blog

Hogyan hasznosítsuk újra házilag a zöld Greenman kannákat? ♻️

Bizonyára sok vevőnkben felmerült, hogy mi tévő legyen a kiürült Greenman kannával. Szeretnénk néhány ötletet megosztani ezzel kapcsolatban, mert mi sem szeretnénk növelni a hulladék mennyiségét, a környezetvédelemben, az újrahasznosításban hiszünk és erre bíztatjuk vásárlóinkat is!

Miután a Greenman termékek természetes, vegyianyag mentes készítmények, nem kell attól tartanunk, hogy a kannákban bármiféle olyan szennyező anyag maradhat, ami gondot okozhat az újra felhasználás során.

A fenntartható fejlődésben hiszünk. Cégünk alapítása óta és több, mint egy évtizednyi működésünk során végig az a cél lebegett szemünk előtt, hogy hogyan tudjuk megteremteni a természetes egyensúlyt környezetünkben.  Hiszünk a szelektív hulladékgyűjtésben, az újrahasznosításban és a körkörös gazdasági modellben.

A cégcsoportunkhoz tartozó Plastikon vállalkozásunk bevonásával azt a célt tűztük ki, hogy újraértelmezzük a műanyagcsomagolást. Begyűjtünk, feldolgozunk, újrahasznosítunk, egy hónap alatt 600 tonna PET hulladékot dolgozunk fel és forgatunk vissza a körforgásba.

Mit tehetünk még ezen felül, hogyan használhatjuk fel újra a műanyag kannákat? Ötleteljünk együtt!

Műanyag kannák újrahasznosítása otthon

A műanyag kannák masszív, erős polietilén műanyagból készülnek, így hosszú távú felhasználásukat javasoljuk. Megosztanánk néhány ötletet és vásárlóinktól is várnánk vissza újabbnál újabb, kreatív felhasználási lehetőségeket, akár fotókkal.

 

Többszöri kiöblítést követően kisebb kertekhez, virágokhoz esővíz tárolására tökéletesen alkalmasak. Igaz, hogy a kannáink nem óriásiak, de 5 db 20 literes kannában már 100 litert tárolhatunk, ami egy kiskerthez, virágos kerthez máris nem elhanyagolható mennyiség. Az azonos űrtartalmú kannák egymásra rakhatóak, így tárolásuk helytakarékos is.

A kannák tetejének levágásával, a kiöntő nyílás és a fogantyú alatt, számtalan további lehetőség adódik tároló dobozként történő felhasználásra.

Üzemünkben például a kannák tetejét féloldalasan levágva remek alkatrész tároló dobozokat alakítottunk ki.

 

A levágott tetejű kannák tároló dobozként való további felhasználásának csak a fantázia szab határt. Felhasználható például akár otthon a garázsban szerszám tárolónak, gyerekjáték tároló dobozoknak. Ezermesterek akár egy kis állványzatot is kialakíthatnak hozzá.

Többek között használhatjuk tisztítószerek rendezett tárolására, cipőtisztítási kellékek tárolására. Egy kerti faházban pedig felsorolni sem lehetne mi mindent lehet rendszerezetten tárolni kannákból kialakított dobozokban.

 

Sokan nevelnek fűszernövényeket, zöldségeket, elsősorban paradicsomot virágládában, sőt vödörben is. Miért ne lehetne a Greenman kannákat is felhasználni növénytermesztésre?

Különösen egy teraszon, erkélyen, ahol kicsi a hely, a szögletes kannákból kialakított virágládák ráadásul helytakarékosan egymás mellé illeszthetőek és zöld színük miatt még nem is néznek ki rosszul. 

 

Öntözővíz szivárgó adagolásra is kiválóan alkalmas lehet egy kanna, amennyiben az aljára nagyon apró lyukakat fúrunk, annyira aprót, hogy inkább szivárogjon a víz, mint csöpögjön vagy folyjon. A 10-20 literes kannákat vízzel feltöltve és a fák tövébe helyezve, akár több darabot is, biztosíthatjuk a talaj folyamatos nedvesen tartását. Ezt a fajta fa-öntözést úgynevezett öntöző zsákokkal szokás megoldani, de miért ne lenne erre alkalmas egy megfelelően kilyuggatott Greenman kanna is újra felhasználva.

Állattartásban is számtalan lehetőség adódhat a használatára: alacsonyabb peremmel kb. a felénél vagy még lejjebb kettévágva, a kanna alsó része alkalmas lehet etető-itató tálka kialakítására. Ha a saját otthonunkban vagy kertünkben esztétikusabb megoldásokra vágyunk, akár egy állatmenhely minden bizonnyal örülne ilyen etető-itató edényeknek.

A kertben kialakíthatunk madáretetőt is a kannákból. Egy vagy két oldalán kivágva, az aljára apró lyukakat fúrva, hogy az esővíz, hólé ne álljon meg benne, az alja pedig madáreledellel feltölthető és máris kész a házi madáretető.

Magaságyás kialakításához sokféle anyag felhasználható. Van aki téglából készíti, más fa deszkákból, vagy raklapokból és persze készen is vásárolhatunk összeszerelhető verziót. A Greenman kannákat is összeilleszthetjük úgy, hogy egy izgalmas, zöld magaságyást alkossunk, igaz ehhez oldalanként legalább 6-6 kanna szükséges. Az alsó sor kannáit érdemes megtölteni kaviccsal vagy vízzel vagy földdel, hogy tartása legyen. Érdemes a fülek mentén összefűzni őket, vagy kívülről összekötni, vagy másfajta stabilizálást kitalálni. A tetejüket nem szükséges levágni, mivel erre illeszkedik a második sor kanna alja. A felső sor kannáit már érdemes felül levágni, hogy földdel feltölthessük és oda is növényt, virágot ültethessünk és egymáshoz rögzíteni is egyszerűbb így.

  

Némi kreativitással, újra felhasználással nem kell egyből a szeméttelepre vitetnünk olyan tárgyakat, amiket ötletesen felhasználhatunk még más funkciókban.

 

Vélemény, hozzászólás?