blog

Egyes madarak már 1 millió éve éneklik ugyanazt a dalt

Sok énekes madár úgy tanulja meg a dallamait, hogy a környezetében élő fajtársait hallgatja: Lényegében utánozzák a hallottakat, így a dalok itt-ott egy kicsit változhatnak az évek során. Egy új tanulmány szerint a kelet-afrikai nektármadarak éneke több mint 500 000, de akár 1 millió éve is változatlan maradhatott.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Springfieldi Missouri Állami Egyetem biológusai kutatásaik során egy nektármadárfélét tanulmányoztak. Ezek a színpompás egyedek jellegzetes énekükről ismertek.

A kutatás során 356 dalt rögzítettek mintegy 123 különböző madártól.

„Sok madár az alapján tanulja meg az énekét, amit a saját fajához tartozó más egyedektől hall. Az újonnan tanultak azonban nem közvetlen másolatai ezeknek. A madarak különféle dalok összetevőit keverik össze és ha úgy tetszik, hozzáköltenek, improvizálnak is.” – mondta el az egyik kutató.

Itt azonban különlegesebb volt a helyzet. A legtöbb vizsgált egyednél meglehetősen hasonló dallamok fordultak elő, ami ilyen mértékben eléggé szokatlan jelenség. A kutatók ezt a “speciális” környezetre vezetik vissza: a terület, ahol ezek a madarak élnek nem sokat változott az évezredek óta. A hasonló időjárás és környezeti körülmények (erdő borította) miatt a madarak viselkedése sem változott nagyon, ami kihatással volt az énekükre is.

A kutatók azt remélik, a tanulmány is hozzájárul ahhoz, hogy egy lépéssel közelebb jussunk annak megértéséhez, milyen folyamatok hatására változik a Föld élővilága.

Vélemény, hozzászólás?