blog

Autók rendszámtábláiból következtetnének a rovarállomány állapotára

Egy új kutatás autók rendszámtábláira tapadt rovarok alapján vizsgálná, milyen állapotban van a helyi rovarállomány Angliában. A felmérésbe bárki bekapcsolódhat, mindössze egy telefonos applikáció kell hozzá.

Mi is többször megírtuk, milyen súlyos problémát jelent egyes rovarfajok számának csökkenése szerte a világon. A kutatók folyamatosan keresik az új módszereket a pontos felmérésre, most pedig egy egészen rendhagyó módszerrel és a lakosságot bevonva szereznének pontosabb információkat: a Bugs Matter alkalmazás adatokat gyűjt a gépjármű rendszámtábláin halálukat lelő egyedekről. Honnan jött az ötlet?

Egy 2019-es tanulmány az angol város, Kent útjain közlekedő autókat vizsgálva világított rá, hogy csaknem 50%-os csökkenés tapasztalható a szélvédőkre tapadt egyedekből 2004-hez képest.

A jótékonysági szervezet, a Buglife most részben ennek hatására indította el az applikációt, mely bárki számára letölthető. A felhasználók azzal kezdik, hogy az utazás előtt megtisztítják a rendszámtáblájukat, majd a szervezettől kapott rácsot felhelyezik a felületre (természetesen úgy, hogy a rendszám kivehető legyen).

Utunk végével nem lesz más dolgunk, mint megszámolni a rácsokba ragadt egyedeket és felvinni az alkalmazásba. (Az adatokat úgy ellenőrzik, hogy kötelező egy fotót is mellékelni.)

Vélemény, hozzászólás?