Citromfa gondozása lakásban, kertben, cserépben -
blog

A citromfa gondozása + tippekkel 🍋

Citromfát nevelni nem nehéz se a kertben, lakásban vagy cserépben, amennyiben azt a fajtáját választjuk, melynek biztosítani tudjuk az igényeit ezen az éghajlaton. Ezen fajták általában jóval kisebbek, mint szabadban, eredeti élőhelyükön előforduló társaik. 

A kertészetekben kapható fajtákkal bátran próbálkozhatunk, csak adott egyednél nézzünk mindig utána, milyen igényei vannak, sose általánosítsunk. Nem ajánljuk viszont a magról nevelést – a boltban kapható citromok nem alkalmasak arra, hogy otthoni körülmények között neveljük őket. Ezek sokkal nagyobbak is, speciális körülményeket igényelnek és még így is nagyon hosszú idő, mire gyümölcsöt hoznak. Kifejezetten ajánljuk, hogy maradjunk a kertészetekben kapható törpe változatoknál.

Hasznos tipp, hogy az ültetést mindig kezd a növény méretének megfelelő cserépben. Nem ajánlott eleve nagy cserépbe helyezni egy fiatal, még nem kifejlett növényt, mert sokkal nehezebben tudjuk majd kiszámítani, mikor lesz szüksége locsolásra. A növekedéssel fokozatosan ültessük át egyre nagyobb cserepekbe, melyek nemcsak szélességre, de mélységre is pár centivel nagyobbak az elődjüknél. Szinte mindenféle cserépben jól érzik magukat, ajánlott viszont az agyagból készült változat, hogy jó vízelvezető képességű legyen. Ezen kívül nem szabad hagynunk, hogy a talaj összetömörödjön és levegőtlenné váljon, ezt könnyebben biztosíthatjuk egy oldalán is szellőző agyagcseréppel. A citromfa akkor érzi a legjobban magát, ha a talaj egyenletesen nedves. Ezt az ültetőközegen kívül azzal tudjuk biztosítani, hogy speciálisan nekik készült úgynevezett citrusföldet vásárolunk és mindig ebbe ültetjük. Így szinte biztosak lehetünk benne, hogy rendszeres és körültekintő locsolás mellett a talaj egy jól szellőző, megfelelő tápanyagban és oxigénben dús életteret biztosít a gyökerek számára.

Fontos, hogy a tápanyag-utánpótlás is történjen speciális készítmény segítségével. Nitrogénre, vasra és magnéziumra van szükségük leginkább, emellett ajánlott mikrobiológiai készítmények használata, mely segít a növény tápanyagfelvételén és szerkezetének megerősítésében

Citromfa és citromfa termések a Greenman Agro mikrobiológiai termésnövelő használata után. Ezúton is köszönjük vásárlóinknak a fotókat, látványos eredményeket értek el a készítmény folyamatos használatával:

Citromfa gondozása Greenman AgrovalCitromfa gondozása Greenman AgrovalCitromfa gondozása Greenman Agroval

 

Citromfa metszése

A legtöbb citromfa alig igényel metszést. Ez viszont egyedenként elég változó lehet, így fajtától függően, mindig nézz utána, mi a helyzet! Például egyes fajtáknál a kb. 5-6 leveles hajtásokat érdemes tavasszal visszametszened körülbelül 3 levéllel.

Citromfa fényigénye

Naponta közel nyolc órányi napfényre van szüksége. Minél több fényt kapp, annál egészségesebben fejlődik majd, hamarabb hoz termést és levelei is a citrusoknál megszokott élénk sötétzöldek lesznek. Déli, dél-nyugati fekvésű ablakok lehetnek erre  a legmegfelelőbbek.

 

Hőmérséklet

18-20 Celsius fokon megfelelő fényviszonyok mellett jól érzi magát. Nem szeretik a perzselő meleget és a huzatos helyeket sem. Ezen kívül mindenképp tartsd távol fűtőtestektől is! A meleg nyári hónapokban nyugodtan tarthatod kint, balkonon vagy a kertben, sőt, imádni fogja. Tavasszal viszont fokozatosan szoktasd ki, ez nagyon fontos! Különösen ügyelj rá, hogy olyankor még ne hagyd kint, mikor 15 Celsius fok alatt van csupán az éjjeli hőmérséklet! Ősszel is fokozatosan költöztesd vissza beltérbe. A körülmények hirtelen megváltozása a gyümölcsök és levelek hullásához vezet.

 

Citromfa öntözése

Amennyiben nyáron kint neveled, akár napi szintű öntözésre is szüksége lehet. 2-3 centiméter mélyen kiszáradt talajt már öntözz meg – de sose álljon vízben! Amennyiben télen sárga levelek jelennek meg, melyek le is hullanak, azok a túlöntözés jelei lehetnek.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?