Ňźszi lemos√≥ permetez√©s ideje, bio lemos√≥ permetszerek h√°zilag. European University Institute from Italy, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

Ňźszi lemos√≥ permetez√©s h√°zilag, vegyszermentesen

Lemos√≥ permetez√©s ŇĎsszel¬†

V√©ge a ny√°rnak √©s az √©vszakok v√°ltoz√°s√°val kert√ľnk n√©h√°ny n√∂v√©nye, hozz√°nk hasonl√≥an, hajlamosabb az eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°kra, k√ľl√∂n√∂sen a ny√°ri sz√©lsŇĎs√©ges idŇĎj√°r√°st k√∂vetŇĎen. ūüćĀ Ňźsszel √©rdemes felk√©sz√ľln√ľnk a k√°rtevŇĎk ellen, illetve bebiztos√≠tani a j√∂vŇĎ √©vi eg√©szs√©ges term√©st.¬†

A levegŇĎben lebegŇĎ gomb√°k √©s bakt√©riumok √©s k√≥rokoz√≥k sz√°ma egyar√°nt megnŇĎ, ahogy a hŇĎm√©rs√©klet ebben az √©vszakban lehŇĪl, √©s a levelek lehull√°s√°val keletkezŇĎ apr√≥ sebhelyeken kereszt√ľl behatolhatnak lombhullat√≥ n√∂v√©nyeinkbe. A k√≥rokoz√≥k a metsz√©si v√°g√°sokon kereszt√ľl is bejuthatnak, √≠gy fokozottan aj√°nlott az ŇĎszi lemos√≥ permetez√©s, amelyet a n√∂v√©nyek 50%-os lombhull√°sakor aj√°nlott elv√©gezni, teh√°t akkor, amikor a m√©g tal√°lhat√≥k rajtuk levelek, viszont a m√°sik fele m√°r lehullott.¬†

Ňźszi lemos√≥ permetez√©s ideje, bio lemos√≥ permetszerek h√°zilag. European University Institute from Italy, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Sokan az egyik legr√©gebb l√©tezŇĎ n√∂v√©nyv√©dŇĎ szert haszn√°lj√°k, vagyis ŇĎsszel r√©zk√©sz√≠tm√©nnyel (m√°s n√©ven ‚Äúbord√≥i l√©‚ÄĚ) v√©gzett kezel√©st alkalmaznak, azonban a r√©zk√©sz√≠tm√©nyek biztons√°gos haszn√°lat√°ra fontos √ľgyeln√ľnk, egyr√©szt az egyes n√∂v√©nyek √©rz√©kenys√©ge miatt minim√°lis koncentr√°ci√≥ban alkalmazhat√≥k, valamint a talaj mikrobiol√≥giai √©let√©t rendk√≠v√ľli m√≥don k√°ros√≠thatja. Az Eur√≥pai Uni√≥ korl√°tozta az egy hekt√°ron, egy √©vben ‚Äď n√∂v√©nyv√©delmi c√©lb√≥l ‚Äď kijuttathat√≥ √∂sszes r√©z mennyis√©g√©t (A Bizotts√°g (EU) 2018/1981 v√©grehajt√°si rendelete). ¬†

Milyen term√©szetes m√≥dszereket szoktak bevetni k√°rtevŇĎk ellen √©s a n√∂v√©nyek immunrendszer√©nek megerŇĎs√≠t√©s√©re?

  • Narancsolaj
  • Paraffinolaj
  • Sz√≥dabikarb√≥na
  • Ecetes
  • Bord√≥i l√©
  • Lehullott levelek √∂sszegyŇĪjt√©se, komposzt√°l√°sa
  • Bio lemos√≥ jellegŇĪ permetez√©s Greenman Agro-val

lemoso permetezeshez slagos adagolo

Meddig lehet? – Ňźszi lemos√≥ permetez√©s ideje

Az ŇĎszi lemos√≥ permetez√©s ideje nagyj√°b√≥l 50-80%-os lombhull√°st√≥l v√©gezhetŇĎ. Ennek ideje t√°jegys√©genk√©nt is v√°ltoz√≥ √©s nyilv√°n idŇĎj√°r√°s f√ľggŇĎ. Egy hideg front ak√°r a k√∂vetkezŇĎ h√©ten m√°ris eredm√©nyezhet enn√©l nagyobb lombhull√°st is. Fontos, hogy m√©g a fagyok be√°llta elŇĎtt elv√©gezz√ľk.

