Pálma gondozása lakásban: Fényigény, öntözés és gyakori pálma fajták gondozása. Arch. Attilio Mileto - attilio.mileto@florero.net, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Pálma gondozása lakásban

A pálmák, habár egzotikus vidékekről származnak, meglepő módon mégis elég jól alkalmazkodnak ahhoz, ha lakásban tartott növénynek kell lenniük – még azt is túlélik, ha hajlamosak vagyunk elhanyagolni. 

Pálma gondozása lakásban: Fényigény, öntözés és gyakori pálma fajták gondozása. Arch. Attilio Mileto - attilio.mileto@florero.net, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Pálma gondozása lakásban: Alapszabályok

Közvetett fény a legjobb, emellett mindig tartsuk nedvesen a földjét! Imádja, ha párás a lakás és ha távol tartjuk a hideg huzattól vagy a száraz, állott levegőtől. Megfelelő gondozás mellett sokáig él és nagyra is megnő. Alább részletesebben:

Közvetett fény

Sok pálmafaj szereti a nem kevés mennyiségű fényt, de nem szívbajosak akkor sem, ha a lakás inkább árnyékos. Ettől függetlenül pár órát mindenképp biztosítsunk nekik közvetett fényt, kerüljük a perzselő napfényt.

Megfelelő mennyiségű víz

Sok népszerű szobanövényhez hasonlóan a pálmafák öntözése során is nagyon fontos a megfelelő egyensúly megteremtése – mindig legyen egy picit nedves a földje, de ne álljon rendszeresen a cseréptálban a víz, mert az gyökérrothadást eredményez!

Lazább talaj

A talajra sem nagyon kényesek, általános virágföldbe is ültethetők, de a legjobban a laza, porózus talajkeverékben fognak fejlődni (elérhető konkrétan pálmák részére kevert földek is). A gyökereiknek ugyanis jót tesz a szellőzés és a jó vízelvezetés. 

Táplálás

Egyes pálmafajták érzékenyek a tápoldatokra, így menjünk biztosra, mindegy milyen pálmánk van, speciálisan pálmafák igényeire készített tápoldattal kezeljük őket, tavasztól őszig 1-2 hetente.

A jó cserép

Sok pálmafa nem szereti, ha túl gyakran átültetik őket, ezért hagyd, hogy ugyanabban a cserépben nőjön, amíg ki nem növi azt.

Gyakori pálma fajták gondozása

  • Cikász pálma: A cikász pálma (Cycas revoluta) igényei általánosak, szerencsére a fenti pontok betartásával sokáig gyönyörködhetünk a különleges formájában.
  • Madagaszkári pálma: A madagaszkári pálma már önmagában különleges, másnéven gumólábfának is hívják. Lakásban is egyszerűen tartható!
  • Elefántfül pálma: Szintén könnyen tartható cserépben beltéren. Nevéhez híven levelei szélesek, elefánt füléhez hasonlók és friss zöld színben pompáznak.
  • Jukka pálma: A Jukka pálmának szintén mutatós kinézete van, talán ez az egyik legjellegzetesebb pálma forma, amit ismerünk. A Jukkán belül is számos fajtával találkozhatunk. Tartása ismételten egyszerű, lakásban nem okoz semmilyen nehézséget.

Hogyan erősítsük meg a pálma gyökérzetét és szerkezetét?

A Greenman Floralia a balkon és szobanövények vegyszermentes készítménye. A Greenman Floralia jótékony hatását növényeid ragyogásukkal hálálják meg és pálmákhoz is kiváló.

Mire jó a Floralia?

  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

 

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?