Természetes, vegyszermentes konyhakert - Paradicsom - Elaine Casap ecasap, CC0, via Wikimedia Commons
blog

5 ok, miért legyen saját konyhakerted!

Augusztus 30-a a nemzetközi konyhakerti világnap: Zöldebb városok, egészségesebb életmód, sikerélmény – ezt mind adja neked, ha saját konyhakertet tartasz fent, nem mellesleg a dráguló élelmiszerárak mellett még pénztárcabarát is.

A városok és a városi népesség gyors növekedésével világszerte divat saját konyhakertet fenntartani, élj akár kertes házban vagy a város szívében egy panelban. A konyhakert esetén nem kell hatalmas termőterületre gondolni, minden konyhakertnek számít, ahol megtermelsz magadnak pár alapvető haszonnövényt: gyógy- és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket. Mit nyersz vele?

 

Természetes, vegyszermentes konyhakert - Paradicsom - Elaine Casap ecasap, CC0, via Wikimedia CommonsTisztább levegőért

Főleg a városi embernek az erkélyen fenntartott kert nemcsak remekül szűri az utcáról beszűrődő port, hanem még a levegő tisztításához is hozzájárul.

 

Gyógy- és fűszernövények

Az egyik  legnépszerűbb konyhakerti növények, mert kis helyen is remekül termeszthetők – akár egy balkonládában is. Citromfű, koriander, menta, levendula, zsálya, kamilla csak pár a kedveltebbek közül.

 

Bio zöldségek

Szabadságot ad egy ilyen kert, mert te döntheted el, milyen tápanyagot adsz növényeidnek és mivel óvod meg őket a kórokozóktól és kártevőktől – így biztosan tudod, mit viszel be a szervezetedbe. Akár lehet teljesen vegyszermentesen, például a Greenman Agro-val! A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Pénztárcabarát

Nemcsak kiegészítheti a boltban vásárolt zöldségek, gyümölcsök mennyiségét, hanem teljesen fel is válthatja azt. Az elszálló árak mellett ezért most különösen ajánlott.

 

Újrahasznosítás

A konyhakertben újrahasznosíthatsz mindent. Nem vész kárba semmiféle növényi maradvány sem, felhasználhatod komposztnak, amivel aztán táplálhatod tovább a kerted. Akár konyhai komposztálóval is.

Komposztálás otthon

Tipp: Mit termesszek?

  • Amire sokszor szükséged van! Leveszöldségek, vöröshagyma, fokhagyma és szinte bármilyen fűszernövény.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?