Ez minden k√©sz√≠tm√©nyre igaz, de az √©lŇĎ bakt√©riumokat tartalmaz√≥ Greenman Agro-ra k√ľl√∂n√∂sen. K√°rt nem okozunk akkor sem, ha a f√°k, bokrok lombozat√°ra ker√ľl a Greenman Agro, hiszen a k√©sz√≠tm√©nnyel √©v k√∂zben is lemos√≥ jelleggel permetezhet√ľnk, de ilyenkor az esetlegesen fertŇĎz√∂tt levelekre is ker√ľlhet, ami abban az esetben m√©g fontosabb, ha nem t√°vol√≠tjuk el a lehullott lombot a fa al√≥l. Term√©szetesen a lemos√≥ permetez√©s c√©lja az, hogy a folyad√©k bejusson minden r√©sbe, h√©zagba a fa k√©rg√©n ahol √°ttelelhet b√°rmi, √©s ezt a nagy lombkorona akad√°lyozhatja, azonban okt√≥ber v√©g√©n j√°runk, azaz azok a n√∂v√©nyek is hamarosan elvesz√≠tik a lombjukat, amelyeken most m√©g van lev√©l.

Ňźszi lemos√≥ permetez√©s term√©szetesen: ‚ÄúSzerek‚ÄĚ h√°zilag¬†

Kisebb kertekben a lehullott, beteg levelek √∂sszegyŇĪjt√©s√©vel, komposzt√°l√°s√°val is hat√©konyan v√©dekezhet√ľnk a levelekben telelŇĎ k√°ros√≠t√≥k ellen. √Črdemes a fatisztogat√°ssal egy√ľtt elpuszt√≠tani a kis √©s nagy faront√≥ lepk√©k herny√≥it is, a j√°ratba feldugott dr√≥ttal, vagy benzines vatta felhelyez√©s√©vel, majd a ny√≠l√°st fasebz√°r√≥ anyaggal lez√°rni.

Nagyobb kertek eset√©ben a vegyszeres permetez√©s lehet a leghat√©konyabb, azonban itt is elmondhat√≥, hogy a hagyom√°nyos permetez√©s mellett bevethet√ľnk h√°zi praktik√°kat a hat√©konys√°g √©rdek√©ben. Fontos tov√°bb√° arra is figyeln√ľnk, hogy kiz√°r√≥lag annyi n√∂v√©nyv√©dŇĎ szert alkalmazzunk, amennyit musz√°j.

A lemos√≥ permetez√©sekn√©l a folyad√©k mennyis√©g√©t √ļgy kell megv√°lasztani, hogy az a n√∂v√©nyek minden r√©sz√©ben, a korona belsej√©ben √©s az √°gr√©szeken egyar√°nt fed√©st biztos√≠tson an√©lk√ľl, hogy a permetl√© megfolyna.¬†

Narancsolaj lemosó permetezés 

A narancsolaj hat√°sos lehet kis m√©retŇĪ, puha k√°rtevŇĎ rovarok eset√©ben. A narancsolaj egyik tulajdons√°ga a kisz√°r√≠t√°s illetve √≠gy hat√°sos lehet gomb√°s megbeteged√©sek ellen is. (Gondoljunk csak arra, amikor narancsot pucolunk √©s kez√ľnkre ker√ľl az ill√≥olaja.)

Fontos: Mindenk√©ppen pr√≥bapermetez√©st kell v√©gezni, mert vannak olyan n√∂v√©nyek (k√ľl√∂n√∂sen vir√°gos d√≠szn√∂v√©nyek, pl. r√≥zsa, gerbera), amelyek k√ľl√∂n√∂sen √©rz√©kenyek az olajokra.¬†

Paraffinolaj lemosó permetezés 

A paraffinolaj erŇĎss√©ge, hogy igen hat√°sos tud lenni a lev√©ltetvek v√≠rusterjeszt√©s√©nek megakad√°lyoz√°s√°ban. A hagyom√°nyos paraffin √©s n√∂v√©nyi (pl. repce vagy napraforg√≥) olajokkal azonban erŇĎsen korl√°tozott az az idŇĎszak, amikor beavatkozhatunk. A fiatal n√∂v√©nyi sz√∂veteket k√°ros√≠thatj√°k, m√©gpedig k√©tf√©le m√≥don: erŇĎs naps√ľt√©sbe perzsel√©st okozhat, illetve az olajfilm hat√°s√°ra a n√∂v√©ny szt√≥m√°i is tart√≥san z√°r√≥dnak, ami fokozott stresszt jelent a n√∂v√©nynek. Fontos: Mindenk√©ppen pr√≥bapermetez√©st kell v√©gezni, mielŇĎtt haszn√°ln√°nk.

