blog

Miért nem érnek be a paradicsomaid?

Azért az elég bosszantó, ha sikeres volt a palántanevelés, ha túlélték a kiköltözést, extrém gyorsasággal kezdtek el nőni, sőt még virágot, termést is hoztak – aztán végül zöld maradt a paradicsom. Ennek rengeteg oka lehet és sok esetben sajnos nem is tőled függ – nézzük azért, melyek ezek!

Érett paradicsomról végtelenül leegyszerűsítve akkor beszélünk, ha pont úgy néz ki, mint a mag tasakján található képen. Ez lehet piros, de egyébként sárga és lila is, rengeteg féle paradicsom létezik manapság. Közös jellemző viszont, hogy az éretlen egyedek egytől egyig zöldek. Amikor eljön az idő egy természetes hormon, az etilén termelésébe kezdenek – ez indítja be az érést, így alakul ki a megfelelő állag is.

Okok, amiért ez nem következik be:

Paradicsom napégés

  • Gyakori betegség palántáknál a napégés, mikor a szobából hirtelen kikerülve a szabadba jóval több napfényhez jutnak. Idő, mire átszoknak, de ekkor is ügyelnünk kell az egyensúlyra: a paradicsom imádja a napfényt, de azért ne vigyük túlzásba! Az éréshez/színváltáshoz ideális hőmérséklet, kb. 22-25 Celsius fok körül van, ami azért lássuk be, manapság nem egy átlagos nyári hőmérséklet. Extrém magas hőmérsékleten – kb. 30 fok felett – már gondjai akadnak a normál tempójú fejlődéssel, le is maradhat benne. Fontos! Ugyanezen okból a túl hideg is árt nekik, 15-20 fok alatt már ugyanezt tapasztalhatjuk.

Biztos jó fajtát ültettél?

  • Ahogy írtuk fentebb, rengeteg féle paradicsom létezik manapság, de ez nem jelenti azt, hogy minden megél nálunk. Lehet, hogy palánta lesz belőle, lehet, hogy még virágozni is fog, de simán lehet, hogy végül egyáltalán nem hoz termést sem vagy kb. esélytelen, hogy beérjen. Mindig tájékozódj vásárlás előtt az igényeiről!

Nem arra koncentrál a növény, amire kéne: a terméseire

  • Ha úgy tetszik, egy növény olyan, mint az ember: “vannak céljai” amiknek megvalósítására törekszik, esetenként több is. A probléma ott kezdődik, ha ez a figyelem egyensúly nélkül oszlik meg. Mi egy haszonnövénynél azt szeretnénk, hogy a növény leginkább a terméshozamra koncentráljon, erre fordítsa energiáit. Van, hogy viszont irányítanunk kell a figyelmét: ha túl sok energiát ölnek abba, hogy bokrosodjanak, vagy pl. egyre több levelet hozzanak, akkor azt mind a terméstől veszi el. Finoman metszegessük, az megoldja a problémát.

 

Vélemény, hozzászólás?