blog

Így ültesd át beltéri növényeid!

Az átültetés nélkülözhetetlen része a szobanövények egészségének megőrzéséhez. Az év legjobb időszaka az újratelepítésre tavasszal, a nyári növekedési hullám előtt van, de vannak esetek, mikor bármikor szükséged lehet rá, így jó ha felkészülsz!

Néhány jel arra, hogy újra kell ültetned a növényt:

  • A cserép aljáról gyökerek nyúlnak ki
  • A növény megáll vagy látványosan lelassul a növekedésben.
  • Műanyag cserép esetén a cserép deformált, ahogy a gyökerek feszítik a falakat.

Az átületetés nemcsak azért fontos, mert egyszerűen nincs helye a növényednek, hanem mert a talajból is egyre kevesebb tápanyagot képes felszívni. Viszont ha egy egyedet méretéhez képest túl nagy cserépbe helyezel, akkor előfordulhat, hogy a gyökérképzésre fog összpontosítani és nem a virág- vagy levélképzésre.

Nagyméretű növények esetén: 

Ha egy növény túl nagy az átültetéshez, a talajt érdemes alakítani felülről úgy, hogy óvatosan eltávolítjuk  a felső néhány cm talajt, és új földre cseréljük.

Ha viszont ideális a mérete, akkor:

Enyhén öntözzük meg a növényt, hagyjuk száradni körülbelül egy órát, majd óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből. Ezt úgy tehetjük meg például, hogy megfordítjuk a cserepet, és óvatosan felfelé húzzuk, vigyázva, lehetőleg ne sérüljön a gyökér. Szárnál fogva semiképp se próbálkozzunk!

Általában az a szabály, hogy mindig egy mérettel nagyobb cserépbe ültetünk. Agyagcserép esetén nedvesítsük be a cserepet, majd mehet bele a friss virágföld. A növény tövéig lepjük el földdel, semmiképp se temessük be mélyebben, mint ahogy eddig is volt és semmiképp se látszódjon ki gyökérzet! A földet nyomkodjuk le, de ne legyen túl tömör! Végül öntözzük meg úgy, ahogy eddig is tettük!

A gyökérzet gondozása:

Ujjunkkal vagy valamilyen nem éles eszközzel óvatosan lazítsuk meg a gyökérzetet, ha szükséges és túl tömören nő. Vágjuk le az elhalt vagy rothadt gyökereket. Ha azt tervezzük, hogy a növényt ugyanolyan méretű cserépbe ültetjük, akkor érdemes gyökérmetszést végezni.

Vélemény, hozzászólás?