Eper betegségei gondozása
blog

Az eper betegségei és gondozása

Az eper nemcsak sokoldalúan felhasználható gyümölcs, hanem fogyasztása kifejezetten javasolt is, tekintve, hogy tele van C-vitaminnal, folsavval, káliummal, B-vitaminnal és antioxidánsokkal. Kis odafigyeléssel bőséges termést hoz!

Az epernek is többféle fajtája létezik, melyeket terméshozamukról különböztetjük meg általában. Léteznek egyszer- és folytontermők is, na meg aztán ott vannak az erdei szamócák is, melyek a kertben is megteremnek. Az egyszertermők későn érnek meg, a tavasz utolsó heteiben és nyárig szüretelhetjük őket. A folytontermők talán a legnépszerűbbek, mert ezek egészen tavasztól őszig ontják a termést. Az erdei szamóca jóval kisebb termést hoz, de szintén tavasztól őszig.

Az epret nevelhetjük szabadföldben, de sokan egyébként magaságyásban gondozzák már. Utóbbi választás azért is lehet előnyös, mert jobb vízelvezetést biztosíthatunk (az eper utálja a pangó vizet, könnyen gyökérrothadást okoz), kevesebb fejfájást okoz a gyomosodás és a talaj is könnyebben melegszik fel, amit kifejezetten szeret ez a gyümölcs.

Az eper gondozása

Talaj: Az eper a jól vízelvezető, humuszban gazdag talajt kedveli. A pH érték legyen körülbelül 5,5-6,5 között. Az ültetésre március-április környékén vagy szeptember-októberben kerítsünk sort. Alapszabály, hogy hagyjunk tőtávolságot a palánták között, gondoljunk a felnőtt növény méretére! Ha túlságosan zsúfoltan nőnek, akkor betegeskedő lesz és kevesebb termést hoz majd.

Öntözés: Rendszeres öntözést igényel, különösen a virágzás és a gyümölcsképzés idején. A talaj legyen mindig enyhén nedves, de ne álljon benne a víz!

Mulcsozás: Főleg szabadföldben nevelve érdemes, így főleg a melegebb hónapokban jobb vízmegtartó-képességgel rendelkezik majd a talaj, ráadásul megkönnyítjük a dolgunkat a gyomolás terén is.

Metszés: Az eperpalántákról rendszeresen távolítsuk el a régi, elszáradt leveleket és a futóindákat, hogy a növény energiáját a gyümölcstermésre fordítsa!

Védelem a forróságtól: Az eper igényli a több órás napfényt, de gondjai akadhatnak a túlságosan száraz időszakokban a perzselő nappal. A levelek perzselődésétől érdemes árnyékolóval védenünk!

Betakarítás: Az eprek általában május végétől júniusig érnek, de a pontos időzítés fajtától függ. Naponta ellenőrizzük az érett gyümölcsöket, és szedjük le őket, amikor teljesen pirosak. Figyeljünk arra, hogy az eper nem áll el túlságosan sokáig. Nem sokkal szedés után fogyasszuk el vagy használjuk fel igény szerint!

Greenman Agro a bőséges terméshozamért

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét és terméshozamot, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására, ezáltal az eper betegségei is könnyebben megelőzhetők.

„11 napja kaptam kézhez a 10 literes Agrot és a slagos adagolót. Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam, interneten olyan sok dolgot olvas az ember, és valljuk be őszintén nem mindig igaz, amit látunk. Nehéz eldönteni mit higgyünk el, és mit ne. Segítség kellett, nem akartam vegyszert, így döntöttem hosszas olvasgatás után a Greenman mellett. Nos nem csalódtam!!! A zöldségek gyönyörűek, gyors növekedésnek indultak, a cukkini a kezdeti erőlködése után szépen megindult, az eper ontja a gyümölcsöt, a paradicsom, paprika, padlizsán szintén. A rózsák, amikről azt hittem az idén nem is fognak virítani egyszer csak bimbót hoztak. 😳 Nekem is hihetetlen. 🤷‍♀️😅Szóval örülök, hogy mellettük döntöttem!!! Köszönöm! 🥰

Greenman Agro vásárló véleménye

Eper ültetése - M1ss1ontomars2k4 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Greenman Agro használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Vegyszermentes
  • Öntözéshez és lemosó jellegű permetezéshez egyaránt javasolt

Az eper betegségei

Még ha ideális körülményeket teremtünk is az eper számára – sok fénnyel, kielégítő locsolással és jó tápanyagdús földdel, akkor sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy nem lesz semmi probléma. Viszont, ha időben észrevesszük, hatékonyan kezelhető!

