Balkon konyhakert, zöldségtermesztés az erkélyen. W.carter, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
blog

Balkon konyhakert: Így termessz zöldséget az erkélyen

A balkon konyhakert szabályai. Ha az alábbiakat megfontolva tervezed meg a konyhakerted, nincs az az erkély, melyen ne lehetne!

Hogyan jut elegendő víz a növényeidhez?

A balkonládában, cserépben nevelt növények nem juthatnak természetes úton vízhez a földből, neked kell gondoskodni az utánpótlásról. A nyári hónapokban ez elég gyakori öntözést jelenthet – sokan itt rontják el, hogy túl kevés vizet biztosítanak a növényeknek. Annak érdekében, hogy elkerüld a kiszáradást, érdemes az öntözőkanna mellett beruházni egy beltéri automata öntözőrendszerbe!

Balkon konyhakert, zöldségtermesztés az erkélyen. W.carter, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Milyen az erkély fekvése?

Az erkélye délre néző és egész nap közvetlen napfény éri? Akkor a szárazságtűrőbb növények nevelésére van lehetőséged leginkább, mint a hüvelyesek, spárga vagy épp a padlizsán. Ha mégis megpróbálkoznál ezeken kívül a kevésbé szárazságtűrő fajtákkal, akkor viszont készülj fel rá, hogy naponta akár kétszer is locsolnod kell majd növényeidet a szárazság mértékétől függően! Ha az erkély északra néző, vagy a nap nagy részében más épületek árnyékolják, érdemes az árnyékot kedvelő növények mellett döntened, mint például a spenót vagy sok salátaféle.

 

Sokan túlbecsülik a napsütés mennyiségét. Ne feledd, hogy a legtöbb zöldségnek legalább napi 6-8 órányi fényre van szüksége ahhoz, hogy valóban egészségesen növekedjen.

 

Mennyire szeles?

Ügyelned kell minden szélsőséges körülményre. Minél magasabban van egy erkély, általában annál szelesebb. Erre ügyelj a növények elhelyezésénél, ebben az esetben nem szerencsés közel a peremhez nevelned őket.

Mennyire van meleg?

A perzselő meleg itt is probléma. A növényeknek szükségük van napfényre, de azért nem annyira, hogy az napégést okozzon a leveleken. Gondold át, tudnál-e biztosítani árnyékot egy ilyen helyzetben?

Mekkora a helyed?

Ha kicsi, javasoljuk, hogy kezdd kicsiben: kezdőként cserepekben gondolkodj és csak egy-két fajtában, aztán, ha több tapasztalatot szerzel, jöhetnek a függőcserepek a falakra. A teret úgy kell hozzáigazítanod igényeidhez, hogy arra is gondolnod kell, mekkora helyet foglal majd a kifejlett növény.

Balkonkert gondozása

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben. Konyhakertnél, különösen a balkonládában nevelt zöldségek esetében fontos a növények megerősítése és folyamatos gondozása. A Greenman Agro kiváló a biológiai és vegyszermentes termésnövelésre.Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?