blog

Uborka ültetése, gondozása: Magvetéstől a betakarításig

Az uborka egy sokoldalú, vitaminokban gazdag zöldség, mely könnyen termeszthető kiskertekben és balkonládákban is. Milyen alapvető igényei vannak, mikor érnek be a termések, mire ügyeljünk a betakarítás során, és milyen hibákat érdemes elkerülnünk?

Uborka ültetése magról

Időzítés

Az uborka magjait a szeszélyes tavaszi fagyok elmúltával, április végén vagy május elején lehet vetni, mikor már tartósan meleg az időjárás. Ha előnevelnénk a palántákat, akkor már március végén elvethetjük a magokat beltérben és május közepén ültethetjük ki a szabadba. A magok nagyon gyorsan nőnek ideális körülmények között! Amennyiben nem ültethetjük még ki őket, úgy egy nagyobb cserépbe még nyugodtan nevelgethetjük beltérben.

Talajelőkészítés

Az uborka a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A talajt jól lazítsuk fel, legyen morzsalékos, szellős. Igyekezzünk elkerülni a föld tömörödését. Ültetés során adjunk hozzá Greenman Agrot, hogy elősegítsük a növény gyors fejlődését. A Greenman Agro biztosítja és serkenti a növény kezdeti fejlődését, stimulálja a gazdanövény növekedését. 

Uborka ültetése - Greenman Agro használata után

Magvetés módja

Ha közvetlenül a kertbe vetjük, akkor 2-3 cm mélyre ültessük a magokat. A sorok között hagyjunk körülbelül 60 cm távolságot, és a növények között 30-45 cm-t. Kell a tér az ideális növekedéshez!

Uborka ültetése palántaként

Beltéri nevelés

A palántanevelésnél ügyeljünk arra, hogy palántáknak szánt földet használjunk, így elkerüljük a tápanyaghiányt. Tartsuk a cserepeket meleg, világos helyen, és gondoskodjunk arról, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen!

Kiültetés

Amikor a palánták elérik a 10-15 cm-es magasságot és a fagyveszély elmúlt, ültethetjük ki őket a kertbe. Ültetés előtt néhány napig szoktassuk őket a kinti környezethez, hogy megerősödjenek. Ilyenkor már jócskán elhagyják a palántaleveleket és megjelennek az indák mellett az első “igazi” jellegzetes uborkalevelek. Ültetés során adjunk hozzá Greenman Agrot, hogy elősegítsük a növény gyors fejlődését. A Greenman Agro biztosítja és serkenti a növény kezdeti fejlődését, stimulálja a gazdanövény növekedését. 

Az uborka gondozása

Napfény és hőmérséklet

Az uborka kedveli a sok napfényt, napi legalább 6-8 órán át érje! A tartósan meleg hőmérséklet ideális a számára, körülbelül 21-26°C fokott jelent ez.

Öntözés és tápanyagok

Az uborka sekélyen gyökerezik, így tápoldatozásnál és öntözésnél is ügyeljünk rá, hogy a talaj felszínéhez közel érje elegendő mennyiség ezekből. Rendszeresen öntözzük, főleg a száraz időszakokban, nagyon érzékeny rá. A talaj legyen mindig enyhén nedves, de ne tocsogjon a vízben! Sok tápanyagra van szüksége, de egy jó humuszos talajban már jól érzi magát.

Támaszték és metszés

Az uborka kúszónövény, ezért támrendszerre van szüksége. Használjunk rácsot vagy hálót, hogy felfuttathassuk a növényt. A metszés segít a bőséges termésben is: Távolítsuk el a gyenge vagy sérült hajtásokat és tereljük a növényt a támrendszerre! Könnyen megkapaszkodik, jellegzetes kis indáival mindent képes “megfogni”, amit csak elér. A támrendszert viszont ne hanyagoljuk el, mert ez a terméshozamra is kihat, nem beszélve arról, hogy ha kénytelen a földön növeszteni termését, akkor az sokkal inkább ki lesz téve a kártevők és betegségek támadásának!

Betakarítás

Az uborka gyorsan fejlődik, a vetés után másfél, két hónappal már szedhetjük is. Rendszeresen ellenőrizzük a növényt, folyamatosan hozza majd az újabb terméseket – ne hagyjuk sokáig rajta, hogy ne erre, hanem újabb termések növesztésére koncentráljon. A betakarítást éles, tiszta eszközzel végezzük és igyekezzünk nem megsérteni a növényt!

Milyen hibákat követhetünk el az uborka gondozásánál?

Kiültetés: A beltérben nevelt majd kiültetett palánták érzékenyek a költözésre. Fokozatosan szoktassuk hozzá az új körülményekhez és nagyon fontos, hogy ne nagyon sértsük meg a gyökereket, ha már készen állnak arra, hogy szabadba ültessük!

Kártevők és betegségek: Az uborka érzékeny a lisztharmatra, a mozaikvírusra és a levéltetvekre, melyek orvoslását nem szabad elhanyagolnunk, lehetőleg már az első jeleknél lépjünk közbe! Nemcsak a vírusos betegség az, ami ellen muszáj védekeznünk. Hosszú távon ugyanis súlyosan kihatnak ezek a gyakori problémák a terméshozamra!

Öntözés

Fontos tudni, hogy a Greenman Agro rendszeres használatával sokat segíthet a növény immunrendszerét erősíti és segít kialakítani a megfelelő mikroba közösséget, valamint a termésnövelésben is kiválóan segítségünkre lehet. Uborka esetén heti egy öntözés 10/1 dl arányban ajánlott vízzel hígítva.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?