Szódabikarbónás lemosó permetezés  

Lisztharmat ellen kitŇĪnŇĎ megold√°s lehet. A sz√≥dabikarb√≥na 2%-os oldatban alkalmazhat√≥ a lisztharmatok visszaszor√≠t√°s√°ra. Fontos: Mindenk√©ppen pr√≥bapermetez√©st kell v√©gezni, mielŇĎtt permetez√©sre haszn√°ln√°nk.

Ecetes lemosó permetezés 

B√°r az √©telecet bel√©legz√©se az emberre n√©zve vesz√©lyes lehet, a javasolt felhaszn√°l√°si (h√≠g√≠t√°s) mellett nem val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ e vesz√©ly. Gomba- √©s bakt√©rium√∂lŇĎ hat√°ssal rendelkezŇĎ foly√©kony cs√°v√°z√≥szer, hat√©kony lehet hangy√°k ellen is. Nagyj√°b√≥l 20 liter v√≠zhez keverj√ľnk hozz√° 0,5-1 liter 20 sz√°zal√©kos ecetet, viszont mindenk√©pp kezdj√ľk pr√≥bapermetez√©ssel, hogy megn√©zz√ľk, mennyire hat√©kony a kert√ľnkben. Egyes n√∂v√©nyek √©rz√©kenyek lehetnek, ez√©rt fokozott √≥vatoss√°ggal alkalmazzuk.

Ňźszi lemos√≥ permetez√©s bord√≥i l√©vel¬†

Sokan m√©g mindig a klasszikus¬†r√©zszulf√°tra (r√©zg√°licra)¬†esk√ľsznek, pontosabban az ebbŇĎl k√©sz√≠tett bord√≥il√©re. A bakt√©riumos √©s gomb√°s betegs√©gek ellen r√©ztartalm√ļ szerek haszn√°lhat√≥k ‚Äď a lisztharmatok kiv√©tel√©vel. Azonban a r√©zk√©sz√≠tm√©nyek biztons√°gos haszn√°lat√°ra fontos √ľgyeln√ľnk, egyr√©szt az egyes n√∂v√©nyek √©rz√©kenys√©ge miatt minim√°lis koncentr√°ci√≥ban alkalmazhat√≥k, valamint a talaj mikrobiol√≥giai √©let√©t rendk√≠v√ľli m√≥don k√°ros√≠thatja. Az Eur√≥pai Uni√≥ korl√°tozta az egy hekt√°ron, egy √©vben ‚Äď n√∂v√©nyv√©delmi c√©lb√≥l ‚Äď kijuttathat√≥ √∂sszes r√©z mennyis√©g√©t (A Bizotts√°g (EU) 2018/1981 v√©grehajt√°si rendelete).¬†

Bio lemosó permetezés támogatása Greenman Agro-val 

Ha m√©gis a vegyszeres vagy egy√©b m√°s szer mellett d√∂nt√ľnk, a Greenman Agro a permetszer mell√© kieg√©sz√≠t√©sk√©nt is aj√°nlott. A Greenman Agro k√©sz√≠tm√©nyben tal√°lhat√≥ j√≥t√©kony bakt√©riumkult√ļra √∂nmag√°ban is hat√©kony lehet, erŇĎs√≠ti a n√∂v√©ny immunrendszer√©t, szervezeti szil√°rds√°g√°t, stressztŇĪrŇĎ k√©pess√©g√©t, ellen√°ll√≥bb√° teszi a n√∂v√©nyeket a sz√°razs√°ggal √©s k√ľl√∂nf√©le gomb√°s fertŇĎz√©sekkel szemben, fokozza a n√∂v√©nyek t√°panyagfelv√©tel√©t √©s jav√≠tja a t√°panyagok hasznosul√°s√°t. A szervezeti szil√°rds√°g n√∂veked√©se miatt sokf√©le sz√ļr√≥-sz√≠v√≥ k√°rtevŇĎ ellen is pozit√≠v a tapasztalat, ez√©rt javasoljuk ŇĎszi lemos√≥ permetez√©sekhez is ak√°r √∂n√°ll√≥an, vagy hagyom√°nyos kezel√©s kieg√©sz√≠t√©s√©re! Term√©k√ľnk √≥ri√°si seg√≠ts√©get ny√ļjthat a bio kert√©szked√©ssel √©s bio n√∂v√©nytermeszt√©ssel foglalkoz√≥knak, foglalkozzanak ak√°r kult√ļrn√∂v√©ny, ak√°r z√∂lds√©g- vagy gy√ľm√∂lcstermeszt√©ssel.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio v√©dekez√©s k√°rtevŇĎk, betegs√©gek ellen

¬†Tudj meg t√∂bbet a Greenman Agro k√©sz√≠tm√©nyrŇĎl!

