Tűző napot kedvelő virágok: Gaillardia napra ültetése és gondozása
blog

Kiemelt fontosságúak akár a legkisebb hobbikertek is a méhek fennmaradása érdekében

Tanulmány világított rá, hogy a hobbikertek kritikus táplálékforrást és élőhelyet jelentenek a beporzók számára és nem is kell hatalmas terület hozzá!

Legalábbis ez derül ki a Journal of Applied Ecology folyóiratban nemrégiben megjelent cikkből. Nicholas E. Tew, a Bristoli Egyetem munkatársa és csapata az angliai Bristolban végzett kutatást 59 városi kertben, melynek során sikerült rávilágítani, hogy bár a városi kertek révén termelt nektár eléggé változatos mennyiségű lehet, de ennek nem sok köze van az adott zöldterület méretéhez. Ehelyett a kert rendezése sokkal többet számít.

Tew, a vezető kutató elmondása szerint az egyik fő ok, amiért a méret kevésbé fontos  egész egyszerűen abban keresendő, hogy a nektártermelés túlnyomó többsége a kertek “szélein”, cserjék és egyéb telekhatároló növényeknek köszönhetően történik. A vizsgált kertek többségének ugyanis a belső részein javarészt füvet neveltek a tulajok, amit rendszeresen nyírtak is, így esélye sincs ilyen körülmények között az olyan virágos növények elszaporodásának, melyek alkalmasak a méhek nektárgyűjtéséhez – legyen az a telek bármekkora is.

A kutatók szerint épp ezért nem a kert mérete, hanem az elrendezés a kritikus tényező a méhbarát kert kialakításában: ha támogatjuk a diverzitást és szívesen nevelünk méhek által kedvelt virágokat, akkor a legkisebb hellyel is hozzájárulhatunk fennmaradásukhoz.

Vélemény, hozzászólás?