blog

Levéltetvek ellen természetes módszerekkel

Kertben, de akár lakásban nevelt növényeknél is előfordulhatnak ezek az apró, nagy számban, ún. telepekben élő rovarok. Tavasszal találkozhatsz velük először és elég kellemetlen vendégek lehetnek, hiszen a növény zsengébb levelekein élősködnek, azok belső nedveivel táplálkoznak, gyakran súlyos kárt okozva. De milyen környezetbarát megoldásokkal védekezhetsz ellenük?

A baj igazán akkor kezdődik, mikor engedünk a túlszaporodásuknak. A tetű telepek képesek beborítani egészen nagy felületeket is a növényen. Táplálkozásuk nemcsak közvetlenül károsítja a növényt, hanem növényi vírust is terjeszthetnek, vándorlásukkal, szaporulatukkal könnyen megfertőzve más, környező növényeket is.

Megint csak a növénytársítás

Már az ültetésnél védekezhetsz ellenük: vannak bizonyos növényfajok, melyek távol tartják a bandát, így haszon- és dísznövényeid mellé ültetve meglehetősen hasznos társak lehetnek. Ilyen például a levendula, az oregánó, a napraforgó, a körömvirág és még a fokhagyma is.

Természetes permetszerek

Rengeteg tipp kering erre mindenhol, mi kiválogattuk a kedvenceket:

  • Illóolajokat is bevethetsz ellenük, mint pl. a levendulát vagy borsmentát. Néhány cseppet vízbe keverve permetezz a növényre. Meg nem öli őket, de legalább távol tartja.
  • A fokhagymát oldat formájában sem szeretik: 1 liter vízhez keverj kb. 100 g zúzott fokhagymát, hagyd állni pár órát, forrald fel, hagyd kihűlni és már permetezheted is!
  • A csalán az egyik leggyakrabban emlegetett zöld alternatíva ellenük. Több recept is létezik a felhasználására, de a lényeg: szintén vízzel leforrázva, nem túlságosan tömény arányban, hagyjuk állni egy napig és már permetezhetjük is.

Imádják a sárgát

Biztosan te is észrevetted már, hogy szabadban töltött percek alatt sárga ruhádon megjelennek ezek az apró élőlények – imádják ezt a színt, te pedig ezt könnyen ki is használhatod. Léteznek már ellenük sárga, ragacsos felületű ún. színcsapdák. Annál a növénynél, ahol felmerül a gyanú a tetvekre, helyezz ki egy ilyet. Ha a közelben vannak tetvek, garantáltan fogsz is vele párat.

Vélemény, hozzászólás?