blog

Magról neveljek palántát vagy inkább vásároljak?

Kezdő vagy? Biztosítottak a feltételek? Lesz rá elég időd? Rengeteg kérdést érdemes figyelembe venni, ha palántanevelésbe kezdünk – ugyanis ez nem sétagalopp, persze nem is ördöngösség. Csak figyelembe kell vennünk pár alapszabályt!

A palántaneveléshez alapvetően egy zárt, védett helyre van szükség, ahol biztosítani tudjuk az egyenletes 20-22 Celsius fokos hőmérsékletet, kellő napfényt (rengeteg napfényt!) és elegendő locsolást is. A magról vetett palánták pár hét alatt már egész szép kis növénykék lesznek és ha eljött az idő (értsd: ideális környezeti viszonyok) akkor kiültethetők lesznek a szabad földbe is. Azonban a helyváltoztatás is stresszel jár!

Ha a bevezetőben feltett kérdésekre igen a válaszod (még a kezdőre is), akkor nyugodtan vágj bele a palántanevelésbe, gyakorlat teszi a mestert.

Viszont ha nincs időd és nem megfelelően biztosítottak a feltételek, akkor inkább a vásárlás mellett dönts. Remek kifejlett palántákat vehetsz már – de csakis megbízható forrásból származzon! Az egészséges palánta erőteljes, egyenes, kellő vastagságú szárral, pár ép levéllel és már viszonylag fejlett gyökérzettel rendelkezik.

Mindig kérdezz rá az eladónál, hogy mikor ültethetőek ki!

Vélemény, hozzászólás?