Kerti tó ötletek, Ildar Sagdejev (Specious), CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
blog

A kerti tó téli felkészítése

Hamarosan itt az ideje a kerti tó téliesítésének. Megmutatunk 6 lépést, mellyel kivitelezhető a kerti tó téli gondozása, hogy a benne élő növények, állatok, mikroorganizmusok természetes életfolyamatait segítsd, ezzel biztosítva jövő tavaszra is egészséges körülményeket. Bár egy hátsó kerti halastó kellemes kiegészítője a tájnak, amely az év nagy részében kevés gondozást igényel, van néhány követendő irányelv és karbantartási feladat a fagyos időjárás beállta előtt.

Távolítsd el a leveleket és egyéb szerves hulladékokat a kerti tóból

A tó tisztítása és növénymaradványok kiszedése a legfontosabb feladat a kerti tó téli gondozása során. Amennyiben ősszel nem védtük hálóval a tó felszínét, akkor a levélhullás során rengeteg szerves hulladék kerülhetett a vízbe. Nagyon fontos a téliesítés során a szerves hulladékot a lehetőségekhez mérten eltávolítani, mert a túl sok, a tél folyamán bomlásnak induló szerves hulladék nagy mennyiségben felboríthatja a tó ökoszisztémáját, drasztikus esetben élhetetlenné téve azt. Némileg utólag is korrigálható, de sokkal nehezebb dolgunk lesz vele.

Kerti tó ötletek, Alexander Kachkaev, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Hasznos baktériumok hozzáadása

Mint élő, működő ökoszisztéma, a tó anyagcseréje lelassul a hideg időjárás alatt. Ha megfelelő baktériumokat adunk a tóhoz, az segít tisztán tartani a téli hónapokban. A hasznos baktériumok még akkor is folytatják a hulladékok anyagcseréjét, csökkentik a nitrát és az ammónia mennyiségét, és egészségesek maradnak a halak, ha az időjárás és a víz hideg is. A Greenman Pond koncentráltan tartalmaz jótékony hatású, élő probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek erőteljesen javítják a víz minőségét és nagymértékben visszaszorítják az algaképződést. Egészséges tavi környezetet hoznak létre és fenntartják, vagy visszaállítják a felborult biológiai egyensúly állapotát. – Segíti és gyorsítja a természetes vizek öntisztulását – Lebontja a vízbe kerülő szerves anyagokat, szennyeződéseket – Helyreállítja és fenntartja a vízi életközösség ökológiai egyensúlyát – Növeli a látható vízmélységet – Hatékonyan csökkenti az algák és az iszap mennyiségét – Segíti a vízi növényzet és állatvilág egészségének fenntartását

A növények felkészítése

Azokat a növényeket, melyek nem bírják a hideget, el kell távolítanunk a tóból, vagy annak környékéről. Az elhalt leveleket viszont a télállókról is le kell vágnunk, különben ezek is a tó vizében indulnak bomlásnak.

A halak felkészítése

Érdemes tisztában lenned halaid egészségével, mielőtt beköszönt náluk a téli “lelassult” időszak. Ilyenkor ugyanis nem esznek és kevesebb oxigént is használnak fel. Mielőtt erre sor kerül, meg kell győződnünk arról, hogy kellő tápanyaghoz jutottak halaink vagy sem – ugyanis sok más állathoz hasonlóan, a tél átvészeléséhez a halaknak is rengeteg energiára van szükségük. Amennyiben jól van beállítva a tó biológiája, a halak etetése nem indokolt, találnak elegendő planktont a vízben. A halak túletetése esetén az alga könnyen elburjánzik a tóban, a halak ürülékén felszaporodó szerves anyag-többlet miatt. Azonban ha úgy véljük, hogy a körülmények nem megfelelők, élhetünk az etetéssel is, azonban vigyázzunk, hogy ekkor se vigyük túlzásba. Érdemes ezen kívül alacsony fehérjetartalmú tápra váltani, hogy elkerüld az ammónia felgyülemlését a vízben. Hogyan ne vigyük túlzásba?Az etetéseket teljesen abbahagyhatjuk, amikortól a halak már nem jönnek fel a felszínre táplálékért. Amikor kb. 10 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, akkor biztosan abba kell hagynunk az etetésüket – minden, el nem fogyasztott étel a tóban indul bomlásnak. Fontos még, hogy a halak túléléshez legalább 1 méter mély tóra van szükségük.

A berendezés

A fagy, mint minden műanyag, fém vagy fa eszközünknek, a tavi eszközeinknek is árt. A szivattyút például csak akkor hagyhatjuk a tóban, ha legalább 30 cm mélyre el tudjuk helyezni. A szűrőt természetesen el kell távolítanunk erre az időszakra.

Ne engedjük a teljes fagyást

Ha a víz a kertünkben befagyhat, akkor meg kell akadályoznunk, hogy az egész felülete teljesen megkeményedjen, hiszen a növényeknek és halaknak oxigénre van szükségük, még a jég alatt is. Ezt többféleképpen is kivitelezhetjük, például betörjük a jeget mi magunk vagy bekapcsoljuk a pumpálót fagyos időszakban -5 fok felett, hogy ne károsodjon.

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?