blog

Bromélia gondozása

A bromélia gondozása, legyen akár cserepes vagy kertbe ültetett növény, ideális díszítőeleme lehet az otthonodnak jellegzetes, markáns virágával. Azonban ahhoz, hogy az egzotikus megjelenését fenntartsd, pár dologra különös tekintettel kell lenned a nevelésénél.

1. Bromélia gondozása és fajtái

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a bromélia különböző fajtái eltérő gondozást igényelnek. (A genetikai vizsgálatok eredményeit figyelembe véve a broméliafélék nemzetségei 8 alcsaládba sorolhatók.)

Például valamelyiknek csak csekély mennyiségű napfényre van szüksége, míg mások számára elengedhetetlen a közvetlen napfény. Mindenképp tájékozódj az adott fajta igényeiről! Többnyire  azonban legjobban meleg, világosabb szobában érzik magukat. Körülbelül állandó 20 Celsius fokon nemigen lesz problémájuk a körülményekkel. A bromélia egyedül virágzás után érzi magát jól ennél hidegebb körülmények között. Huzatos helyekre és fűtőtestek közelébe semmiképp se helyezd!

2. Bromélia gondozása lakásban

A bromélia öntözése során fontos a vízszükségleteit is szem előtt tartani, heti egyszeri bőséges locsolás a legtöbb fajtának elegendő, azonban a túlzott vízmennyiség gyökérrothadáshoz vezethet.
Ha cserépben tartod a broméliád, fontos, hogy sose álljon a cseréptálcában víz, a talajt ugyanakkor érdemes nedvesen tartani.
Érzékeny a csapvízben található klórra, ezért a lágyabb vizet kedveli – igazából a legideálisabb az esővíz az öntözésre. Mivel trópusi növény, így imádja a párás helyeket, de például fürdőszobában csak akkor tartsd, ha ablakos helyiségről beszélünk! Amúgy egy átlagos páratartalmú szobában elég, ha olykor-olykor megnedvesíted a leveleket.

+ Tipp: Ha nincs lehetőséged esővízzel öntözni, ajánljuk a Greenman Floralia készítményünket, amely segít előteremteni az ideális vegyszermentes környezetet szobanövényeid vagy akár kerti virágaid számára. A Greenman Floralia egy speciális, vegyszermentes, mikrobiológiai készítmény, amely speciális mikrobiális összetételének köszönhetően képes megerősíteni a növényt, könnyebbé válik számára a tápanyagfelvétel.

3. Bromélia gondozása virágzás után

Fontos, hogy a növény egy része virágzás után gyakorta elpusztul. Ez nem a te hibád, a broméliánál ez természetes 1-2 éven belül, virágzás után. A tövénél azonban megjelennek új hajtások, fiatal növények, melyekből átültetve könnyen újabb virágzó növényt nevelhetünk. Addig kell nevelgetnünk őket az anyanövény mellett, amíg elég erősek lesznek ahhoz, hogy kibírják azt a stresszt, amit az átültetés jelent nekik. Mikor eltávolítod, el kell vágnod az anyanövénytől – valószínű, hogy a gyökerek megmetszésével. Mikor új, tápanyagdús földbe ülteted lényegében innentől kezdve semmivel sem igényel különlegesebb gondozást, mint az eredeti növényed. Ezzel a körforgással évekig bebiztosíthatod magadat broméliával.

4. Bromélia betegségei

Érzékeny a levélperzselődésre, közvetlen napfény sose érje! A barna levélvégek oka lehet a száraz levegő vagy a túl kemény vízzel való öntözés. A sárga levelek azt jelezhetik, hogy a növény túl kis helyen kénytelen élni, a gyökerek nem jutnak elég oxigénhez vagy bennreked a víz, ami azok rothadásához vezet. Ha a bromélia gondozása során észreveszed, hogy a levelek élénkzöld színe halványulni kezd, azért szintén a túl száraz levegő vagy túl erős közvetlen napfény a felelős. Viszont ha a levelek barnulnak és vizenyősek lesznek, akkor az a gyökérrothadás jele. Ebben az esetben muszáj megszabadítanod a gyökereket a beteg részektől – amennyiben ez lehetséges. Inkább ügyelj a megfelelő mennyiségű locsolásra! Egy egészséges növényhez elengedhetetlen a metszés! Távolítsd el a száraz, sárga vagy elhalt leveleket, hogy az egészséges részekre koncentrálhasson!

Nem jellemző, de előfordulhat, hogy megjelennek például takácsatkák a növény levelein és tövén. Az egyik első jele ennek, hogy a levelek felülete ragadóssá válik, mely a rovarok táplálkozásának mellékterméke (a levelek nedvét fogyasztják). Ezt azért is érdemes megelőzni és kezelni, mert a ragadós felület vonzza a fekete korompenészt.

Greenman Floralia esetében a szervezeti szilárdság növekedése miatt sokféle szúró-szívó kártevő ellen is pozitív a tapasztalat. A készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket különböző fertőzésekkel szemben.

 

Vélemény, hozzászólás?