blog

Miért sárgulnak a növényeim levelei?

Növényt nevelni azért is hálás feladat, mert kb. egyből jelzik is neked, ha valami probléma van velük. Ilyen például az egyik leggyakoribb növénybetegség, a klorózis is – ami nem más, mint a levelek jellegzetes sárgulása. Mit jelent ez és hogyan kezeld a bajt?

Akár úgy is mondhatnánk, olyan ez, mint az embereknél egy tartósabb köhögés: elég valószínű, hogy azt jelenti, nem vagy jól, de ha nem jelentkeznek más tünetek, nem jársz utána, pontosan mi lehet, akkor egy rakás dolgot jelenthet. Számos egészségügyi problémára utalhat egy klorózisos levél is. Közvetlen oka azonban ismert: a klorózis egy olyan állapot, melynek során a levelek nem állítják elő elegendő mennyiségben az ún. klorofillt, ami részben a zöld színükért is felelős.  A klorofill kulcsfontosságú a növények egészséges működésében, előfordulhat, hogy a klorózisban szenvedő növény nem marad életben, ha a klorofillhiány forrását nem kezelik.

Tápanyaghiány

A klorózis egyik gyakori oka a rossz tápanyag-ellátás. A növényeknek több mint egy tucat ásványi anyagra van szükségük a túléléshez, mindegyik hiánya másképp mutatkozik meg. Egy talajvizsgálat és a levelek átnézése segíthet a problémán: a tápanyaghiányos növények gyakran eltérő klorózisos mintákkal rendelkeznek. Másra utal, ha az “idősebb” levelek sárgulnak először, másra, ha az új levelek.

Kártevők

A tápanyaghiánnyal ellentétben, melynek tünetei gyakran egyenletesen oszlanak el a növényi szövetekben, a kártevőproblémák általában aszimmetrikus mintázatokban alakulnak ki. Nincs ez másképp a levélfoltokkal sem: a gombás vagy bakteriális betegség hatására kialakult klorózis is így jelentkezik.

Víz és fény

A túlzott öntözés káros gombák nélkül is elszíneződött levelekhez vezethet. Ha “előírás” szerint öntözöd és mégis állandóan nedvesnek tűnik a talaj, akkor a földben lehet a probléma: bizonyos talajtípusok lassabban szívják magukba a vizet.

…és ne feledkezz meg a napról sem. A világ összes vize és tápanyaga nem fog segíteni, ha egy növény túl kevés időt tölt napfényben!

Vélemény, hozzászólás?