Korábbi cikkünkben részletes útmutatót adtunk a gesztenye gondozására és a vadgesztenyétől való megkülönböztetésére vonatkozóan. A gesztenye rendkívül sokoldalúan elkészíthető, emellett pedig kiemelten egészséges gyümölcs. Nézzük meg, miért is érdemes fogyasztani ezt az őszi-téli finomságot!
Ha nem olvastad az előző cikkünket, akkor az itt találod: Szelídgesztenye, vadgesztenye különbség: Te meg tudod őket különböztetni?
Miért egészséges a szelídgesztenye fogyasztása?
A gesztenye számos olyan vitamint és tápanyagot tartalmaz, amelyre a megfelelő működés és az optimális egészségi állapot érdekében szüksége van az emberi szervezetnek. Így ha ősszel és télen nem tudunk ellenállni ennek az élelmiszernek, azzal a legtöbb esetben valójában szívességet teszünk magunknak.
A szelídgesztenyében a B-vitamin típusai közül a B1-, B2- és B6-vitamin is megtalálható, emellett E-vitamint is bőségesen tartalmaz. C-vitamin-tartalmáról egyesek azt mondják, hogy meghaladja a bizonyos citrusfélékben és erdei gyümölcsökben kimutatható szintet is, így az immunrendszerünk számára mindenképpen előnyös, ha fogyasztjuk.
A vitaminok mellett más értékes tápanyagok, többek között nyomelemek és ásványi anyagok is megbújnak a szelídgesztenyében: kalciumot, káliumot, folátot, nátriumot, magnéziumot, mangánt, vasat, illetve telítetlen zsírsavakat is bevihetünk a szervezetünkbe némi gesztenye elfogyasztásával. A folát, a vas és a B6-vitamin jelenlétének köszönhetően a szelídgesztenye elősegíti az egészséges vérképződést.
A szelídgesztenye rosttartalma is magas, ami az emésztésre és a bélműködésre van különösen jó hatással. Amennyiben hasmenéses betegséggel küzdünk, a gesztenye megfelelő választás lehet. Emellett a szív- és érrendszerünk is hálásan megköszöni a gesztenyés ételeket: a rostok csökkentik a szervezetünk koleszterinszintjét, illetve az őszi gyümölcs antioxidánsokban is gazdag.
Nem csak a gyümölcse értékes
Nem csupán a termését fogyaszthatjuk. Leveléből tea készíthető, amely kitűnően alkalmazható, ha bennünket is elért a téli megfázás. A gesztenye kérge kapható porított formában, amennyiben ezt belekeverjük a teába, a köhögést és a hurutos megbetegedéseket is csillapíthatjuk vele. A tea is javítja vérkeringésünket, illetve ha veszíteni szeretnénk testsúlyunkból, abban az esetben is jó választás, hiszen egyrészt elősegíti azoknak a probiotikus baktériumoknak a szaporodását, amelyek az emésztőenzimeket termelik, másrészt teltségérzetet is képes okozni.
Miért érdemes minél több gesztenyét fogyasztani?
- Tele van E-vitaminnal: Antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, 7,5 mg/100g, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz.
- Tele van B-vitaminnal: Meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (200mg/100g), a B2-vitamin (250mg/100g), valamint a B6-vitamin (0,32mg/100g) mennyisége is.
- Tele van C-vitaminnal: Kevéssé ismert, hogy a C-vitamin tartalom is jelentős a gesztenyében, 30 mg/100g ami a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas érték. Ez természetesen magas hőkezelés esetén csökken.
- Tele van ásványi anyagokkal: 100g-ban 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat, 48 mg magnéziumot tartalmaz.
- Nem tartalmaz koleszterint: Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem.
- Magas a nyersrosttartalma: Az ún. élelmirost hányada jelentős. Ezek a táplálékban lévő emészthetetlen poliszaharidok, melyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállóak. A vastagbél baktériumai részlegesen bontják ugyan a rostokat, de ezek a poliszaharidok gyakorlatilag alig hasznosulnak. Élettani hatásuk szerteágazó:a vízben oldhatatlan (pl. cellulóz) összetevők többek között csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
- Magas a szénhidráttartalma: Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket.. A fentiek alapján vitathatatlan, hogy egy szuperegészséges élelmiszer a gesztenye! Gesztenyét, egyébként számos formában megtaláljuk a boltokban, ezért nem feltétlenül kell téli csemegeként számon tartanunk. A mélyhűtött áruk között az egész pucolt, a natúr püré, de lehet már natúr főtt gesztenyét kapni védőgázas csomagolásban is, és sütéshez, búzaliszt helyett, már őrölt, azaz gesztenyeliszt formában is hozzájuthatunk, ehhez a fantasztikus gyümölcshöz. Számos húsos étel töltelékeként, vagy köretként is megállja a helyét.
