blog

Így szárítsd fűszernövényeid!

Ahhoz, hogy hónapokra zamatos és jól felhasználható fűszernövényeket kapj, létezik pár tipp, amit jó, ha tudsz, mielőtt fűszernövényeid szárításába fogsz.

Mikor?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mikor szedjük le őket? A legtöbb fajtának még a virágzás előtt a legjobb a zamata, ekkor érdemes leszedned, (pl. zsálya vagy rozmaring), de pl. az oregánó virágzás után is remek ízt ad. Megkönnyítjük a dolgunkat, ha még inkább száraz, napsütéses időben látunk hozzá, de ez például a mediterrán fűszernövényeknél kulcsfontosságú – sokkal jobb az aromájuk ilyenkor.

Hogyan?

Fajtától függően kb. 10 cm-es darabokat vágjunk le a növényből egy éles ollóval, hogy ne tépjük. Soha ne áztassuk be őket! Elég, ha alaposan, de óvatosan átmossuk. Szárítsuk meg őket, amennyire csak tudjuk. A legtöbbet csokorba összefogva, fejjel lefelé érdemes szárítani, mint például a rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet is – hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tegyük. Egyedül arra kell ügyelnünk, hogy a levegő ne legyen túl nedves, ebben az esetben ugyanis rothadásnak indul a növény.

  • Soha ne szárítsuk sütőben, de aszalógépben sem ajánlott!

Száradás után

2-3 hét alatt készre szárad, ekkor törhetjük kisebb darabokra a tároláshoz. Arra ügyeljünk csak, hogy ne morzsoljuk le teljesen, ezt majd csak a felhasználásnál tegyük, így jobb eséllyel őrzi meg az aromáját.

Vélemény, hozzászólás?