Citromfa gondozása lakásban, kertben, cserépben -
blog

A citromfa gondoz√°sa + tippekkel ūüćč

Citromf√°t nevelni nem neh√©z se a kertben, lak√°sban vagy cser√©pben, amennyiben azt a fajt√°j√°t v√°lasztjuk, melynek biztos√≠tani tudjuk az ig√©nyeit ezen az √©ghajlaton. Ezen fajt√°k √°ltal√°ban j√≥val kisebbek, mint szabadban, eredeti √©lŇĎhely√ľk√∂n elŇĎfordul√≥ t√°rsaik.¬†

A kert√©szetekben kaphat√≥ fajt√°kkal b√°tran pr√≥b√°lkozhatunk, csak adott egyedn√©l n√©zz√ľnk mindig ut√°na, milyen ig√©nyei vannak, sose √°ltal√°nos√≠tsunk. Nem aj√°nljuk viszont a magr√≥l nevel√©st – a boltban kaphat√≥ citromok nem alkalmasak arra, hogy otthoni k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nevelj√ľk ŇĎket. Ezek sokkal nagyobbak is, speci√°lis k√∂r√ľlm√©nyeket ig√©nyelnek √©s m√©g √≠gy is nagyon hossz√ļ idŇĎ, mire gy√ľm√∂lcs√∂t hoznak. Kifejezetten aj√°nljuk, hogy maradjunk a kert√©szetekben kaphat√≥ t√∂rpe v√°ltozatokn√°l.

Hasznos tipp, hogy az √ľltet√©st mindig kezd a n√∂v√©ny m√©ret√©nek megfelelŇĎ cser√©pben. Nem aj√°nlott eleve nagy cser√©pbe helyezni egy fiatal, m√©g nem kifejlett n√∂v√©nyt, mert sokkal nehezebben tudjuk majd kisz√°m√≠tani, mikor lesz sz√ľks√©ge locsol√°sra. A n√∂veked√©ssel fokozatosan √ľltess√ľk √°t egyre nagyobb cserepekbe, melyek nemcsak sz√©less√©gre, de m√©lys√©gre is p√°r centivel nagyobbak az elŇĎdj√ľkn√©l. Szinte mindenf√©le cser√©pben j√≥l √©rzik magukat, aj√°nlott viszont az agyagb√≥l k√©sz√ľlt v√°ltozat, hogy j√≥ v√≠zelvezetŇĎ k√©pess√©gŇĪ legyen. Ezen k√≠v√ľl nem szabad hagynunk, hogy a talaj √∂sszet√∂m√∂r√∂dj√∂n √©s levegŇĎtlenn√© v√°ljon, ezt k√∂nnyebben biztos√≠thatjuk egy oldal√°n is szellŇĎzŇĎ agyagcser√©ppel. A citromfa akkor √©rzi a legjobban mag√°t, ha a talaj egyenletesen nedves. Ezt az √ľltetŇĎk√∂zegen k√≠v√ľl azzal tudjuk biztos√≠tani, hogy speci√°lisan nekik k√©sz√ľlt √ļgynevezett citrusf√∂ldet v√°s√°rolunk √©s mindig ebbe √ľltetj√ľk. √ćgy szinte biztosak lehet√ľnk benne, hogy rendszeres √©s k√∂r√ľltekintŇĎ locsol√°s mellett a talaj egy j√≥l szellŇĎzŇĎ, megfelelŇĎ t√°panyagban √©s oxig√©nben d√ļs √©letteret biztos√≠t a gy√∂kerek sz√°m√°ra.

Fontos, hogy a t√°panyag-ut√°np√≥tl√°s is t√∂rt√©njen speci√°lis k√©sz√≠tm√©ny seg√≠ts√©g√©vel. Nitrog√©nre, vasra √©s magn√©ziumra van sz√ľks√©g√ľk legink√°bb, emellett aj√°nlott mikrobiol√≥giai k√©sz√≠tm√©nyek haszn√°lata, mely seg√≠t a n√∂v√©ny t√°panyagfelv√©tel√©n √©s szerkezet√©nek megerŇĎs√≠t√©s√©ben.¬†

Citromfa √©s citromfa term√©sek a Greenman Agro mikrobiol√≥giai term√©sn√∂velŇĎ haszn√°lata ut√°n. Ez√ļton is k√∂sz√∂nj√ľk v√°s√°rl√≥inknak a fot√≥kat, l√°tv√°nyos eredm√©nyeket √©rtek el a k√©sz√≠tm√©ny folyamatos haszn√°lat√°val:

Citromfa gondozása Greenman Agroval.  Citromfa gondozása Greenman Agroval.  Citromfa gondozása Greenman Agroval

 

Citromfa metszése

A legt√∂bb citromfa alig ig√©nyel metsz√©st. Ez viszont egyedenk√©nt el√©g v√°ltoz√≥ lehet, √≠gy fajt√°t√≥l f√ľggŇĎen, mindig n√©zz ut√°na, mi a helyzet! P√©ld√°ul egyes fajt√°kn√°l a kb. 5-6 leveles hajt√°sokat √©rdemes tavasszal visszametszened k√∂r√ľlbel√ľl 3 lev√©llel.

Citromfa fényigénye

Naponta k√∂zel nyolc √≥r√°nyi napf√©nyre van sz√ľks√©ge. Min√©l t√∂bb f√©nyt kapp, ann√°l eg√©szs√©gesebben fejlŇĎdik majd, hamarabb hoz term√©st √©s levelei is a citrusokn√°l megszokott √©l√©nk s√∂t√©tz√∂ldek lesznek. D√©li, d√©l-nyugati fekv√©sŇĪ ablakok lehetnek erre¬† a legmegfelelŇĎbbek.

 

HŇĎm√©rs√©klet

18-20 Celsius fokon megfelelŇĎ f√©nyviszonyok mellett j√≥l √©rzi mag√°t. Nem szeretik a perzselŇĎ meleget √©s a huzatos helyeket sem. Ezen k√≠v√ľl mindenk√©pp tartsd t√°vol fŇĪtŇĎtestektŇĎl is! A meleg ny√°ri h√≥napokban nyugodtan tarthatod kint, balkonon vagy a kertben, sŇĎt, im√°dni fogja. Tavasszal viszont fokozatosan szoktasd ki, ez nagyon fontos! K√ľl√∂n√∂sen √ľgyelj r√°, hogy olyankor m√©g ne hagyd kint, mikor 15 Celsius fok alatt van csup√°n az √©jjeli hŇĎm√©rs√©klet! Ňźsszel is fokozatosan k√∂lt√∂ztesd vissza belt√©rbe. A k√∂r√ľlm√©nyek hirtelen megv√°ltoz√°sa a gy√ľm√∂lcs√∂k √©s levelek hull√°s√°hoz vezet.

 

Citromfa öntözése

Amennyiben ny√°ron kint neveled, ak√°r napi szintŇĪ √∂nt√∂z√©sre is sz√ľks√©ge lehet. 2-3 centim√©ter m√©lyen kisz√°radt talajt m√°r √∂nt√∂zz meg – de sose √°lljon v√≠zben! Amennyiben t√©len s√°rga levelek jelennek meg, melyek le is hullanak, azok a t√ļl√∂nt√∂z√©s jelei lehetnek.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?