blog

Könnyen gondozható akváriumi növények

Az élő akváriumi növények segítenek díszhalaid természetes élőhelyéhez hasonló környezet kialakításában. Segítenek a víz megfelelő pH-értékének beállításában, növelik a vízben oldott oxigén mennyiségét – szóval az egészséges élettér kialakításában hatalmas szerepük van. Hoztunk pár ötletet, milyet válassz az akváriumodba!

Törpe vízilándzsa

A törpe vízilándzsa egy rövid szárú növény, sötétzöld levelekkel, mely eredetileg Nyugat-Afrikában őshonos. Ez a növény teljesen vagy csak részben elmerülve is jól fejlődik, de figyeljünk arra, hogy rizómája (gyökértörzse) és gyökerei gyengék, könnyen sérülnek. Maximális magassága körülbelül 15 cm. Kis halak mellé ideális. Könnyű nevelni, nincsenek speciális igényei, közepes fénnyel is elvan, csak ügyeljünk arra, hogy ne szaporodjanak el felületén a fonalas algák!

Akvárium növények és gondozásuk Carlosar, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Lándzsás vízipáfrány

Gondozása meglehetősen egyszerű, elég gyakori akváriumi növény. Körülbelül 25 centiméteresre nő. Kerüljük a talajba ültetését, hogy megelőzzük a gyökérrothadást, kavicsok, egyéb akváriumi dekorációkra kötözzük a rizómáját, hogy rögzítve maradjon. Sós, keményebb vízben is jól elvan, de lassan nő.

Akvárium növények és gondozásuk, Plantae - Polypodiaceae - Microsorum pteropus Date: 2006-02-02 Source : Taken by User:Pinpin

Eleocharis vivipara

Vékony szárú, sűrűn növekvő növény, mely 15-50 centimétert is elérhet. Ez a növény jól érzi magát tápanyagban gazdag, bőséges fénnyel borított vízben. Ideális körülmények között rendkívül gyorsan növekszik.

 

Amazonasi kardfű 

Az amazonasi kardfű a vízinövények szívós nemzetsége, gyakran tartott kardfűféle. Kezdők számára ideális, mert nem igényel különösebb gondozást. Fényigénye alacsony, gyorsan nő: egyedenként előfordulhat akár 30 levél is, melyek 30-50 cm hosszúak, 4-8 cm szélesek. Rendszeres nyírást igényel viszont, ha szeretnénk elkerülni, hogy a vízfelszín fölé nőjön. Vastartalmú szerekkel tápláljuk!

Akvárium növények és gondozásuk I, Daniel J. Layton, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Óriás valiznéria 

Hosszú, szalagszerű levelekkel rendelkezik, sűrű bokrokban nő, általában nagyméretű akváriumokban használják. Ügyelnünk kell rá, hogy ne hagyjuk nagyon elszaporodni (képes rá!) – ha metszenénk, figyeljünk rá, hogy nem vághatjuk akárhol a leveleket, mert tönkremennek. Csakis a tőnél! Legyen elegendő fény, jó tápanyag utánpótlás és vígan elvan, még kezdőknél is.

Akvárium növények, Lamiot, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Mennyi növény kell az akváriumba?

Általában egy akváriumban nem lehet túl sok növény. Amíg a halaknak van helyük úszni, addig nem lehet túlzásba vinni a növényeket. Még a sűrű növénytakaró is sok hal természetes élőhelyét szimulálja. Fő szempontként azt mondhatjuk, hogy az a legideálisabb, ha átlátható az akvárium és az etetés során nem zavar a növényzet.

Akváriumi növények gondozása telepítés után

Fontos, hogy rendszeresen nyírjuk a növényeket, hogy ösztönözzük a kívánt növekedést, és biztosítsuk, hogy a növények ne nőjenek elszabadultan. Nyugodtan légy kreatív, és alakítsd ki egy olyan ültetett akváriumot,  amelyre büszke lennél!

Az életközösség fenntartható egészségéhez ajánljuk a Greenman FreshAqua ápolószert és a Greenman AquaStone akváriumi vízkezelőt. A Greenman AquaStone alkalmazása a leghatékonyabb a Greenman FreshAqua készítménnyel együtt használva. A Greenman AquaStone-ban lévő jótékony hatású, élő, Greenman mikroorganizmusok javítják a víz minőségét, visszaszorítják az algaképződést, egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot.

A Greenman  FreshAqua hatása:

  • Elősegíti és gyorsítja az akvárium öntisztuló képességének kialakítását és fenntartását.
  • A különböző eredetű szerves anyagokat, szennyeződéseket lebontja, feltárja, ezáltal visszaszorítja az algásodást.
  • Meghosszabbítja a szűrő élettartamát, stabilizálja a pH-t és kevesebb vízcserét eredményez.
  • A készítményben lévő finom szemcséjű zeolit por leülepszik az akvárium aljára, viszont életteret biztosít a készítmény hasznos mikrobáinak.
  • Helyreállítja és fenntartja a vízi életközösség ökológiai egyensúlyát.
  • Támogatja a víz tisztaságának fenntartását.
  • Segíti a vízi növényzet és állatvilág egészségének fenntartását.

A Greenman FreshAqua összetevői:

Víz, jótékony hatású Greenman mikroorganizmusok és természetes kőzetliszt (zeolit por).

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Vélemény, hozzászólás?