blog

A cikász pálma gondozása lépésről lépésre

A cikász pálma impozáns külsejének és könnyű nevelhetőségének köszönhetően nyeri el sok hobbikertész szívét. Érdekessége, hogy még az ősidőkből maradt fent és él továbbra is gondtalanul nemcsak őshazájában, Délkelet-Ázsiában és Japánban, hanem szerte a világon dísznövényként.

A cikász pálma vaskos, pikkelyes törzzsel rendelkezik, eredeti élőhelyén, ideális körülmények között akár három méter magasságig is megnő. A mi éghajlatunkon jellemzően inkább egy-két méteresre nő csak meg. Bár számolnunk kell kifejlett méretével, ha belekezdünk a nevelésébe – hogy a megfelelő teret biztosítsuk számára – tudnunk kell, hogy ez a pálmafajta nagyon lassan növekszik, évek, mire eléri az átlagos magasságát

A vaskos törzsön párosan szárnyalt levelek helyezkednek el, melyek hosszúsága elérheti akár a két métert is. A levelek széle sok pálmára jellemzően éles, helyes. A növekedés során az alsóbb levelektől fokozatosan megszabadul, míg a fiatal levelek először pöndörödve nőnek.

Habár virágot is hoz, azért ez a mi éghajlatunkon, pláne szobai körülmények között nem igazán jellemző.

A cikász pálma igényei

Meglehetősen egyszerű a nevelése, leginkább azokat a körülményeket kedveli, melyek a pálmákra általában jellemzőek.

Fényigény

A cikász pálma sok közvetett fényt igényel. Ha szobában neveled, olyan helyen tedd ezt, ahol sok fényt kap ugyan, de ne érje közvetlen napsugárzás, mert az megperzselheti a leveleket. Kertben félárnyékos helyet válasszunk számára.

Hőmérséklet

Ez a növény melegkedvelő, és a legjobban 15-25 °C közötti hőmérsékleten érzi magát. Óvnunk kell a hirtelen hőingadozásoktól, így a fűtéstől és a huzattól is!

Talajtípus és cserép

A cikász pálma jó vízelvezetésű, laza talajt igényel, mint nagyon sok más pálmafajta. Ha tömörödésre hajlamos a földje, akkor keverhetünk hozzá homokot vagy perlitet a jobb vízelvezetés érdekében. A növekedésével fokozatosan cseréljük alatta a földet egy-másfél évente és folyamatosan növeljük a cserép méretét is, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek a jó vízelvezetés mellett.

Öntözés

A cikász pálma vízigénye mérsékelt, jó, ha a talaj mindig egy kissé enyhén nedves, de sose álljon a gyökérzet huzamosabb ideig vízben!
Tipp: Az erős gyökérzet és megfelelő talaj kialakításához Greenman Agro készítményünket ajánljuk!

Metszés

Nem igényel gyakori metszést, csak az elhalt, elszáradt vagy sérült leveleket távolítsuk el! Ahogy mondtuk, meglehetősen lassan növekszik, így minden “alakítónak” szánt metszéssel lassítjuk ezt a folyamatot. A metszést mindig tiszta, éles metszőollóval végezzük, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Szaporítás

A cikász pálmát leggyakrabban sarjak leválasztásával szaporítják. Az új sarjakat tavasszal vagy nyáron, amikor a növény aktívan növekszik, válasszuk le az anyanövényről. Az új növényeket ültessük jó vízelvezetésű talajba, és tartsuk nedvesen, amíg meg nem gyökereznek vagy gyökereztessük egy pohár vízben.

Betegségek és kártevők

Nem különösebben érzékeny betegségekre és kártevőkre, viszont van egy két jel, melyre érdemes odafigyelnünk. A túl hirtelen lehulló levelek például a helytelen gondozás, általában túlöntözés jelei. A sárguló levelek a túlságosan száraz közeget, kevés öntözést, nem megfelelő páratartalmat jeleznek. 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?