blog

A kerti locsolás 4 aranyszabálya

A nap melyik szakában? Naponta többször vagy csak egyszer? Alulról vagy felülről a legjobb?… és mégis mennyit? Megannyi kérdés a kerti locsolással kapcsolatban, amire most adunk pár tuti tippet.

  • Törekedj arra, hogy egyenletesen nedvesen tartsd.

Persze ez adott növény igényeitől is függ, de azért kerted legtöbb az egyenletesen nedves talajt szereti.

  • Öntözz ritkábban, de akkor alaposan!

Ha nincs elég időd, akkor inkább öntözz ritkábban, mint sokszor keveset. Ha kisebb, sietősebb alkalmakra bontjuk, akkor nem lesz időnk alaposnak is lenni, a felszíni gyors öntözésnek pedig sajnos nem sok értelme van.

  • Győzödj meg arról, hogy a víz eljut a gyökerekig!

A felszíni gyors locsolásnak egész egyszerűen azért nincs értelme, mert a víz egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé jut a föld mélyebb rétegei felé – ahol növényed gyökerei találhatók. Ne csapjon be, hogy a föld teteje nedves, olyan mennyiségben kell öntöznöd, hogy lejjebb is bőven jusson.

  • Mégis mikor?

Különösen nyáron problémás, ha napközben öntözünk – a nap könnyen megperzseli a locsolt növényeket. Jobb, ha egy kora reggeli vagy esti órát választunk. Az esti órákban a hűvös talajban kevesebb víz párolog el, viszont több ideig marad nedvesség a növények felületén – ami kedvez a gombás fertőzéseknek és ideális környezet lehet a csigáknak is. Ezt is elkerülhetjük, ha kora reggel locsolunk, így kevesebb ideig marad a víz a növény felületén.

 

Vélemény, hozzászólás?