blog

A szirmok nyelvén – 7 gyönyörű cserepes virág Anyák napjára

A kertek alatt már javában illatozik az orgona, ami nem jelenhet mást, mint az Anyák napja közeledtét. Ha azon gondolkoztál, mivel lepd meg anyukádat május első vasárnapján, jó helyen jársz. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány népszerű és szép cserepes virágot, hogy a szirmok nyelven is kifejezhesd, mennyire fontos a számodra.

Korallvirág

A korallvirág egy igazi kis ékszerdoboz, mely megfelelő gondozás mellett akár egész éven át virágozhat. Miután apró virágai elhervadnak, pár hétig érdemes a nap legalább felében sötétben tartani, így heteken belül újra virágzásra bírhatjuk. A pozsgás növények családjába tartozik, ezért kerüljük a túlöntözést. Akkor igényli a vizet, ha a talaj alatta teljesen kiszáradt. Kimondottan fényigényes, szeret világos helyeken fényfürdőzni.

Ciklámen

Ciklámen - JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

A ciklámen szív alakú levelei és pillangó formájú virágai igazi tavaszi hangulatot varázsolnak minden otthonba. Kedveli a világos helyeket, viszont a közvetlen nyári napfényt nem szereti. Földjét tartsuk mindig nedvesen, de alatta, a cserép tálcájában ne álljon a víz. Miután elvirágzott, metsszük le az elszáradt virágokat, barnult leveleket. Az őszi-téli időszakban helyezzük egy árnyékosabb helyre, és kevésbé öntözzük 1,5-2 hónapig. A vegetációs időszak elmúltával, március környékén ismét a lakás világos, melegebb részére költöztethetjük, majd elkezdhetjük újra rendszeresen locsolni. 

Amarillisz

Amarillisz - Bernd Sauerwein, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Nemcsak a neve, hanem a virága is igazán különleges. Az amarillisz számára még hagyma állapotában érdemes egy sötét és meleg helyet keresni. Akkor kezdjük el rendszeresebben és bőségesebben öntözni, ha megjelent a szára. Ezután helyezzük át egy világos, szűrt fényű szobába. A bimbó megjelenéséig körülbelül 2 hónap szükséges, ekkor kezdhetjük el a felelős tápoldatozást. Nyár végétől pedig fokozatosan csökkentsük az öntözések gyakoriságát. A leveleket és virágokat hagyjuk elszáradni, majd metsszük le azokat.  A hagymát a következő virágzási időszakig egy sötét, hűvös helyen tartsuk, kb. 15 Celsius fokon.

Begónia

Begónia - RoyFokker, Public domain, via Wikimedia Commons

A begónia szirmai legalább olyan szépek, mint a cserepes rózsa dús virága. Persze a bájos szirmok is igénylik az odafigyelést. Ha rá esik a választásunk, tartsuk napfényes helyiségben, 20 Celsius fok körüli szobahőmérsékleten. A hőmérséklet-ingadozás miatt le is dobhatja a bimbóit. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, ellenben kerüljük a túlöntözés. Az egyik leggyakoribb betegsége a gyökérrothadás. A metszésnél törekedhetünk bokor formára, viszont a virágzó részeket ne vágjuk le. Viszont az elszáradt virágoktól megszabadíthatjuk.

Klívia szobaliliom

Klívia szobaliliom - Rosina Peixoto, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

A szobanövények gondozása nem mindig egyszerű feladat, azonban a klívia szobaliliom kivételt képez. Könnyen kezelhető, ráadásul narancssárga virágaiban sokáig gyönyörködhetünk. A virágzáshoz világos, átlagos (20 Celsius fok körüli) hőmérsékletű szobára van szüksége. Kedveli a közvetett fényt, de a tűző napot nem szereti. Egészen március elejéig világos, de hűvös helyen (kb. 10-15 Celsius fok) érdemes tartani és ne nagyon öntözzük.

Vitorlavirág

Vitorlavirág - Diego Delso, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

A vitorlavirág egy szuper légtisztító növény, amely egész évben folyamatosan virágzik. Nem véletlenül kapta ezt a nevet, a sötétzöld levelei között egy-egy nagyobb fehér vitorlára emlékeztető virág lapul. Mivel a félárnyékos helyeket is kedveli, tökéletes dísze lehet a lakás bármely szegletének. Ugyanakkor az erős, közvetlen napfénytől tartsuk távol! Vízigényét tekintve átlagos, a földjét érdemes nedvesen tartani, hetente öntözni. Száraz levegőjű lakás esetén mindenképp érdemes rendszeresen vízpermetezni!

Orchidea

Orchidea - FrancyDB, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

A listát talán az egyik legnépszerűbb cserepes virággal zárjuk. Az orchidea elegáns szirmai szinte bárkit elvarázsolnak, de a gondozása sokaknak fejtörést okoz. A megfelelő mennyiségű locsolás lényeges eleme az ápolásának. Általában hetente egyszer kell öntözni, aminek a gyakorisága változhat a hőmérséklet, a fényviszonyok és a növény mérete alapján. Akkor kell locsolni, ha a cserép alsó részén lévő talaj száraznak tűnik. Az orchidea fényigénye szintén változó lehet, általában szereti a sok szűrt fényt.  Bármelyik cserepes orchidea fajtát válasszuk, semmiképp se tegyük huzatos helyre vagy fűtőtestek közelébe!

Mire jó a Floralia?

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Vélemény, hozzászólás?