A Greenman Agro-t a kult√ļra lev√©lfel√ľlet√©tŇĎl f√ľggŇĎ v√≠zmennyis√©ggel legfeljebb 10%-os t√∂m√©nys√©gben kipermetezve aj√°nljuk.

Amennyiben vegyszerek n√©lk√ľl az Agro-val v√©gezz√ľk a lemos√≥z√°st, akkor a f√∂ldre hullott permetszer bemunk√°lva a talajolt√°s funkci√≥j√°t is bet√∂ltheti. Ilyenkor √©rdemes elŇĎtte szervestr√°gy√°zni vagy komposztot ter√≠teni a f√°k al√°.

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

 

Greenman Agro vélemények

Ha√°sz Erzs√©bet¬†‚Äst

Tisztelt Grenman Csapat.

Engem is nagyon meg√∂rvendeztetett ez az Agro szer, igaz eleiben √©n a vetem√©nyek locsol√°s√°ra haszn√°ltam. De a cukinim kezdett lisztharmatos lenni √©s a term√©se elfonyadt. √ćgy elkezdtem permetezni is. Ennyi cikinim m√©g soha nem termett √©s nagyon gyorsan megnŇĎtek. Az ŇĎszibarack f√°m igaz csak egy van de s levele nagyon kezdett fodrosodni √©s pirosodni. Azt is j√≥l bepermeteztem √©s a beteg levelek lehultak, de ut√°nna gy√∂ny√∂rŇĪ sima levelei lettek. Az almaf√°r√≥l a lev√©ltetvek is elt√ľntek a permetez√©s ut√°n. Mindenre nagyon j√≥ hat√°ssal van ez a szer. K√∂sz√∂n√∂m , hogy megismerhettem a term√©k√ľket. Tov√°bra is haszn√°lom mivel nagyon nagyon j√≥ term√©k.

Gombkoto Istvanne¬†‚Äst

Fantasztikus szer,ŇĎszi lemos√≥ permetez√©st csin√°ltam,most ,tavasszal m√©g a minden √©vben megjelenŇĎ moha sincs rajtuk,m√©lybarna ,eg√©szs√©ges sz√≠n√ľk van.Most a lemos√≥permetez√©s j√∂n megint.

Tekeres Ildik√≥¬†‚Äst

Az ŇĎszi t√°poz√°s ut√°na bab√©rmeggy √°llapota . ElŇĎtte feh√©r foltos √©s lyukas volt a levele, a locsol√°s ut√°n 4 napra l√°tv√°nyosan szebbek a levelek √©s z√∂ldebbek . A leylandy ciprusaim kezdenek kibontakozni. A Hibiszkuszom vir√°gzik ūüĆļNem tudom, hogy mi van ebben a Grenmann term√©kben , de , hogy hat√°sos az biztos!‚ô•ÔłŹ

Imre¬†‚Äst

Kert √©s gyepfenntart√°ssal foglalkozunk Budapest k√∂rny√©k√©n. Havi rendszeress√©ggel a (p√°zsitdoktorhoz hasonl√≥an) permetezz√ľk a gyepfel√ľleteket bakt√©rium k√©sz√≠tm√©nnyel, Greenman Agroval √©s huminsavval ez√©rt nem kell sz√°mottevŇĎen gazolnunk √©s m√©regz√∂ld egy√∂ntetŇĪ a p√°zsit fel√ľlet. √Ėr√∂kz√∂ldeket, s√∂v√©ny n√∂v√©nyeket is be√∂nt√∂zz√ľk havi rendszeress√©ggel a makro √©s mikro elemeken k√≠v√ľl pozit√≠v bakt√©riumokkal √©s huminsavval, nem s√°rgulnak, nem barnulnak hajtanak,m√©ly z√∂ldek,gyorsabban n√∂vekednek ami egy s√∂v√©nyn√©l fontos.Ahogy emberi a b√©lfl√≥r√°nknak, ami a immunrenszer√ľnk mŇĪk√∂d√©s√©t seg√≠ti, probiotikus bakt√©rium t√∂rzsekre van sz√ľks√©ge √©s ezeket term√©szetes vagy tabletta /ampulla form√°j√°ban vissz√ľk be szervezet√ľnkbe…

További vélemények a Greenman Agro termékoldalon.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?