Ültetés, átültetés, növénygondozás
blog

Miért van szüksége szobanövényeidnek talajszellőztetésre?

A szobanövények, legyünk akármilyen körültekintőek a nevelésükben, egy valamit könnyen hiányolhatnak az életükből, ha cserépben nevelkednek: A teljesen hasonló talajminőséget, mint amire a természetben amúgy szükségük lenne. Részben ennek kompenzálására is találták ki a beltéri talajszellőztetést.

Dísznövényeinknek korlátozott hely áll rendelkezésre a növekedéshez – ez azt is jelenti, hogy a cserép falain belül adott mennyiségű földdel rendelkeznek, se több, se kevesebb. Öntözzük, tápoldattal látjuk el őket – de nagy mozgás az átültetésen kívül nem történik a cserép falain belül. Ez problémát okozhat, szóval itt jön képbe a talajszellőztetés:

A cserépben nincsenek talajlazító bogarak, férgek, melyek folyamatosan alakítják a talaj szerkezetét, ezen kívül nincs természetes esővíz sem, ami szintén mozgást idéz elő a talajrészecskék között. Ebben az esetben a talaj összetömörödik, mely könnyen táptalaja lehet betegségeknek, képtelenné válik a megfelelő vízelvezetésre is, aminek nyomán gyökérrothadás alakulhat ki. Egy tömör talaj ráadásul levegőtlen is, nehezebben növekednek a gyökerek és kevesebb oxigénhez is jutnak. Ez egyes fajtáknál pedig végzetes is lehet.

Ültessük át növényünket, ha már nagyon összetömörödött talajjal állunk szemben vagy pár hetente érdemes egy pálcával kisebb lyukakat fúrni a talajba – persze vigyázzunk a gyökerekre!

Vélemény, hozzászólás?