséhez.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?