blog

Mikor és miért fontos az őszi lemosó permetezés? 🍂

A módszer onnan kapta a nevét, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű permetlével kell számolnod. Tévedés, hogy ősszel nem kell ügyelned a permetezésre, mielőtt felkészíted télre a kerted. Jövő tavasszal így kevesebb kártevővel és kórokozóval kell szembenézned. Csak néhány jó tanácsot érdemes betartanod.

Mikor van az őszi lemosó permetezés ideje?

Még a tartós fagymentes időszakban a tartós fagy beállta előtt, lombhullás után, de legalább 50%-osan lehullott lombozat mellett. Szélcsendes időben és semmiképp se esős napon. A levegőben lebegő gombák és baktériumok és kórokozók száma egyaránt megnő, ahogy a hőmérséklet ebben az évszakban lehűl, és a levelek lehullásával keletkező apró sebhelyeken keresztül behatolhatnak lombhullató növényeinkbe. A kórokozók a metszési vágásokon keresztül is bejuthatnak, így fokozottan ajánlott az őszi lemosó permetezés, amelyet tehát a növények 50%-os lombhullásakor ajánlott elvégezni, akkor, amikor a még találhatók rajtuk levelek, viszont a másik fele már lehullott. 

Őszi lemosó permetezés

Hogyan kell előkészülni az őszi lemosó permetezéshez?

Mielőtt hozzáfogsz, érdemes összeszedned a már lehullott leveleket és a gyümölcsmúmiákat, mert azokon is megtelepedhetnek a kórokozók. Ezután még a permetezés előtt ejtsd meg az őszi metszést, szabadulj meg az elhalt, beteg vagy sérült részektől, a fáknak pedig alakíts ki egy jól szellőző, egyenletes napfényben fürdő koronát, eltávolítva az egymásba növő ágakat. Fontos, hogy ezt a típusú ritkítást nem kedveli minden fa fajta, előbb érdemes tájékozódni.

Mit érdemes és mit nem permetezned?

Szinte minden fás szárút érdemes egyébként, hogy biztosan elkerüld különösen a kórokozók áttelelését. Lombhullató fákat, cserjéket, de elsősorban gyümölcsfáid és bokraid védelmére szolgál. Igazából minden kultúr- és dísznövényedet érdemes lekezelned!

Mivel permetezzünk ősszel?

Ez egyrészt attól függ, mitől akarod megóvni a növényt és milyen fajtára használod. Kerüld az élővilágra súlyosan káros vegyszereket és használd a permetlét rendeltetésszerűen. Ha mégis a vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is használhatod. Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle gombás fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. 

Lemosó jellegű permetezés támogatása Greenman Agro-val 

Termékünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, mivel készítményünk ökológiai gazdálkodásokban is elfogadott.

A Greenman Agro-t  a kultúra levélfelületétől függő vízmennyiséggel legfeljebb 10%-os töménységben ajánlott kijuttatni. Rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben. Amennyiben a Greenman Agro-t lemosó jelleggel juttatjuk ki, akkor a földre hullott permetszer bemunkálva a talajoltás funkcióját is betöltheti. Ilyenkor érdemes előtte szervestrágyázni vagy komposztot teríteni a fák alá. Továbbá készítményünk használata  javasolt akár rezes-kénes lemosó permetezés után, hogy segítse a talajélet regenerációját.

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen
Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?