blog

3 dolog mit kezdhetsz a fűnyesedékkel

Avagy a fűnyesedék felhasználása, hasznosítása házilag

A fűnyírás során rengeteg zöldhulladék keletkezik, amivel a legrosszabb, amit tehetsz, hogy a kukába dobod. A fűnyesedéknek számos olyan előnye van ugyanis, amivel a kertednek is jót tehetsz!

Hagyd ott, ahol lenyírtad!

A fűnyesedék könnyen, rendkívül gyorsan lebomló szerves anyag. Különösen igaz ez, ha gyakrabban nyírjuk: minél kisebb darabokról beszélünk, a folyamat annál gyorsabb. Ebben az esetben például kifejezetten ajánlott egyenletesen szétterítve ott hagyni, ahol lenyírtuk, rengeteg értékes tápanyaggal látja el a földet. Mikor nem ajánlott?

  • Ha túl hosszú a fű, akkor a lenyírt fűszálaknak nem lesz esélye gyorsan lebomlani, csak rászáradnak a gyerpre.
  • Ha nedves időben nyírunk füvet, akkor a nyesedék könnyen összetapad, jóval nehezebb szétteríteni, ráadásul könnyen be is rohad.

Mulcsozás fűnyesedékkel

Ha nincs időnk gyakran nyírni, akkor viszont a hosszabb levágott fűszálak esetén remek mulcsot kapunk. Pár napig érdemes napon szétterítve szárítani, majd ugyanúgy, mint minden más mulcsot, a növényeink tövénél elegyengetni. Hibátlan védelmet nyújt a gyomok ellen és segít bent tartani a nedvességet – mint  a legjobb mulcsok általában.

Fűnyesedék komposztálás

Persze, aranyszabály, a kert szerves zöldhulladéka komposztálható. Egy dologra figyeljünk: önmagában egy kupacként még nem lesz belőle komposzt. Keverjük kevés földdel a bomlási folyamat támogatásáért. Ha már eleve egy meglévő komposzthoz adjuk, azzal remekül javítjuk annak minőségét.

 

Neked milyen ötleteid vannak még a fűnyesedék felhasználására?

 

Vélemény, hozzászólás?