blog

Mire használd a levágott gallyakat?

Ha sok fád és cserjéd van a kertedben, akkor elég hamar rájössz, hogy rövid időn belül ez sok faanyag felhalmozódásával is jár – a metszés ugyanis nélkülözhetetlen eleme a kert gondozásának. Ez viszont nem azt jelenti, hogy el kellene pazarolnunk – ahelyett, hogy a zöldhulladékkal együtt elvitetnéd, használd fel, mutatunk hozzá pár tippet!

Az ún. “hugelkultur”

A hugelkultur német kifejezés, az így elnevezett módszer pedig elég hasonlatos a magaságyásokhoz. Lényege, hogy a levágott gallyakat arra használod fel, hogy még egy rossz minőségű, sziklás-kavicsos talajon is képes legyél megfelelő környezetet kialakítani a kertészkedéshez. A faanyag gyakorlatilag egy vázként funkcionál, egymásra halmozva, majd erre jön a termékeny föld- és humuszréteg. Így tulajdonképpen egy szerves anyagokból álló dombágyás alakul ki, mely nemcsak a tápanyagdús földréteg miatt remek termőtalaj, hanem a folyamatosan, lassan lebomló faanyagtól is. 

Ágyásszegély

A gallyakból remek rusztikus, természetes és nem mellesleg tartós ágyásszegély készíthető. Csak megfelelő hajlékonyságú ágakra lesz szükséged, mint például a fűzfa vagy a bodza.

Növényfuttatáshoz vagy karónak

Az egyenesebb, masszívabb gallyak hibátlan növénytámaszok lehetnek vagy készíts belőlük némi zsineg segítségével növényrácsot, melyre könnyedén felfuttathatod erre hajlamos növényeid!

Ha igazán kreatív vagy: készíts saját kosarat!

Kosarat több ezer éve készít az ember gallyakból, miért ne próbálnád meg te is? Számtalan módszer elérhető már az interneten róla.

Aprított gallyak komposzthoz vagy mulcsnak

Egy elektromos aprítógéppel kapott faforgács szuper barnahulladék a komposztod számára, nem mellesleg kiváló mulcs is. (Utóbbival még rengeteg pénzt is spórolsz!)

 

…és te mire használod a levágott gallyakat?

Vélemény, hozzászólás?