Milyen esetben nem érdemes gesztenyét fogyasztani?
Bár a szelídgesztenye ‒ amint a fenti bekezdésekben láthattuk ‒ számos jótékony hatással rendelkezik, sőt glutén- és laktózérzékeny személyeknek sem kell lemondaniuk róla, léteznek bizonyos betegségek, amelyek jelenléte esetén jobban tesszük, ha kerüljük a gesztenye és az abból készült ételek fogyasztását.
Ezek a következők:
- meglévő máj- és gyomorproblémák
- veseproblémák
- cukorbetegség
- vérzési problémák
- latexallergia
A szelídgesztenye elkészítési módjai
Ez a szuperélelmiszer igencsak sokoldalúan elkészíthető gyümölcs, a legismertebb változatai a sült gesztenye és a gesztenyepüré. Nézzük meg, hogyan készíthetünk a kertünkben termett gyümölcsből gesztenyepürét házilag!
Gesztenyepüré
Hozzávalók:
- gesztenye (a mennyiséggel úgy számoljunk, hogy ha például 2 kg gesztenyét vásárolunk, akkor a hámozás után 1,2 kg marad körülbelül)
- kristálycukor
- ízlés szerint vaníliarúd és/vagy rum
Előkészületek:
Ahhoz, hogy a szelídgesztenye héja megfelelően lejöjjön, megfelelően be kell vagdosni egyenként a szemeket. Ennek a legmegfelelőbb módja az, ha a szemek domború oldalán X alakú bevágást készítünk, viszont figyeljünk arra, hogy csak a héjába vágjunk bele, a húsát lehetőleg hagyjuk épen.
Elkészítés:
- A bevágott héjú szelídgesztenyét főzzük 30-40 percig kétszeres mennyiségű vízben. A vízhez ne adjunk sót vagy cukrot. Amennyiben a gesztenyék már megpuhultak, leszedhetjük őket. Pucolás előtt bugyoláljuk a szemeket konyharuhába, mert így a gőz tovább tudja puhítani a héjat. A hámozás során a külső és a belső héjat is távolítsuk el.
- Aprítógép vagy késes robotgép segítségével készítsük el kisebb adagokban a gesztenyemasszát. Fontos, hogy a kapott masszánk egynemű legyen.
- Ezt követően készítsük el a cukorszirupot a gesztenyepüré ízesítéséhez. 1 dl vízhez 10 dkg cukor szükséges. A szirup mennyiségét igazítsuk a gesztenyénk mennyiségéhez: 1 kg gesztenyéhez 3 dl vízből készítsünk szirupot (és értelemszerűen 30 dkg cukorból). Addig melegítsük a cukros vizet, amíg a szirup teljesen egynemű nem lesz.
- Keverjük össze a gesztenyemasszát és a cukorszirupot. Amennyiben szeretnénk vaníliával vagy rummal ízesíteni, szintén ennél a lépésnél tegyük meg. Használhatunk természetesen aromát is.
- A kész masszát krumplinyomó segítségével formáljuk „klasszikus gesztenyepüré alakúvá”, majd tejszínhabbal díszítve tároljuk.
Gesztenyés-Édesburgonyás Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 db kicsi hokkaido tök
- 2 db édesburgonya
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk vaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 levél friss zsálya
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt pirospaprika
- só, bors
- 1.5 l alaplé
- 1 l víz
- 125 g natúr gesztenyemassza
Díszítésnek:
- hántolt tökmag
- tökmagolaj
Elkészítés:
- A hokkaido tököt kimagozzuk és nagyobb cikkekre vágva megsütjük 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt.
- Közben kevés vaj és olaj keverékén megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd mehet rá a felcsíkozott zsálya és a fokhagyma is.
- Néhányszor átkeverjük és rádobjuk a kockára vágott édesburgonyát. Ezzel is átforgatjuk, majd mehet rá az alaplé, a víz és a fűszerek.
- 15 perc után hozzáadjuk a sült hokkaido tököt és a gesztenyemasszát is és együtt főzzük még 15 percig.
- Leturmixoljuk és esetleg némi víz hozzáadásával beállítjuk a kívánt sűrűséget.
- Némi pirított tökmaggal és tökmagolajjal kínáljuk.
Forrás: Gesztenyés-édesburgonyás sütőtök krémleves
Gesztenyefák ápolása Greenman Agro-val
A Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.
Használatának előnyei:
- A talajszerkezet jelentős javítása
- Tápanyag utánpótlás biztosítása
- Humusztartalom növelése
- Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
- Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
- Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!