Lisztharmat

Az eper betegségei közül az egyik leggyakoribb betegsége – mint sok más növénynél. A jellegzetes fehér-szürkés, lisztszerű foltok megjelennek a leveleken, melyek aztán idővel egybefüggővé válnak és az egész növényre kiterjedhetnek, így az indákra és gyümölcsökre is. A levelek idővel eldeformálódnak, drasztikus esetben a növény elsatnyul, termést nem hoz. Párásabb, hűvösebb időnél szokott megjelenni, koratavasszal. Különösen veszélyeztetettek a fiatal egyedek. Vegyszerek nélkül úgy védekezhetsz ellenük a legjobban, ha nem ülteted túl sűrűn a töveket, így valamennyi légmozgás biztosított a levelek között.

Fitoftórás gyökérrothadás, gyümölcsfoltosság

Az eper betegségei közül a gyökérrothadás a lisztharmathoz hasonlóan gyakori betegség, de annál jóval súlyosabb károkat képes okozni a gyökéren és gyümölcsön egyaránt. Először a levelek kezdenek el sárgulni, majd lekókadnak. A gyökerek belül épek, kívül viszont egy barna réteg jelenik meg rajtuk, a gyümölcsökön viszont már éretlenül is barna foltok jelennek meg. Ezek terjedésével a termés elsatnyul. Az első melegebb napok megjelenésével, 20-22 Celsius fokon számíthatunk rá, ha a meleg időjárás még párával, sok esővel is társul. Nagyon fontos, hogy időben észrevegyük, különben súlyos pusztítást végez. A fertőzött részek eltávolítása a leghatékonyabb módszer ellene! Megelőzésképp használjunk mulcsot, hogy a felcsapódó esővel kisebb eséllyel kerüljön a kórokozó a levelekre.

Gnomóniás betegség

Barnás-vöröses foltokban jelentkezik a levelek szélén, melyek rövid időn belül növekedésnek indulnak. Előrehaladott állapotban a foltok középen megszürkülnek. A termést is megtámadja, a foltok itt lilás-piros színűek, melyek idővel bemélyednek, majd a gyümölcs rothadásnak indul. A virágzási időszak egyik legnagyobb veszélye. Szintén a fertőzött részek megsemmisítésével védekezhetünk a legjobban ellene.

Levélsodródás

Nevéből fakadóan könnyen kitalálhatjuk, hogy jeleit a leveleken kell keresnünk: először kisebb, sárgás-zöldes foltok formájában, melyek idővel az egész levelet átszínezik. A fertőzés hatására a levél idővel deformálódik, hullámossá válik majd besodródik. Védekezni ellene részben a tetvek megelőzésével tudsz, mert ők is terjesztik.

Levélfoltosság

Kétféle levélfoltosság támadja meg az epret. Egyik a mikoszferellás, mely nem okoz túl nagy kárt, ha nem hagyjuk elburjánzani. A leveleken jelenik meg kisebb, lilás-pirosas foltokban, melyek idővel megnőnek, közepük kifehéredik. A lisztharmathoz hasonlóan védekezhetünk ellene. A másik, a diplokarponos levélfoltosság nagyobb károkat képes okozni, hasonlóan az előbbihez foltokban jelentkezik, de itt ezek nem fehérednek ki a közepükön. Védekezni ellene ugyanúgy tudsz, mint a lisztharmat esetében.

Antraknózis

Komoly károkat okoz kezeletlenül. Először a leveleken majd a gyümölcsön jelenik meg, utóbbin sárgás-barnás foltok jelennek meg, melyek besüllyednek a fertőzés előrehaladtával, az indák pedig feketedhetnek. Védekezni úgy tudsz ellene, ha nem ülteted túl zsúfoltan a töveket, használsz mulcsot – főleg a csapadékos, párás időben fertőz!

Botrítisz

A csapadékos időjárás egyik legveszélyesebb gombás betegsége, mely az epret megtámadhatja. A gyümölcsön és már a virágon is megjelennek a tünetei, ritkábban fordul elő leveleken. A termés foltokban kezd el rothadni, melyeken idővel megjelenik egy szürkés penészréteg. Képes áttelelni a fertőzött részeken, így azokat a következő évi termés megmentése érdekében mindenképp metszük le és semmisítsük meg.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?