blog

Miért kellemetlen szagú a komposztom?

Egy kellemetlen szagú komposzthalom többféle problémából fakadhat, de egy biztos: egy helyesen összeállított halomnak nem szabadna kellemetlen szagúnak lennie. Többnyire kellemes földillatot kellene éreznünk, de legalábbis semmiképp sem orrfacsaró bűzt. Utóbbi esetben felborult az egyensúly és valószínűleg nem megfelelő ütemben zajlik a szerves anyagok lebontása sem. Miért lehet ez?

A halom túl nedves

A túlzottan átnedvesedett halom az egyik leggyakoribb ok. Ha a kupac túl nedves marad, a halom lebontását végző jótékony mikrobák nem tudják ellátni a dolgukat, és a jó komposzt édeskés illata megszűnik. Esős időben épp ezért sokan le is fedik a halmot – azonban ha erre nincs lehetőséged, akkor a levegőztetéssel javíthatsz a helyzeten. Párszor át kell forgatnod a kupacot. Hozzáadhatsz ezen kívül több barna komposztot, mert ezek általában szárazabb elemek, mint a zöld komposzt részei. Szalma, szárított levelek vagy aprított újság, bármi lehet, keverd össze jól, ez már lehet önmagában megoldja a problémát.

Túl sok zöld

Ez a probléma valamilyen szinten kapcsolódik a túl nedves kupac problémájához is. A „zöld” anyagok, mint például a levágott fű, a zöldség- és gyümölcsmaradványok ugyanis nitrogénben gazdag anyagok és mellesleg általában több nedvességet is tartalmaznak, mint a barna komposztelemek, így túl nagy mennyiségben felboríthatja az egyensúlyt.

Húsok, zsírok és tejtermékek

Bár gyakorlatilag mindent komposztálhatunk, ami szerves anyag, a hús, a zsírok és a tejtermékek komposztálása viszont általában rossz ötlet. Nem csak kellemetlen szagot okoz (bárki, aki érezte már romlott hús szagát, tudja, milyen kellemetlen lehet), hanem olyan állatokat is bevonz például a patkányok és káros baktériumokat is hordozhat.

Az arány jó, csak a kivitelezés nem

Ha lelkiismeretesen figyelsz arra, hogy a megfelelő arányban tartalmazzon a komposzt barna és zöld elemeket is, még akkor is számolnod kell még egy fontos szabállyal: A különböző elemeknek nem szabad elkülönülnie egymástól. A jó komposzt az alaposan összekevert komposzt – így a megfelelő mikrobiológiai folyamatok játszódnak le!

 

Vélemény, hozzászólás?