blog

Így csökkentsd a műanyagok mennyiségét a kertészkedésben!

Igen, a műanyag sajnos nagy szerepet játszik a kertészkedésben. Gondoljunk csak a cserepekre, tálcákra, a föld zacskókra, a címkékre, a műanyag nyelű szerszámokra és még sok másra. Bármennyire is hasznosnak tűnnek pillanatnyilag, ezek mind  hozzájárulnak a globális műanyagszennyezés problémájához.

Szerencsére van pár ötlet, amivel csökkenthetjük vagy akár teljesen el is hagyhatjuk a műanyagok mennyiségét egyéni szinten:

 

  • Magasított kerti ágyás felállításakor ahelyett, hogy az alját fekete műanyaggal terítenénk be a gyomok visszaszorítására, használjunk kartont vagy több réteg újságpapírt.
  • Vásároljunk műanyagmentes szerszámok helyett fa fogantyús és fémvégű fajtákat. Használjunk fém öntözőkannát, ez még tartósabb is. Keressünk pamutvászon kertészeti kesztyűt. A műanyagládákat váltsa fel a fa változat!
  • A palántázást ne műanyagedényekbe, hanem komposztálható poharakba végezzük (kapható a boltokban) vagy egyszerűen használjunk pl. tojástartót. Korábban adtunk ehhez ötleteket, hogyan váltsuk le a műanyag palántázó edényeket.
  • Kerülje a műanyag rácsokat a futónövényeknél, inkább használjunk fémet, illetve a karók esetében is a műanyag vagy akár a fém helyett használjunk fából vagy bambuszból készült változatokat!

 

+1: Már Magyarországon is lehetőségünk van termőföld rendelésre – ezt pedig csak rajtunk múlik, milyen környezetbarát tárolóban helyezzük el – rengeteg műanyagzacskótól szabadítva meg a Földet!

Vélemény, hozzászólás?