Olajfa és olajfa gondozása
blog

Olajfa gondozása, metszése, teleltetése

Honnan származik az olajfa?

Az olajfa, az Olea europaea egy klasszikus mediterrán fa, melyet főként a mediterrán nyaralásokhoz köthetünk, mint a szomszédos kertekhez, azonban az olajfa Magyarországon is jól érzi magát, legyen akár közvetlenül a kertbe ültetve, legyen akár cserepes, a lényeg, hogy megfelelően teleltessük. Manapság számos fajta közül lehet választani, amelyek elviselik a hűvösebb hőmérsékletet, bár a napos, védett helyen érzik magukat a legjobban. Szerencsés esetben akár saját olívabogyót is termeszthetünk – amely mennyiségében talán nem elég egy üveg olívaolajhoz, de mindenképpen elég ahhoz, hogy az előételek mellé szervírozhassuk. No de lássuk, hogy az olajfa gondozása milyen lépésekből áll.

Olajfa ültetése

Nyáron dugványról 
Cserepes olajfa: Ha olajfát ültetünk, mindenképp cserépbe tegyük, mivel az olajfa nem télálló növény és télen melegben kell átteleltetnünk. Ültetés során adjunk hozzá Greenman Agrot, hogy elősegítsük a dugvány gyors fejlődését. A Greenman Agro biztosítja és serkenti a növény kezdeti fejlődését, stimulálja a gazdanövény növekedését. Ha nehéz a talaja, adjunk hozzá szemcsés kavicsokat a vízelvezetés elősegítésére. Ha magas ágyásban szeretnénk nevelni, készítsünk talajalapú komposzt- és őrleménykeveréket, hozzáadott szerves anyagokkal és tápanyagokkal. A megfelelő komposzt készítésében segítségünkre lehet a Greenman Compost, amely később segíti a fa fejlődését is. 
Ültetés, átültetés, növénygondozás

Tavasszal magról  
Lehetséges magról olajfát nevelni, de ez egy hosszú folyamat, és megvan az esélye, hogy a növény inkább a vadon termő fajtához lesz hasonlatos, valamint folyamatos melegre, hőre van szüksége a fejlődéshez. Ha szeretnénk biztosra menni, a dugvány ajánlott. 

Olajfa gondozása lépésről lépésre

  1. Olajfa metszése

    Az olajfák lassan növekednek, és nem igényelnek sok metszést, csak a kívánt méret és forma megtartására ajánlott
    Évente vagy kétévente ősszel metsszük
    Távolítsuk az elhalt, beteg vagy haldokló Olajfa gondozása év közben és télen: Az olajfa szárazságot kedvelő mediterrán fa, amely az éves gondozást, metszést, trágyázást meghálálja, mint minden növény. A cserepes olajfaesetében vigyázzunk, hogy ne locsoljuk túl és télen vigyük be meleg helyiségbe.
    Lehetőség szerint maradjanak meg a vékonyabb ágak, hogy több fény jusson a fatörzshöz
    Bár az olajfa örökzöld, kis mennyiségben levelet hullat és többnyire késő tavasszal, amikor az idősebb levelek utat engednek az új hajtásoknak
    Gyakori nyírás hatására dús lombozatot növeszt

  2. Öntözés 

    Ne locsoljuk túl! Rendszeres öntözést igényel, azonban az olajfáknak minimális vízre van szükségük. A következő öntözést akkorra időzítsük, amikor a föld felső 2 centimétere már száraz, valamint javasolt a Greenman Agro használata az olajfa immunrendszerének folyamatos erősítéséhez. Cserepes olajfa esetén az öntözéshez 1-10%-os töménységben ajánlott, heti rendszerességgel. 

  3. Szaporítása 

    Nyáron inkább dugványról, tavasszal akár magról is lehet szaporítani. 

  4. Olajfa termése

    Lehet, hogy az olajfánk soha nem terem, de ha igen, akkor legalább négy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a fa elég érett legyen hozzá. Az olajfa nem mérgező növény és az olajbogyó fogyasztható, habár a magyar éghajlat nem kedvez az érésnek. Viszont ha mégis sikerrel járunk, ősszel érdemes leszüretelni.

  5. Olajfa teleltetése

    Az olajfa körülbelül -3 fokig bírja kint télen, ezért lehetőleg még a téli fagyok előtt vigyük be és 2-10 fok között teleltessük egészen áprilisig. 

Olajfa és olajfa gondozása

Ismertebb olajfafajták 

  • Olea europaea ’Arbequina’ – spanyol fajta Katalóniából, kicsi, de erőteljes, jól tűri a fagyot és a lazább talajt 
  • Olea europaea ’Cipressino’ – Pugliából származó dél-olasz fajta, jó, egyenes, tömör növekedésű, jó választás kisebb kertekbe vagy cserepekbe 
  • Olea europaea „Frantoio” – klasszikus toszkán olajfa, öKönnyen termeszthető és jó választás, ha megbízható termőfát szeretnénk 
  • Olea europaea ’Hojiblanca’ – Andalúziából származó hidegtűrő spanyol fajta, íves, sápadt aljú levelekkel 
  • Olea europaea „Leccino” – megbízható olasz fajta, amely nagyon jól érzi magát akár az Egyesült Királyság éghajlatán 
  • Olea europaea „Pendolino” – kompakt, toszkán olajfa 
  • Az olajfa Bonsai verziója is nagyon kedvelt és akár kezdőknek is ajánlott, gondozása hasonló az átlagos méretű társaihoz, napos helyen javasolt tartani és a túlöntözést kerülni kell

Olajfa ápolása Greenman Agro-val

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?