Fokföldi ibolya gondozása
blog

A fokföldi ibolya gondozása – Okos tippek

Vannak, akik ódzkodnak a fokföldi ibolya nevelésétől, pedig ideális körülmények között tartva ez az egyik tipikusan olyan szobanövény, mely generációról generációra öröklődik (akár 20-50 évig is elélhet!). Amennyiben megismerjük pár szeszélyét, egyértelművé válik, hogy egyáltalán nem nehéz a nevelése ennek a kis helyet elfoglaló, mutatós beltéri virágnak.

A fokföldi ibolya évente többször virágzik, ha elégedett a körülményekkel. Sokféle színben kaphatóak ráadásul, a legnépszerűbb talán a lila változat, de rózsaszín, fehér és kevert színekben is elérhető. Fényes, meleg és párás körülmények között virágzik, megfelelő nevelésük egyensúly kérdése: kellően nedves környezetre van szüksége, viszont nem szabad, hogy bepálljon körülötte a levegő és el kell kerülnöd a víz pangását is. Emellett sok fényre van szüksége, de semmiképp sem közvetlen erős napfényre. Az egyensúly megtalálása a kulcs a gyakori és erőteljes virágzáshoz.

A fokföldi ibolya ideális talaja

Ideális számára az általános virágföld, melyet bármelyik kertészetben beszerezhetünk. Mivel levelei sűrűn nőnek, így nehezen ellenőrizhetjük, milyen állapotban van a talaj. Épp ezért érdemes az összetömörödés és a víz megrekedésének elkerülése érdekében ezt lazítanunk, tőzegmohával vagy egy kis perlittel.

Vízigény

Ebben kissé válogatós! Nem szereti a hideg vizet, ezért langyos, lágy vízzel öntözzük. Kerüljük a levelek és a virágok locsolását, könnyen gombás megbetegedés lehet a vége. (Ennek egyik első jele, hogy a levelek barna foltokban kezdenek megbarnulni.) Muszáj lesz eltalálnunk az ideális vízmennyiséget annak érdekében, hogy egyenletesen virágozzon. Ne várjuk meg, míg teljesen kiszárad a talaj, de sose álljon huzamosabb ideig vízben! Az enyhén nedves talaj legyen a cél!

Fényigény és hőmérséklet

Szűrt fény, abból is a közepes intenzitású a legjobb, mely kitart 7-8 órán át – déli vagy nyugati fekvésű ablak lehet erre igazán ideális. Ez az egyik kulcsfontosságú elem, mely befolyásolni fogja a virágzást, úgyhogy ne vegyük félvállról! Forgasd a cserepet rendszeresen, hogy egyenletesen érje a fény. Ha 7 óránál kevesebb fény éri rendszeresen, akkor számíts a levelek fakulására és arra, hogy a virágzás kevésbé lesz intenzív. Hőmérsékletet tekintve átlagos körülmények között remekül elvan, körülbelül 20 Celsius fok körül. Ne tartsuk túlságosan hűvös, 15 fok, vagy ez alatti helyen. Emellett nem szereti a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, így fűtőtest és huzatos ablak mellé se helyezzük!

Tápoldatozás

A fokföldi ibolya gondozása során fontos, hogy figyeljünk tápanyag-igényeire. Úgy jelzi a tápanyaghiányt, hogy kevesebb virággal lep meg és a levelek látványosan elhalványulnak. A vegetációs időszak után, tavasszal 2 hetente, az öntözővízhez adagolva tápoldatozzuk a mennyiségi előírás betartásával! Érzékeny a túlzott tápoldatozásra. A földet jó, ha legalább minden tavasszal cseréljük alatta, de ez legyen az adott növény méretének megfelelő, se túl kicsi, se túl nagy!

Metszés

Nem igényel különösebb metszést. Az elhalt, barnuló leveleket távolítsuk el óvatosan, illetve a már hervadó virágokat is.

Betegségek és kártevők

A gyakori kártevők közé tartoznak a takácsatkák, viaszos pajzstetvek és a levéltetvek. Betegségei főleg a túl nedves körülményekből fakadnak: lomb- és gyökérrothadás, szürkepenész és lisztharmat gyakori nála. Ezt elkerülhetjük a megfelelő locsolási módszerrel és gyakori szellőztetéssel (de sose kerüljön huzatba!). Ha elmarad a virágzás az általában nem betegségnek köszönhető: túl kevés a fény, alacsony a hőmérséklet, vagy nem megfelelő a páratartalom.

Nyugalmi időszak

A fokföldi ibolya szívós növény, ha megadjuk neki a lehetőséget, hogy a nyugalmi időszakban a regenerálódással lehessen elfoglalva. Erre általában virágzás után kerül sor, pár hétig öntözd mérsékelten, kerüld a tápoldatozást és helyezd félárnyékos helyre. Érdemes ilyenkor a párásításra is ügyelned!

A fokföldi ibolya számára csomagjaink közül a Szép szobanövények titka csomagot ajánljuk.

A csomag tartalma: 1L Greenman Floralia + 3 db 400 g Greenman AlgiCell + 1 db Greenman AlgiNova

A csomagot ajánljuk:

1- 10 szobanövényhez.

Greenman AlgiCell hatása:
– Biztosítja a szükséges folyadékot közvetlenül a gyökér számára
– Folyamatosan levegőzteti a talajt
– Feloldódás során rendkívül gazdag élőhelyet teremtenek a jótékony mikroorganizmusok számára
– A csövecskék több éven keresztül biztosítják a morzsalékos, laza szerkezetet a földben

Greenman AlgiNova hatása:
– Dísznövények és szobanövények esetében segít az optimális környezet megteremetésében. Használatával szebb és egészségesebb virágok, levelek fejlődnek.

Greenman Floralia hatása:
– A talaj megőrzi a tápanyagokat, képessé válik szerves anyagok lebontására és értékes bioaktív anyagokká alakítására
– Aktív virágzásserkentés
– Ellenálló képesség maximalizálása
– Folyamatos tápanyag utánpótlás
– