Állatartás és ammónia mértéke - sacratomato_hr, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

Ammónia szabályozás és energiahatékonyság az állattartásban

A zárt üzemű, intenzív állattartás egyik legnagyobb kihívása a téli időszakban a megfelelő minőségű levegő biztosítása. A légcsere azonban nem csak a levegő minőségére van hatással, de az istállók hőháztartására is. A téli időszakban fűtést igénylő jószágok eddig is nagy költségigényt támasztottak, azonban ez most radikálisan megváltozott.

A kezeletlen és különösen rossz minőségű és nedves alom eddig is sok kárt okozott, mert ilyenkor az igen tetemes mennyiségű ammóniaképződés elkerülhetetlen. Az ammóniát sokáig az állattartás kellemetlen velejárójának tekintették, ezért sokszor túl nagy gondot nem fordítottak rá. Márpedig az ammónia érzékelhetőségi küszöbe egybeesik a toxicitási határral, ezért biztonsággal kijelenthető, hogy érezhető ammónia mellett a termelésnek a hatékonysága csökken, még ha a látványos állategészségügyi hatásokat meg is ússzuk.

Állatartás és ammónia mértéke - sacratomato_hr, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Természetesen, nem csak az ammónia miatt szükséges a megfelelő szellőztetés, hanem a friss levegő biztosítása mellett a szén-dioxid és pára eltávolítása is cél. Mindenesetre az ammónia olyan ütemben tud képződni kezeletlen és főleg nedves alomban, ami sokkal nagyobb szellőztetési igényt jelent(ene).

Korábban is sokat találkozhattunk elfogadhatatlan szintű ammóniával az olyan állattartás esetén, ahol nem a legkorszerűbb szellőzési és almozási rendszerek voltak használatban. A termelőknek nagyon nem volt más választása, mert olyan intenzitású szellőzést kellett volna fenntartani, ami eddig is elviselhetetlen energiaköltségeket jelentett.

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a jelenlegi energiaárak mellett végképp megfizethetetlen lesz az ammónia szint szabályozása hagyományos szellőztetéssel.

Úgy gondoljuk, hogy a jelen helyzetben probiotikus alomkezelési technológiánk felértékelődik.

A probiotikus alomkezelés további kedvező hatása a kedvező mikroflóra és az esetleges kórokozók kiszorítása.

Javasolt alomkezelés:

Motoros permetezővel heti 2-3 alkalommal történő permetezés a Greenman Animal készítményünkkel, 10 %-os vizes keverék formájában. A leghatékonyabb kijuttatás a beépített ködölő, párásító rendszerek használatával történhet. Megoldható az alomkezelés az alomanyag permetezésével (pl. a szecskázás során) és ezzel történő alomfrissítés.

A megfigyelések szerint, az itatásban, takarmányozásban használt probiotikumunk, a Greenman ProBio is hatékonyan csökkenti a trágya ammónia termelését. A két kezelős együttesen fejti ki legnagyobb hatását az alom ammóniatermelésének gátlásában.

Vélemény, hozzászólás?