Páfrány gondozása, igényei és fajtái. Hogyan gondozzuk a szobapáfrányt? Kor!An (Корзун Андрей), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Páfrány gondozása (Nephrolepis exaltata) 🌿

A páfrány gondozása alapvetően egyszerű, ha ügyelünk arra, hogy ne legyen huzatban, ne legyen neki túl meleg és a lakás viszonylag párás pontján legyen. Összeszedtük a legfontosabb szükségleteit!

Páfrány fajták

Nagyon sok trópusi páfrányfaj létezik, de emellett vannak olyanok is, melyek mérsékeltebb éghajlatról származnak. Utóbbiak remekül elvannak egy hűvösebb lakásban is, pláne, hogy elég nehezen viselnek egy túl jól fűtött környezetet, szemben a trópusi társaikkal.

Ismertebb páfrányfajok

A Nephrolepis exaltata, másnéven szobapáfrány a valódi páfrányok (Pteridopsida) osztályának édesgyökerű páfrányok (Polypodiales) rendjébe, ezen belül a szobapáfrányfélék (Nephrolepidaceae) családjába tartozó faj.

Páfrány gondozása, igényei és fajtái. Hogyan gondozzuk a szobapáfrányt? Kor!An (Корзун Андрей), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

A talaj

A legtöbb páfrány erdei növény, finom gyökerekkel, melyek alkalmazkodtak a könnyű szerkezetű erdei talajhoz. Egy ilyen erdei talaj ráadásul a lehulló levelek és az elkorhadt fák komposztálódása miatt dúskál tápanyagban, ezt a szobában nevelve is meg kell adnunk a páfránynak. Legyen jó vízáteresztő a talaj, használjunk tőzeget és a páfránynak megfelelő tápoldatot. Ha a talaj fél centire kiszárad, locsoljuk meg! A megfelelő talajszerkezet kialakításához ajánljuk a vegyszermentes Greenman Floraliát, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását és támogatja a humuszképződést. A Floralia kifejezetten beltéri, szobában tartott növényekhez ajánlott, bármilyen más dísznövényhez.

Fényigény

Bár a páfrányok árnyékos helyen nő, ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségük fényre. Természetes környezetükben szórt fényhez jutnak, így ebben érzik a legjobban magukat. Ha túl kevés jut nekik, akkor a növény gyenge lesz, megsárgulnak a levelei. Az erős napfényt kerüljük, ez is levélsárgulást okoz!

Hőmérséklet

A trópusi régiókból származó páfrányok elvannak 21-25 Celsius fokos lakásban, míg a mérsékeltebb éghajlatról származók a 15-20 fok közötti hőmérsékletet preferálják.

Páfrány átültetése

Tavasszal ajánlott az átültetésük, egészséges növény esetében akkor, ha a gyökérzet kitölti a cserepet. Ha még ez nem történt meg, nagyobb cserépre nincs szükség, maximum a földjét frissítsd fel. Vágd le a sérült leveleket, ezzel ösztönözni fogod a növekedést.

Páratartalom

Minden páfrány gondozása azzal is jár, hogy szereti a párás környezetet, ezt biztosítanod kell számára. Ha szárazabb a levegő a lakásban, vízpermettel tudsz segíteni a helyzeten.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?