blog

Mi a helyzet a kerttel februárban?

A növények kezdenek magukhoz térni nyugalmi állapotukból körülbelül január végén, február elején – lassan elkezdhetünk igazán molyolni a kertben. A kiszámíthatatlanul hideg időjárás viszont megnehezítheti a dolgunk.

Már a csonthéjasok, almatermésű fák élénkebbek, gyökereik igyekeznek felvenni több vizet a talajból. Ekkor azok megduzzadnak, könnyen megfagyhatnak, ha nem várt hideg köszönt be – ami akár drasztikus mértékben is kihathat barackfákra vagy épp a mandulafákra is, termőrügyük elhalhat. Reménykedni tudunk csak, hogy idén elmaradnak a véletlenszerű fagyok kora tavasszal.

Ezzel párhuzamosan megkezdhetjük a palántázást. Ha még nem tettük, szerezzünk be minden szükséges alapanyagot – palántaedényt, földet, magokat – és neki is láthatunk. Azokat érdemes palántázni, melyeknek hosszú a tenyészidejük, későn érnek növekedést követően. Érdemes elkezdeni beltérben, mert így meghosszabbítod az élettartamát, amit több terméssel hálál majd meg.

Ha vásároljuk, akkor majd életerős, sötétzöld levelű, fehér gyökérzetű egyedeket válasszunk az egészséges és lehetőleg minél kevesebb gonddal járó fejlődés érdekében!

Nemsokára itt a tavaszi lemosó permetezés ideje is, ehhez időben szerezzük be a szükséges eszközöket, hogy még a rügyfakadás előtt legyen időnk a permetezés elvégzésére! A lemosó permetezéssel elejét vehetjük rengeteg olyan betegségnek, melyek okozói jellemzően a fák kérgein vészelték át a hideg időszakot.

Vélemény, hozzászólás?