Termelői méz - Hazai méhészet - Ricks, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Magyar termelői méz és hazai méhészkedés – Vegyünk hazait!

Magyarország hosszú hagyományokkal rendelkezik a méhészetben. A méhészet fontos szerepet játszik az ország mezőgazdasági szektorában, és a magyar méz világszerte ismert és elismert.

A méhészet Magyarországon mintegy 30 ezer méhcsaláddal rendelkezik, amelyek közül sok a kis- és közepes méhészetekben található. Az országban számos kis méhész család működteti a méhészetet hobbiból, illetve kiegészítő jövedelemként.

A magyar méhészek főleg virágmézet állítanak elő, amely különösen népszerű az európai piacokon. A magyar méz kiemelkedő minőségű, mivel a méhészeti területek sokfélesége lehetővé teszi a méhek számára, hogy számos különböző növényfajtán gyűjtsék a nektárt és a virágport.

A magyar méznek számos előnye van, többek között az, hogy természetes és friss, magas tápértékű, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Az országban gyakran használják a mézet alternatív gyógyászati célokra is.

Magyarország az egyik legnagyobb mézexportőr Európában, és a magyar mézeket számos országban keresik és értékelik. A méhészet fontos gazdasági szereplő az országban, és a méhek szerepe a természetvédelem és a növénytermesztés terén is kiemelkedő.

Termelői méz - Hazai méhészet - Ricks, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Magyarországon termelhető méz fajták

Magyarországon számos mézfajta termelhető, amelyek mindegyike egyedi ízű és különleges jellemzőkkel rendelkezik. Íme néhány fontosabb mézfajta, amelyek Magyarországon kaphatóak:

Akácméz

Az akácméz talán a legismertebb mézfajta Magyarországon. Az akácfa virágzása május-júniusban zajlik, és a méz világos színű, finom ízű, és nagyon lassan kristályosodik. Repce: A repceméz a virágzás idején világos sárga, majd idővel fehér színűvé válik. Az íze enyhén édeskés, a textúrája pedig sima és krémes.

Napraforgóméz

A napraforgóméz sötét árnyalatú, és enyhén kesernyés ízű. A méz nagyon lassan kristályosodik. Tavaszi virág: A tavaszi virágméz a tavasz elején, amikor az első virágok nyílnak. A méz sötét, gyümölcsös és virágos ízű.

Erdeiméz

Az erdeiméz a méhek által az erdőkben található virágok nektárjából és virágporából készül. Az íze és a színe változó lehet, de általában enyhe ízű és közepesen sötét színű.

 

Ezek csak néhány példa a Magyarországon termelt mézfajtákra, és számos más mézfajta is kapható lehet az adott szezon és a termőterület függvényében. Minden mézfajta különböző táplálkozási előnyökkel rendelkezik, így érdemes kipróbálni őket, hogy megtaláljuk azokat, amelyek a leginkább tetszenek nekünk.

 

Miért vásároljak termelőtől mézet?

Támogassuk a hazai termelőket!

Termelőtől mézet vásárolni több előnnyel jár, mint a boltokban kapható mézek megvásárlása. Itt van néhány ok, amiért érdemes a termelőtől beszerezni a mézet:

Frissesség és minőség

A termelőtől vásárolt méz általában frissebb és magasabb minőségű, mivel nincs hosszú szállítási idő, és a termelők általában gondoskodnak róla, hogy a méz a lehető legjobb állapotban kerüljön a vásárlókhoz. Kézműves termék: A termelőtől vásárolt méz kézműves termék, amelyet gondosan előállítottak és válogattak az adott terület növényeiből és virágaitól függően. Ez a méz egyedülálló ízt és aromát kölcsönöz a terméknek.

Támogatjuk a helyi gazdaságot

Amikor a termelőtől vásárolunk, közvetlenül támogatjuk a helyi gazdaságot és a helyi méhészeket, akiknek ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy fenntartsák és fejlesszék a méhészetüket.

Környezetbarát megközelítés

A termelőtől vásárolt méz általában környezetbarát módon készül, és nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket.

Kérdésekre azonnal választ kaphatunk: Ha a termelőtől vásárolunk, akkor közvetlenül kérdezhetjük őket a méz előállításával kapcsolatos kérdésekről, és több információt kaphatunk a méz eredetéről, összetételéről és táplálkozási előnyeiről.

 

Összességében tehát, ha lehetőségünk van rá, érdemes a termelőtől beszerezni a mézet, hogy élvezhessük a friss, magas minőségű kézműves terméket, támogassuk a helyi gazdaságot és az egészséges, környezetbarát életmódot.

Vásároljon mézet Budapest 17 kerületében saját kezűleg termelőtől, vagy házhoz szállítva megrendelheti az ország egész területére ide kattintva!

 

Méhek egészsége

A Greenman Api és ApiBioHerbs termékeket nemcsak meglévő költésmeszesedésre vagy egyéb gombás, bakteriális fertőzés kezelésére alkalmazza több méhész sikeresen, hanem preventív kezelésekre is. Ezek a megelőző kezelések biztosíthatják a méhészet egészséges fenntartását és csökkentik a komolyabb betegségek kialakulásnak kockázatát. Biztosítják a tápanyagok (vitaminok, egyéb kiegészítők) jobb felhasználását és hasznosulását. Erősítik a betegségekkel szembeni ellenálló képességét a méhcsaládoknak.

Méhbarát készítmények

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?