blog

Honnan tudod, ha már jó a komposzt?

Mikor jó a komposzt? Milyen a színe, az állaga – és végülis bármikor beáshatjuk a földbe? Összeszedtük, mire érdemes ügyelned!

A jó komposzt szagtalan, sötétbarna színű és eléggé hasonlít a földhöz, könnyen morzsolható. Ha gyakran forgattad, mindig ügyeltél a megfelelő nedvesség tartalomra és nem utolsó sorban a zöld és barna hulladék arányára, akkor pár hónap elteltével humusz-szerű halommá válik.

Fontos! A jó komposzt nem büdös. A kellemetlen szagoknak több oka lehet: nem megfelelő a zöld és barna hulladék aránya – túl sok a nedves összetevő (a zöld elem) vagy nem forgattuk elégszer át a halmot, hogy elegendő oxigént kapjon a belső. Jellegzetes ilyenkor az ammónia szag, ekkor gyanakodhatsz, hogy valamit rosszul csináltál. Ha előáll ez a helyzet:

  • Forgasd át jól a komposzthalmot!
  • Keverj bele barna hulladékot, száraz falevelet, kartonpapírt, faforgácsot.

Ha szeretnénk megelőzni, sose feledjük, hogy ha zöld hulladékot adunk a komposzthoz, mindig adjunk barna hulladékot is! Emellett igyekezzünk árnyékos helyre telepíteni komposztálónkat, hogy ne száradjon ki könnyen, de kellően nedves maradjon anélkül is akár, hogy plusz vizet kelljen hozzáadnunk.

Vélemény, hozzászólás?