Csíráztatás a Greenman Agro használatával - U.S. Department of Agriculture, Public domain, via Wikimedia Commons
blog

Csíráztatás házilag a Greenman Agro használatával

A csíranövények étrendbe illesztése egyre népszerűbb, mivel, különösen a téli időszakban, a legfrissebb vitaminforrás. A tárolt vagy sokat utaztatott zöldségek biológiai értéke jelentősen csökken, a friss zöldség mindig sokkal értékesebb. 

Különösen egy kert nélküli lakásban, nem könnyű friss és a legértékesebb tápanyagtartalommal bíró zöldségek előállítása. Az otthoni csíráztatás nagy előnyei a kis térigény, a rövid tenyészidő, a szinte folyamatos és jól programozható termelés lehetősége. A képződött csíranövény tömege csekély, azonban beltartalma (vitaminok, enzimek, egyéb bioaktív anyagok) kimagasló még a friss zöldségekhez képest is.

Csíráztatás a Greenman Agro használatával - U.S. Department of Agriculture, Public domain, via Wikimedia CommonsHogy minél teljesebb értékű csíranövényt kapjunk a következő szempontok lehetnek fontosak:

  • A csírázás egyöntetűsége és intenzitása: bizonyos fajok lassan csíráznak, de főleg a hosszabban tárolt vetőmagoknál a csírázóképesség az idővel csökken, ami abban nyilvánul meg, hogy a magok kisebb aránya indul csírázásnak és esetleg vontatottan, több idő elteltével. Mindkét mutatót előnyösen befolyásolja probiotikus növénykondicionáló készítményünk, amit növénytermesztésben hasonló céllal lehet alkalmazni
  • A csíranövények mikroflórája: A magvak és környezetük esetleges szennyezettsége okozhatja, hogy a fejlődő csíranövények bepenészednek vagy esetleg olyan baktériumok telepednek meg, amelyek nem kívánatosak sem a csírák, sem a fogyasztók számára. Ez szintén jelenthet problémát a növénytermesztésben is, ezért nagy jelentősége lehet, ha a csíranövények mikroflóráját szabályozzuk. Mivel friss fogyasztásról van szó, még fontosabb, hogy ezt olyan módszerrel biztosítsuk, aminem korlátozza a fogyaszthatóságot. Probiotikus készítményünk versengéses kiszorítás alapján hatékonyan távol tartja a penészgombákat és egyéb nem kívánatos mikrobákat. Ugyanakkor 0 napos munka- és élelmezésügyi várakozási ideje miatt a fogyasztást nem kell korlátozni.

Csíráztatás folyamata a Greenman Agro alkalmazásával:

  • A csíráztató tálakba helyezés előtt a magvak beáztatásánál 1:1000 arányban ajánljuk bekeverni a vízbe készítményünket
  • A csíráztató tálakon a későbbiekben napi rendszerességű, bő vizes mosást alkalmazunk a nedves környezet fenntartásához. Ehhez az átmosáshoz szintén használhatunk ugyanilyen arányú probiotikum keveréket. 
  • Fogyasztás előtt bő, tiszta vizes lemosást ajánlunk.

Greenman Agro

 

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?