Levéltetű ellen házilag. Mit tegyünk a levéltetű ellen házilag? Bemutatjuk azokat házi és természetes permetszereket, amelyek segítenek a levéltetvek elleni védekezésben: Növénytársítás, természetes és vegyszermentes permetszerek, szódabikarbóna, csalán és egyéb főzetek.
blog

Levéltetű ellen házilag, természetes módszerekkel

Kertben, de akár lakásban nevelt növényeknél is előfordulhatnak ezek az apró, nagy számban, ún. telepekben élő rovarok. Tavasszal találkozhatsz velük először és elég kellemetlen vendégek lehetnek, hiszen a növény zsengébb leveleken élősködnek, azok belső nedveivel táplálkoznak, gyakran súlyos kárt okozva. De milyen környezetbarát megoldásokkal védekezhetünk a levéltetű ellen házilag? 

Milyen módszereket vethetünk be?

  • Növénytársítás és átgondolt ültetés
  • Vegyszermentes, bio lemosó jellegű permetezés 
  • Illóolajok 
  • Fokhagyma
  • Csalán
  • Sárga színcsapda

Kis méretük ellenére fontos szerep jut nekik a kert táplálékláncában, ezért lehetőleg csak akkor védekezzünk növényvédőszerekkel ellenük, ha kártékony fajokat találunk, amelyek veszélyeztetik a növényeinket. A baj igazán akkor kezdődik, mikor engedünk a túlszaporodásuknak. A tetű telepek képesek beborítani egészen nagy felületeket is a növényen. Táplálkozásuk nemcsak közvetlenül károsítja a növényt, hanem növényi vírust is terjeszthetnek, vándorlásukkal, szaporulatukkal könnyen megfertőzve más, környező növényeket is. A kertünk szélére ültethető csalán, zsurló, turbolya, rebarbara, zeller vagy kakukkfű, mert ezekből remek bio permetlevek készíthetőek. 
Levéltetű ellen házilag. Mit tegyünk a levéltetű ellen házilag? Bemutatjuk azokat házi és természetes permetszereket, amelyek segítenek a levéltetvek elleni védekezésben: Növénytársítás, természetes és vegyszermentes permetszerek, szódabikarbóna, csalán és egyéb főzetek.

Első lépés: növénytársítás és átgondolt ültetés 

Már az ültetésnél védekezhetünk ellenük: vannak bizonyos növényfajok, melyek távol tartják a bandát, így haszon- és dísznövényeid mellé ültetve meglehetősen hasznos társak lehetnek. Ilyen például a levendula, az oregánó, a napraforgó, a körömvirág és még a fokhagyma is. A tavasz érkeztével ha tehetjük, igyekezzünk először természetes levéltetű elleni házi módszereket és bio-rovarűző szereket használni kertünkben. 

Vegyszermentes, bio lemosó jellegű permetezés levéltetű ellen

 A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben. Bio kertészetek, Bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható. A szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat, tehát levéltetű ellen alkalmazható természetes módszer, ezért javasoljuk tavaszi lemosó jellegű permetezésekhez is akár önállóan, vagy hagyományos kezelés kiegészítésére. A készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket akár gombás fertőzésekkel szemben. 

  •  Tavaszi / őszi lemosó jellegű permetezések elengedhetetlen kelléke 
  •  Bio kertészetek, Bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható 
  •  A talajszerkezet javulása kedvezőbb vízgazdálkodást és kevesebb talajmunkát eredményez 
  •  A talaj megőrzi a tápanyagokat, képessé válik szerves anyagok lebontására és értékes anyagokká alakítására 
  •  Termésnövelés biológiai úton 
  • Sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat

Lemosó jellegű, áztató permetezéshez: 1:15-20 arányban Greenman Agro-val. Töltsön 1 liter Greenman Agro-t a tartályba, majd állítsa a szabályozót „C„ vagy „D” állásba, így a tartály 20 vagy 15 liter víz felhasználásával fog kiürülni.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellenGreenman probiotikus készítmények megrendelése

Vásárlónk tapasztalata:

„1 hónap telt el a kép között. 2x kapott a mályva Greenman Agroból. Az elsőn még a levéltetvek vígan elvoltak.” – Nagy Erika

     

Előtte


Utána

Illóolajok 

A továbbiakban olyan nép javaslatokat osztunk meg, melyek egyeseknél beválnak, azonban érdemes őket kis mennyiséggel tesztelni először. Illóolajokat is bevethetünk ellenük, mint pl. a levendulát vagy borsmentát. Néhány cseppet vízbe keverve permetezhetünk a növényre, meg nem öli őket, de legalább távol tartja. Egyes növények érzékenyek lehetnek, mindenképp tájékozódjunk, hogy melynél vethetjük be.

Fokhagyma 

A fokhagymát oldat formájában sem szeretik, sokan esküsznek rá, azonban kezeljük ezt is óvatosan. 

  • 1 liter vízhez keverj kb. 100 g zúzott fokhagymát 
  • hagyd állni pár órát, forrald fel, hagyd kihűlni és már permetezheted is! 
  • fontos, hogy növények érzékenyek lehetnek, mindenképp tájékozódjunk, hogy melynél vethetjük be

Csalán 

A csalán az egyik leggyakrabban emlegetett zöld alternatíva ellenük. Több népi recept is létezik a felhasználására, de a lényeg: szintén vízzel leforrázva, nem túlságosan tömény arányban, hagyjuk állni egy napig és már permetezhetjük is. Azonban itt is ügyeljünk, egyes növények érzékenyek lehetnek, mindenképp tájékozódjunk, hogy melynél vethetjük be.

Imádják a sárgát: Védekezzünk színcsapdával 

Biztosan te is észrevetted már, hogy szabadban töltött percek alatt sárga ruhádon megjelennek ezek az apró élőlények – imádják ezt a színt, te pedig ezt könnyen ki is használhatod. Léteznek már ellenük sárga, ragacsos felületű ún. színcsapdák. Annál a növénynél, ahol felmerül a gyanú a tetvekre, helyezz ki egy ilyet, habár kevésbé környezetbarát megoldás, mint a tetvek elűzése, ezért ezt kevésbé ajánlanánk. 

Néhány ismertebb levéltetű faj: 

  • zöld levéltetű (Macrosiphum rosae) a rózsákat támadja meg, ezért rózsalevéltetűnek is nevezik. Színezete általában zöld, bőre majdnem átlátszó. A színeltérések bizonyos mértékig a zöld levéltetű testnedvének színétől függnek. Csápjai, a testével majdnem egyforma hosszúak, és hátrafelé nyúlnak el a test fölött. 
  • A leggyakoribb pajzstetű faj a leandereken az oleander pajzstetű nevét is a leander latin nevéből kapta, szerencsére könnyű védekezni ellenük. 
  • fekete cseresznye-levéltetű a világon mindenfelé megtalálható, a cseresznye– és meggyfák leveleit és hajtásait szívja. 
  • lisztes káposzta-levéltetű az egész világon a keresztesvirágúakat lepi el (ide tartozik a káposzta is). 

Gyümölcsfák védelmeAlmafa

A céklán, cseresznyefákon, cukorrépán és takarmányrépa leveleinek fonákján a fekete levéltetvek fordulnak elő. Az őszibarackfákon, a szilva-és diófákon, a rózsabokrokon, a káposzta levelein és a gabonaféléken zöld levéltetvek szaporodnak el. Az ökológiai gazdálkodás növényvédelmében, így a levéltetvek elleni védekezésben is felértékelődnek a kártételt megelőző eljárások, tehát ugyanúgy a helyes növénytársítás, vegyszermentes lemosó jellegű permetezés is megoldást nyújthat. 

Greenman Agro

3 290 Ft-tól

Greenman multifunkciós slagos adagoló

7 990 Ft

Hobbi kertész termékcsomag

8 290 Ft

Greenman AlgiCell

3 890 Ft-tól

Greenman AlgiNova

2 590 Ft

Vízsugár irányító szelep – Greenman slagos adagoló tartozék

300 Ft

Greenman Latrinaelixír – a kerti WC-k szagtalanításához (1 kg)

3 290 Ft

Greenman Arzenál – Kerti szerszámkészlet álmaink kertjének megvalósításához

11 900 Ft

Greenman GARDEN termékcsomag

34 990 Ft

Greenman AlgiCell csomagok

6 690 Ft-tól

Greenman AlgiNova csomagok

12 490 Ft-tól

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?