blog

Fákra lövöldöz, hogy kutassa azok migrációját

A fák migrációja nem azt jelenti, hogy egy egyed “sétál” egyik helyről a másikra, hanem szaporodásuk során kerülnek egyre távolabb eredeti élőhelyüktől. A probléma súlyos, a klímaváltozással van összefüggésben – és most egy kutató puskalövéssel kutatja a lehetséges megoldást.

Az ENSZ szerint a jelenség körülbelül 20 000 fafajt érint jelenleg – ha pedig képtelenek alkalmazkodni az új környezetükhöz, akkor tömeges pusztulásuknak leszünk tanúi. Többféle elmélet létezik a megmentésükre: egyes kutatók szerint segíthetünk nekik abban, hogy olyan helyre költöztetjük őket, ahol még ideálisak a körülmények, mások szerint viszont ezzel felborítjuk az ottani ökoszisztéma egyensúlyát, még nagyobb kárt okozva. Sokak szerint egyébként a legjobb, ha inkább arra törekszünk, hogy az élővilágot a jelenlegi formájában megőrizzük.

Mindenesetre a probléma kezeléséhez elengedhetetlen annak vizsgálata, hogyan és mennyire lesznek képesek a vándorló fafajták az új környezethez alkalmazkodni. Angie Patterson kutató puskát használ ehhez – egész egyszerűen azért, mert a felső lombkoronáról különben nehéz lenne a levelek begyűjtése. A beszerzés után megvizsgálja, milyen az adott faj  fotoszintetizáló képessége és hogyan reagál különböző hőmérsékletekre és szén-dioxid szintekre.

Vélemény, hozzászólás?