Kála gondozása egyszerűen és hatékonyan: Mikor ültessük? Milyen gyakran kell öntözni? Hogyan hozza a legszebb tölcsérvirágot? Bernard Spragg. NZ from Christchurch, New Zealand, CC0, via Wikimedia Commons
blog

Kála – Ültetése, öntözése, gondozása

A kála gondozása, termesztése nem bonyolult, csupán néhány dolgot kell betartanod. Ezek a növények általában nem igényelnek túl sok figyelmet, a megfelelő ültetésre és a megfelelő helyre kell csak figyelnünk, valamint a gyakori öntözésre. Azonban vigyázzunk, a kála mérgező emberekre és állatokra, tehát fokozott óvatossággal tartsuk, gondozzuk.

 

Ültetés

Ha kálát ültetünk, tavasszal tegyük. Mérsékelten gyorsan nőnek, gyakran már nyár elején-közepén virágot hoznak, és az egész szezonban virágoznak egészen kora őszig. A kála Afrikában őshonos, a trópusi éghajlaton is elterjedt. 

A kála gondozása megköveteli, hogy laza, jó vízelvezetésű talajba ültessük őket. Melegebb éghajlaton teljes napsütésben vagy részleges árnyékban szeretnek lenni. A kála liliomokat általában tavasszal ültetik. A kálák ültetésével azonban várjuk meg, amíg a fagyveszély elmúlik, és a talaj kellőképpen felmelegszik. A kálákat meglehetősen mélyre kell ültetni, a jobb eredmény érdekében körülbelül 10 cm-re, és egymástól körülbelül 0,5 m távolságra kell ültetni. Az ültetés után a területet jól kell öntözni. A kála szereti, ha földje folyamatosan nedves és a vegetációs időszak alatt a havi műtrágyázás is előnyös számukra. 

Kála gondozása egyszerűen és hatékonyan: Mikor ültessük? Milyen gyakran kell öntözni? Hogyan hozza a legszebb tölcsérvirágot? Bernard Spragg. NZ from Christchurch, New Zealand, CC0, via Wikimedia Commons

Kála ültetése magról

Egy magról ültetett kála virágzásáig akár három év is eltelhet. A kála mag gondozása: előnevelni kell, amit úgy lehet megtenni, hogy a magokat nedves papírtörlőre terítjük és letakarjuk. A papírtörlőt tegyük hűvös helyre, például a pincébe. Néhány nap múlva ellenőrizzük a növekedést. Dobd ki azokat, amelyek nem növekednek.   

Öntözés

Mihelyt a rizómák megtelepedtek, hetente egyszer öntözhetjük a növényeket, vagy gyakrabban is, ha különösen meleg van vagy nagy a szárazság. Beltérben, a cserepes kála liliom növényeknek állandó nedvességre van szükségük, mivel a cserepek hamarabb kiszáradnak, mint a földbe ültetett növények.  

Cserepes kála gondozása

Figyeljünk a folyamatos öntözése. A kála trópusi növény, így fontos, hogy földje nedves legyen. 

Gondozása télen

Amennyiben kertben tartott cserepes kálád van, a fagyok előtt mindenképp melegebb helyre ajánlott vinni, az előszobába, nappaliba. Tegyük a cserepeket egy napos ablakba, hogy tovább növekedjenek, vagy ki is áshatjuk a rizómákat és tárolhatjuk őket beltérben, így tavasszal kiültethetők lesznek. 

Kitettség

Ideális a világos, közvetett fény. Válassz napos vagy félárnyékos helyet, és ha cserépben neveled, mindenképp jól vízelvezető talajban legyen. 

Virágzási időszak

Tavasszal és nyár elején. Virágzás idején és nyáron a fehér virágú nagyon sok vizet igényel, figyeljünk a folyamatos öntözésre.

Kála gondozása a probiotikumok erejével

 Greenman Floralia egy speciális, vegyszermentes, mikrobiológiai készítmény, amely élettel telivé varázsolja a kálát, elősegíti a virágok egészséges, dús növekedését és magával hozza a színek felélénkülését és a gazdag virágzást, valamint a gyökerek megerősödését és fejlődését.

Kála gondozása Greenman Floraliával

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

 Tudjon meg többet!

Szín és jellemzők

A kála liliom lágyszárú vagy félig örökzöld évelő növény, amely rizómákból fejlődik. A cső alakú, hegyes csúcsú virágok közepén hosszú, ujjnyi hosszúságú spadixot nevelnek. A virágok színe fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín, piros, lila, zöld vagy fekete. A magas, elegáns szárak széles, egyszínű zöld vagy pettyes levelek fölé emelkednek. 

Mérgező a kála? 

A kála liliomok rendkívül veszélyesek a háziállatokra és az emberekre, ha a növény bármely részét lenyelik. A nedv bőr- vagy szemirritációt okozhat. Viselj kesztyűt, és óvatosan bánj a növényekkel. 

Greenman Floralia az egészséges gyökérzetért, virágokért:

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?