blog

Kezdő akvárium tulajdonos vagy? Íme pár alapvető jótanács neked!

Elengedhetetlen az előtisztítás!

  • Soha ne kezeld mosószerrel vagy más vegyszerekkel az akváriumot! A használt akváriumot fontos klórral fertőtlenítened majd többször tiszta vízzel átmosnod!
  • Az új akváriumot is érdemes klórral átmosni, majd többször vízzel átöblíteni.
  • Ha az akvárium fala vízköves, próbáld meg ecettel eltávolítani, drasztikus esetben fordulj csak a sósavas megoldáshoz!

Aljzat kiválasztása és feltöltése

  • Minden halnak más az igénye, ezt szükséges a telepítés előtt felmérni.;) 
  • Az aljzat lehet pl. sóder, gyöngykavics vagy kvarchomok. (Kb. 2 mm-es szemcseméret az ideális.)
  • Előszőr megfelelően meg kell tisztítani. Sósavval át kell mosni, amely a meszet eltávolítja. Ennek azért van jelentősége, mert a mész megváltoztathatja a víz keménységét, amire egyes halak érzékenyek. A sósavval történő átmosás után alaposan, többször át kell öblíteni vízzel.
  • Az átmosásnak nem csak a víz keménységének szempontjából van jelentősége, hanem a por és egyéb szennyeződések eltávolítása miatt is, amelyek szervesanyag többlethez, ezáltal a víz opálosodásához vezethet.

Növények kiválasztása és telepítése

  • A növények telepítésénél, illetve teljes vízcsere után a vízbe történő visszahelyezésekor nagyon fontos, hogy a rossz gyökereket el kell távolítani.
  • Ezek a gyökerek kocsonyás, bebarnult gyökerek, amelyek rohadást okozhatnak az aljzatban és ennek következtében mérgező gázok keletkezhetnek és az algák is elszaporodhatnak.

Víz kezelése és annak feltöltése

  • A víz pH-ja 5-9 között kell, hogy legyen. A víz keménységét figyelembe kell venni, sok hal különböző igényekkel rendelkezik!
  • A túl sok növény lúgosíthat, a kevés UV világítás pedig savasíthat.
  • A víz oxigéntartalmát a növények asszimilációja és a víz mozgása fogja növelni.
  • Az akváriumokban a légpumpa és a porlasztókő használatával érhető el a megfelelő oxigén tartalom.
  • Fontos emellett a víz hőmérsékletének figyelembevétele is. Akváriumi halak főként melegvíziek 18-27 fokos vízben élnek.
  • A vizet a feltöltés előtt érdemes 2-3 napig állni hagyni, hogy a klór távozzon belőle (vagy használhatunk akváriumi vízkezelőt).
  • A feltöltéskor jól jöhet, ha 1/3 részt már érett akvárium vizet teszünk az akváriumba, hogy segítsen a biológiai egyensúly mihamarabbi helyreállításában. (Ha a víz az első 2-3 napon beopálosodik, akkor annak az lehet az oka, hogy nincs megfelelően kimosva az aljzat.)
  • Az akvárium vizét 1-2 hetente részlegesen le kell cserélni, evvel jól karbantartható és megkímélhetjük magunkat a későbbi problémáktól. A részleges vízcsere esetén az akvárium 10-15%-át maximum 25%-át lehet lecserélni. Ezzel mentesítjük a vizet a felhalmozódó ammóniától.
  • Sós vízű akvárium esetén a tartandó halfajták típusától függően kell kiválasztani az akváriumban használt só típusát. A sós vízi halak rendkívül érzékenyek a víz foszfát, nitrát, kalcium szintjére és a pH értékre!

Szűrők kiválasztása

  • A vízben felhalmozódhat a szerves anyag, mely a megmaradt ételből, halak ürülékéből és vizeletéből valamit a levelekből keletkezik rothadásnak indulhat – ez ammónia képződésével jár. Az ammónia káros a halaknak és algásodáshoz vezethet. 
  • A biológiai szűrők nitrifikáló baktériumokat tartalmaznak, melyek képesek ezt nitráttá alakítani. A baktériumok működéséhez oxigén kell, ezért a szűrőt soha nem szabad kikapcsolni.
  • A mechanikai szűrés is fontos, mivel kiszűri az étel és levélmaradványokat, amelyek rothadásnak indulnának.
  • Szűrő tisztítása: A biológiai szűrőt nem szabad csapvízzel elmosni, csak az akvárium vizével átöblíteni, mivel a csapvízben lévő klór elpusztítja a jótékony baktériumokat! (A mechanikai szűrőt el lehet mosni sima csapvízzel.)

Halak kiválasztása

  • A halak betelepítése előtt 3-4 hetet várni kell, hogy a baktériumok megtelepedjenek a vízben és elegendő legyen benne ahhoz, hogy az ammóniát le tudják bontani.
  • Az akvárium méretének megfelelő mennyiségű halat kell telepíteni. (Sose legyen túlzsúfolt a terep!)
  • Az akváriumi halak telepítésekor figyelembe kell venni a különböző halfajok egyedi igényeit.

Vélemény, hozzászólás?