Tuja betegségek
blog

Tuja betegségek – A félig kiszáradt tuja megmentése

Ez az örökzöld gyorsan növekszik, szívós és meglehetősen sokoldalú. Rengeteg formában előfordul, választhatsz a keskeny változatából, mely akár 9 méter magas is lehet, vagy a törpe, gömbszerűekből, 1-2 méteres magasságukkal. A tuja igen közkedvelt növény, mert könnyen alakítható lombozattal rendelkezik, ezért szuper térelválasztó is a kertekben.

Mitől szárad a tujám?

Az utóbbi években országos problémává vált a tuják tömeges száradása. Először csak kisebb foltokban, a növény lombozatán jelennek meg a megbarnult részek, majd ezek rohamosan terjednek tovább, végül az egész növény elpusztul, ha nem lépünk közbe. Ennek egyik fő oka a klímaváltozás: szinte évről-évre rekordot dönt a hőség hazánkban és a tartós szárazság, az aszály miatt egyszerűen túl meleg van már nekik az országban. Természetesen a körültekintő öntözés erre megoldás lehet, de a probléma több összetevős. 

Tuja betegségek megjelenése

A növény a környezeti körülmények miatt legyengül, egyrészt hajlamos lesz a betegségekre: többek között a gombás megbetegedésekre, mint a kabatinás hajtáselhalás vagy a pikkelylevél-barnulás. A fertőzés ellen a beteg részek eltávolításával lehet és kell védekezni, akkor pláne, ha a kertben több tuját is nevelünk és őket még nem fertőzte meg a betegség.

Másrészt a legyengült növény a kártevők támadásait is nehezebben viseli el. A tuját megtámadhatják az aknázómolyok, melyek a levelekbe fúrják bele lárváikat, ezért is barnulnak azok meg. A legnagyobb ellenség, ami a legtöbb kárt is okozza manapság, a boróka-díszbogár, mely az igazán nagy szárazságban szaporodik leginkább, ki is használja az ilyenkor legyengült növényeket. Életmódja, mely során a növény fás részeibe fúrja be magát komoly károkat okoz azzal, hogy akadályozza a nedvkeringést, vagyis a tuja pont azon képességét, ami ellenállóvá teszi a nagyobb szárazságok elviselésében.

Tipp: A tuja megerősítésére ajánljuk Greenman Agro készítményünket. A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Az időjárás-változás és az ebből fakadó élettani problémák elkerülése érdekében különösen fontos, hogy a tuja számára a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk. Az alábbiak betartásával megmenthető lehet örökzöldünk:

A tuja számára ideális talaj és hely a kertben

A tuja számára a tápanyagban gazdag, inkább savanyúbb talaj a legideálisabb. Ezt az igényét nem szabad elhanyagolnunk, mert gyengélkedő, betegeskedő növény fog fejlődni, mely a kártevőkre is meglehetősen érzékeny. Lehetőleg félárnyékos vagy napos helyet találjunk neki a kertben. Vegyük figyelembe az adott fajta kifejlett méretét és amennyiben egymás mellé több növényt ültetnénk, a megfelelő távolságot tartsuk, hogy a felnőtt növények ne nőnejenk egymásba. Az ültetés idejében lehetünk rugalmasak, a téli fagyok kivételével szinte bármikor sort keríthetünk rá.

A tuja vízigénye

Szívós növény, de a száraz talaj megviseli és hosszú távon fogékony lehet a tuja betegségekre. Az állandó nedves közeget kedveli, még nyáron is, a perzselő hőségben biztosítanunk kell számára ezt. Amennyiben ez elmarad, idővel száradásnak indul és ha nem lépünk közbe, a növény könnyen elpusztul. Előfordulhat, hogy a talaj annyira laza szerkezetű, homokos, hogy nagyon gyorsan kiszárad, így akár naponta kétszer is kell öntöznünk a nagy forróságban. Legyen az az ökölszabály, hogy a talaj szinte állandóan nedves legyen, bármilyen környezeti körülmények állnak fenn. Fontos, hogy egyenletesen öntözzük, ne csak az egyik oldalról. A gyökerek kapjanak egyenletesen vizet – ha ezt elmulasztjuk, a tuja egy része is képes kiszáradásnak indulni.

A nagy forróságban a magunk dolgát könnyítjük meg vele, ha nem napközben, a perzselő nap alatt öntözzük. Ilyenkor ugyanis rengeteg víz párolog el a talajból, mielőtt azt a gyökerek hasznosítani tudnák. Hajnalban vagy az esti órákban kerítsünk erre inkább sort, lehetőleg a tövénél.

A tuja tápanyagigénye

Ahogy említettük, imádja a tápanyagban gazdag talajt, amit az ültetéskor biztosítunk is számára, de ezt fel is használja idővel. Épp ezért egy felnőtt növény számára évente kétszer, tavasszal és ősszel érdemes biztosítanunk tápanyag-utánpótlást. A téli fagyok után a regenerálódáshoz erre nagy szüksége van, ősszel pedig a fagyok elviselésére való felkészülést segítjük vele.

Metszés

A tuját könnyű metszeni, alakítani, ezért is olyan népszerű. Erre évente egy-kettő alkalommal kell sort kerítenünk, jellemzően tavasszal és ősszel. Ez serkenti a növekedést, a bokrosodást és segíti a felkopaszodás elkerülését is. A legjobb, ha mindig az adott fajta formájára nyírjuk.

Téliesítés

A nagyobb fagyok elviselésére a tuja tövénél használjunk mulcsot. Egy vastagabb réteg szalma, faforgács, esetleg fenyőkéreg hatékonyan védi meg a gyökereket a fagytól. Ezen kívül nagyobb havazásnál levehetjük a terhet a lombról azzal, ha leverjük róla a havat.

Vélemény, hozzászólás?