blog

Hogyan lazítsd növényed gyökérlabdáját szakszerűen?

Sok újonnan beszerzett növény hónapok óta ugyanabban a cserépben nőtt a kereskedőknél. A növény maga egészségesnek tűnhet, de ha kiszedjük a cserépből, előfordulhat, hogy a gyökerek túlságosan tömören, zsúfoltan növekedtek. Ebben az esetben érdemes lehet a gyökerek meglazítása még az újraültetés előtt, ami lehetővé teszi azok szerteágazó növekedését.

A cserépben árult növények egy része akár 1 évig is növekedhet ugyanazon a helyen, mielőtt valaki megveszi őket. Ami kis palántaként indult, kiterjedt gyökér rendszert fejlesztett ki, de miután a gyökerek teljesen megtöltötték a cserepet, már nincs hova fejlődniük, így vagy túlnyúlnak a cserép vízelvezető résein vagy a felszínen jelennek meg. Ettől függetlenül gyakori, hogy egy szoros “golyóba” összegabalyodva növekednek.

A kezdő kertész számára szupernek tűnhet egy ilyen kifejlett gyökérlabdával beszerzett növény, de valójában a csomóba tekeredett gyökérzet nagyon megterhelő a növény számára – olyannyira, hogy ez betegségek melegágya lehet vagy nehezen, satnyán növekedhet.

Ha anélkül ültetjük át másik cserépbe, hogy először meglazítanánk a kusza gyökereket, akkor azok körkörösen, egymásba gabalyodva fognak tovább növekedni ahelyett, hogy kinyúlnának a talajba, egyenletesen jutva hozzá az abban lévő tápanyaghoz és vízhez.

Hogyan segíts a helyzeten?

  • Óvatosan rázogasd meg a gyökeret és próbáld sérülés nélkül, a kezedet fésüként használva szétszedegetni a gyökereket. Simán előfordulhat, hogy véletlenül mégis eltörsz párat, de sokkal jobb egy szellősebb, egészségesebben növekedő gyökérzet, pár sérült darabbal, minthogy megfojtanák egymást.
  • Ha a gyökerek annyira szorosak, hogy az ujjaid nem férnek közéjük, áztasd be vízbe. Kis idő elteltével könnyebb dolgod lesz.
  • Nem cél minden egyes gyökeret szétszedni, csak legalább a nagyját. Azokat a szálakat, melyek különösen hosszúra nőttek, rövidebbre is vághatod – az új cserép ideális méretére.
  • Előfordulhat, hogy annyira egyben van a gyökérlabda, hogy esélytelen a fenti módszerekkel szétszedned, ilyenkor drasztikusabb megoldás a metszőollóval, késsel történő szétszedés. Ez a módszer barbárnak tűnhet, de ha körültekintően csinálod nem az: több irányból vágd meg, hogy egyenletesen ösztönözd a gyökér növekedését!

Vélemény, hozzászólás?