Ahhoz, hogy hónapokra zamatos és jól felhasználható fűszernövényeket kapj, létezik pár tipp, amit jó, ha tudsz, mielőtt fűszernövényeid szárításába fogsz.
Mikor?
Az első és legfontosabb kérdés, hogy mikor szedjük le őket? A legtöbb fajtának még a virágzás előtt a legjobb a zamata, ekkor érdemes leszedned, (pl. zsálya vagy rozmaring), de pl. az oregánó virágzás után is remek ízt ad. Megkönnyítjük a dolgunkat, ha még inkább száraz, napsütéses időben látunk hozzá, de ez például a mediterrán fűszernövényeknél kulcsfontosságú – sokkal jobb az aromájuk ilyenkor.
Hogyan?
Fajtától függően kb. 10 cm-es darabokat vágjunk le a növényből egy éles ollóval, hogy ne tépjük. Soha ne áztassuk be őket! Elég, ha alaposan, de óvatosan átmossuk. Szárítsuk meg őket, amennyire csak tudjuk. A legtöbbet csokorba összefogva, fejjel lefelé érdemes szárítani, mint például a rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet is – hűvös, száraz, napfénytől védett helyen tegyük. Egyedül arra kell ügyelnünk, hogy a levegő ne legyen túl nedves, ebben az esetben ugyanis rothadásnak indul a növény.
- Soha ne szárítsuk sütőben, de aszalógépben sem ajánlott!
Száradás után
2-3 hét alatt készre szárad, ekkor törhetjük kisebb darabokra a tároláshoz. Arra ügyeljünk csak, hogy ne morzsoljuk le teljesen, ezt majd csak a felhasználásnál tegyük, így jobb eséllyel őrzi meg az aromáját.