Bioméhészet és a bioméhészet feltételei. Probiotikus kezelések a méhek egyészségéért. Bioméhészet és bioméhészet feltételei. Probiotikus készítmények méheknek. Charles J. Sharp, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Bioméhészet

 

Mi a bioméhészet?

A bioméhészet alapelve a vegyszermentes termékek (vegyszermaradékoktól mentes méz előállítása) mellett a méhekkel szembeni jó bánásmód. A fogalom meghatározásában ez utóbbi szerepel az első helyen. Az általános feltételek közé tartozik a családok elhelyezése, gondozásuk és egészségük védelme, külön tekintettel az atkára és a nosemosisra. Fontos alappont a vegyszermentesség biztosítása, a méhlegelő megválasztására, a pergetés és a mézkezelés módja és a méz tárolása.

 

Bioméhészet feltételei

A bioméhészet kialakításához általában két lehetőség van, ami az átállás idejében jelentősen különbözik: közvetlen átállt lesz, vagy a saját állomány átállítása, ahol a viaszcsere ideje határozza meg az átállási idő hosszát, ami 1-4 év lehet.
Hogyan történik a közvetlen átállás: Az új partner egy már korábban tanúsítással rendelkező bioméhészetet, illetve annak méhcsaládjait vásárolja meg a méhcsaládot lépeken, kaptárral (vagy anélkül, a szükséges, éves műlépkészlettel és tartalék viasszal).
A saját állomány átállítása: A már meglévő, konvencionális és nem bio méhészettel kezdjük meg az átállási folyamatot ökológiai alapfeltételrendszer szerint.
Minden esetben a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. előírásai és rendeletei a mérvadóak. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. végzi az ellenőrzést és tanúsítást.

Mivel tehetjük egészségessé, ellenállóvá a bioméhészetünket?

A Greenman Api és ApiBioHerbs jótékony tejsavbaktériumokat tartalmaz, ami elengedhetetlen a méhek immunerősítése szempontjából, hiszen a méhek tejsavas környezetben élnek és a bélflórájuk sem tudna megfelelően működni tejsavbaktériumok és az azok által termelt enzimek nélkül, mint például a nisin enzim.

Bioméhészet és a bioméhészet feltételei. Probiotikus kezelések a méhek egyészségéért. Bioméhészet és bioméhészet feltételei. Probiotikus készítmények méheknek. Charles J. Sharp, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Greenman a Bioméhészet alapköve

A Greenman és a bioméhészet szorosan összefügg. Nemcsak a bio engedélyek tekintetében, hanem a gondolatvilág is azonos, hiszen mindkettő az ökológiai mezőgazdaság területeihez kötődik, kiemelten fókuszálva a vegyszermentességre. Az egészséges élelmiszer előállításának az alapja, hogy minél természetesebb alapanyagokat használjunk fel.

A Greenman Api és Greenman Apibioherbs természetes összetevőkből áll, amellett, hogy probiotikus állatgyógyászati gyógyhatású készítmény. Természetes fermentációs eljárással készül, genetikailag nem módosított mikroorganizmusok használatával. Egészségre és környezetre ártalmas összetevőt nem tartalmaz.

A fókuszban a méhek állnak, az ő életfeltételeit kell minél természetesebb módon biztosítani. Évmilliók óta léteznek méhek és sajnos ott tartunk, hogy nem biztos, hogy évtizedek múlva is lesznek még. A környezetünkben zajló iparosodás, nagy mértékű vegyszer és műtrágya használat nem éppen a méhek immunrendszerét erősíti. Egy bioméhészet is elsősorban arra törekszik, hogy természetes módon kezelje méheit, óvja, féltse a környezeti tényezők hatásaitól. A legnagyobb kihívást az atka elleni védekezés jelenti. Itt a fizikai módszereken kívül savas készítmények (tejsav, oxálsav, ecetsav, hangyasav) jelenthetik a megoldást. Nincsenek csodaszerek és tuti módszerek, mégis azt kell mondani, hogy több tényező együttes hatását is figyelembe véve, eredményesek a kezelések.

A Greenman Api és ApiBioHerbs jótékony tejsavbaktériumokat tartalmaz, ami elengedhetetlen a méhek immunerősítése szempontjából, hiszen a méhek tejsavas környezetben élnek és a bélflórájuk sem tudna megfelelően működni tejsavbaktériumok és az azok által termelt enzimek nélkül, mint például a nisin enzim. A tejsavbaktériumok segítenek a vitaminok (elsősorban B-vitaminok) előállításában, olyan enzimek előállításában, amelyek javítják az emészthetőséget (különösen a takarmányfehérje jobb felhasználását). Segítik a méhpollen fermentálását (Lactobacillus paracasei, Lactobacillus fermentum), valamint javítják a takarmány ízét, és jótékony hatást gyakorol a takarmányfogyasztás mértékére. Ezek a jótékony mikróbák a nem kívánatos növényi eredetű termékek bontásában is szerepet játszanak és a méz és pollen megőrzésében is fontos szerep jut nekik.

Elmondható, hogy egy bioméhészet nem tekinthet el a tejsavbaktériumok használatától, de nem is csak ezzel fogja végérvényesen megóvni méheit, méhészetét. Figyelembe kell vennie azokat a környezeti hatásokat, amik nagy mértékben befolyásolhatják termelést és az egészséget. Ilyen a környezet mikroflórája és a méhészet mikroflórája is. Milyen messze van a szomszéd méhészet? Ott milyen egészségi állapotok uralkodnak? A nektárnövényeknek és a vízforrásoknak milyen a mikroflórája? Mindez idővel befolyással van a kaptár belső mikrokörnyezetére is. Nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, hiszen ez is a bioméhészet alapját képezi.

A Greenman Api és ApiBioHerbs termékeket nemcsak meglévő költésmeszesedésre vagy egyéb gombás, bakteriális fertőzés kezelésére alkalmazza több méhész sikeresen, hanem preventív kezelésekre is. Ezek a megelőző kezelések biztosíthatják a méhészet egészséges fenntartását és csökkentik a komolyabb betegségek kialakulásnak kockázatát.

Ne feledje: jó mézet csak egészséges méhek tudnak termelni!

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?