blog

A klímaváltozás a zombitüzeket is feléleszti

De teljesen komolyan: zombitüzeknek hívjuk ugyanis az olyan felszín alatti parazsakat, melyek akár évekkel később is újra nyílt tüzet okozhatnak. Ez leginkább a Föld északibb területeire jellemző, ahol a világon a leggyorsabban melegszik az éghajlat. – írja az MTI.

2002 és 2018 között az Alaszkában és Kanada észak-nyugati területein pusztító tüzek átlagosan 1%-a alakult ki ilyen zombitüzekből, de például volt egy év, mikor 38%-áért felelt holland és alaszkai kutatók számításai szerint.

“Tudjuk, hogy a tűzszezonban a villámlás és az ember idézhet elő tüzet. Most pedig egy újabb tényezőt azonosítottunk. Ha a szezon elején olyan helyen alakul ki tűz, amelyet az előző évben felperzseltek a lángok, és se villámlás, se ember nem idézhette elő a tüzet, akkor biztosan egy áttelelő tűzről lehet szó.

– emelte ki Sander Veraverbeke, a holland Vrije Universiteit ökológusa.

A klmíváltozás hatására, egyre több terület kiszáradásával könnyebben alakulnak ki és terjednek a nyári tüzek – ami az ilyen zombitüzek gyakoribbá válásával is jár. A kutatók hozzáteszik, a jelenség számának növekedésével  az üvegházhatású gázok mértéke is jelentősen megnövekszik a légkörben.

Vélemény, hozzászólás?