Ananász - Ananász ültetése, gondozása otthon
blog

Ananász ültetése otthon 5 lépésben

Az ananászt javarészt trópusi éghajlatú területeken, például Dél- és Közép-Amerikában termesztik, melynek körülményei a mi mérsékelt éghajlatú országunktól jelentősen eltér. Ettől függetlenül otthon is nevelheted, mégpedig a boltban vásárolt gyümölcs segítségével.

Ananász ültetés – Mi kell hozzá?

  1. Friss ananász

    Az érett ananász külsejének többnyire sárgás színű, a gyümölcs tetején található levelek pedig inkább már barnászöldek. Minél élénkebb sárga a héj, annál nagyobb az esélye, hogy a megfelelő érettségi fázisban kapod el. Például a barnás-sárga, már-már sötét arany színű külső valószínűleg túlérett gyümölcsöt takar.

  2. Cserép

    Kb. 20 cm átmérőjű cserép: Az ananász nagy növény, idővel előfordulhat, hogy még ennél is nagyobb cserépbe kell majd ültetned. Lehetőleg agyagcserepet válassz!

  3. Üvegedény

    Gyökereztetéshez

  4. Éles kés

    A gyökereztetéshez szánt növényrész eltávolításához a gyümölcshústól.

  5. Virágföld

    A pozsgás és kaktuszoknak szánt virágföldet érdemes választanod az ananászhoz is a kertészetekben!

Ananász - Ananász ültetése, gondozása otthon

Így neveld 8 lépésben!

  1. Távolítsd el az ananász levél koronáját. Sokan egyszerűen megragadják és egy csavaró mozdulattal szedik le, de mi inkább javasolnánk a kést erre a célra, hogy tiszta vágást ejthess. Ez a korona vagy más néven levélüstök lesz az, amit gyökereztethetünk.
  2. Szedd le az alsó leveleket és állítsd az üstököt egy vízzel teli üvegedénybe. Arra vigyázz, hogy ne érjen levél a vízbe.
  3. Cseréld ki a vizet néhány naponta. Körülbelül egy hét elteltével már megjelenhetnek kis gyökérkezdemények az üstök alján.
  4. Amint a gyökerek 2-3 centisek, átültetheted virágföldbe. Az ültetés után nem probléma, ha az alsóbb levelek barnulni kezdenek – ez csak a stressztől van, pár hét alatt rendbe kell jönnie.
  5. Helyezd a növényt közvetett fényre az első néhány hétben és öntözd rendszeresen. Ültetés során adjunk hozzá Greenman Agrot, hogy elősegítsük a gyors fejlődését. A Greenman Agro biztosítja és serkenti a növény kezdeti fejlődését, stimulálja a gazdanövény növekedését. Ha nehéz a talaja, adjunk hozzá szemcsés kavicsokat a vízelvezetés elősegítésére. 

Akkor ideálisak a körülmények, ha pár hét alatt új leveleket hoz. Szereti a napfényt, így csakis világos helyen, gyakori párásítással nő majd kielégítően!

Az ananász otthoni nevelése izgalmas, de jelentős időráfordítást igényelhet tőled. A gyökereztetés több hetet igénybe vehet, míg a növekedés során viszonylag nagy helyet, megfelelő páratartalmat igényel. Ezen kívül fontos tudnod, hogy mivel az ananász trópusi növény, így nem vagy csak nagyon ritkán virágzik hideg időben. Ráadásul nálunk a téli hónapokban mindenképp beltérbe kell vinned!

Készítményeink közül az ananász neveléséhez a Greenman Agro-t ajánljuk. Amikor a gyökerek 2-3 centissé válnak, A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását. A készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle gombás fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását.

Greenman Agro

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?