blog

Miért barnul a beltéri növényem levele?

Először csak a levél csúcsánál kezdődött a barnulás aztán már az egész levelet elérte? Esetleg egyre több helyen jelentkezik? Ezek lehetnek az okai!

Mitől barnul a levél? Ismerd a szobanövényed!

Levélbarnulás Fenrisulfir, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ahogy háziállatodnál is, úgy növényednél is tudnod kell, mi az egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyag, vízmennyiség és egyéb szükséglet. Szerencsére az élőlények, így a növények is minden esetben jelzik, ha valamiben hiányt szenvednek. Ilyenek a barna levelek is. Ismerd fel a jeleket, például amikor a levél széle épphogy barnulni kezd.

Még a legjobb gondoskodás mellett is, a barna levelek meglehetősen gyakoriak sok szobanövényen. Ne feledd, hogy teljesen természetes lehet, hogy a növény alsó levelei először halványsárgák, majd barnák és leesnek, ahogy nő a növény. Pl. sokféle trópusi növénynél.

Bizonyos esetekben azonban a barna levelek problémák előjelei.

Ha túl sok levél hullik le, ha sok levél barnul egyszerre, vagy ha a felső levelek barnulni kezdenek, akkor az alábbi problémák jelenthetnek gondot:

Nincs elég fény:

Ha az alsó levelek barnulni vagy sárgulni kezdenek, előfordulhat, hogy a növény nem kap elég fényt. Ha az elszíneződés a növénynek a fényforrástól távol eső oldalán van, akkor valószínűleg ott nem kap elég fényt.

Túl magas hőmérséklet:

Ez gyakran túl kevés vízzel együtt fordul elő, de a túl magas hőmérséklet miatt a levelek pöndörödnek, gyűrődtek lesznek, majd leesnek. Ha a növény is hervad, növeld a vízmennyiséget. Ha a többi levél egészséges, akkor a hőmérsékleten kell változtatnod – lehet, hogy az is elég, ha olykor-olykor szellőztetsz.

Túl kevés víz:

A túl kevés vizet kapó növények először elhervadnak, majd a levelek megbarnulnak és leesnek. Ez leggyakrabban alulról felfelé történik, de előfordulhat a bokrosabb növények külső levelein is.

Túl alacsony páratartalom:

Ha a barnulás a levélcsúcsra korlátozódik, és a levélszél még mindig zöld, akkor lehetséges, hogy a növény nem kap elegendő nedvességet. Ha ez egy trópusi növény, amely a magas páratartalmú környezetet szereti, akkor növeld a párásodást. (A túl alacsony páratartalom fekete foltokat is okozhat a leveleken.)

Ha megtörtént a baj és barnul a növény levele: Hogyan kezeljük?

Beltéri növények esetében, amint felismertük a bajt, igyekezzünk a növény kedvére tenni, kísérletezzünk, hol érzi jól magát, mennyi vízre van szüksége, természetesen úgy, hogy utánajárunk az adott növénytípus szükségleteinek. Ajánljuk továbbá a Greenman Floralia terméket, amely vegyszermentesen, jótékony baktériumok hatásával képes megerősíteni és “újjáéleszteni” a növényt (vásárlók tapasztalatai alapján):

Tudj meg többet a Greenman Floralia készítményről!

Hogyan erősíti meg a növényzetet a Greenman Floralia?

Vélemény, hozzászólás?