blog

Ezek a legjobb magvak madáretetésre

Sokféle magkeverék létezik. A gyakoribb keverékek jellemzően nagy mennyiségű napraforgómagot, gabonát, valamint kisebb mennyiségű kukoricát, vagy kölest tartalmaznak. A búza ezen kívül például népszerű kiegészítő, de kevés tápértékkel rendelkezik a madarak számára.

A jobbféle keverékek gyakran a madarak körében népszerűbb magvakat tartalmaznak, mint például több napraforgómag, tökmag, dió. Ezek a keverékek akár szárított gyümölcsöket, szárított lisztféregeket vagy más, madaraknak szánt különleges csemegéket is tartalmazhatnak. A keverékeket sokszor “madárspecifikusk” összeállításban találod meg a boltban, például „énekesmadár-keveréket” vagy „pintykeveréket”, attól függően, hogy milyen magokat tartalmaznak. Ha magad kevernéd, jó ha ismered az alábbiakat, ezek elég népszerűek a tollasoknál:

Fekete napraforgómag

Számos magkeverék kulcsfontosságú alkotóeleme, gyakran magtömböket és süteményeket is formálnak belőlük. Magas olajtartalommal rendelkezik, imádják például a pintyek, cinegék, harkályok, szajkók. 

Csíkos napraforgómag

A feketéhez hasonlóan a csíkos napraforgómag is jó zsírtartalmú, olajos mag. A csíkos napraforgó héja vastagabb és keményebb, mint a fekete változaté, ez megnehezíti a kisebb madarak táplálkozását. Népszerű a nagyobb fajok között. Ha egy keverékben mindkét mag megtalálható, megfigyelheted, valószínűleg a fekete tűnik el először – mert egyszerűbb dolguk van vele.

Mindkettőből találsz hántolt verziót!

Sáfrány magja

Egynyári virágmag, melyet közepes és nagy énekesmadarak kedvelnek. Bár úgy néz ki, mint egy fehér napraforgómag, a pórsáfrány valójában egy teljesen más növény. A fehér magvak a galambok, a cinegék kedvencei, bár más énekesmadarak is táplálkoznak vele, ha nincs napraforgómag. Mivel ez a mag kissé keserű ízű, a mókusok és más egyéb élőlények általában figyelmen kívül hagyják.

Négermag

A négermag  kicsi, sötét, hosszúkás mag, mely nagyon könnyű. Ez az olajban gazdag, magas zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú vetőmag Afrikából származik, és sok apró madár kedvence.

Köles

A köles egy fűmag, amely nagyon népszerű a kis madarak körében. Fehér és vörös változatban is kapható. Ez egy kicsi mag, kisebb, mint egy rizsszem. A köles sok keményítőt, fehérjét, rostot és zsírt tartalmaz.

Törtszemű kukorica

Különböző őrlési méretekben kapható külön-külön és magkeverékek részeként. Ez egy nagyon gazdaságos gabonatípus, és nemcsak a vadon élő madarak üzleteiben, hanem a mezőgazdasági takarmányboltokban és számos kertészeti szaküzletben is könnyen beszerezhető. A repedt kukorica népszerű a talajról táplálkozó madarak, például seregélyek, fürj  valamint a fácánok, vad pulykák és kacsák körében. Olaj és a keményítő jó forrása.

Vélemény, hozzászólás?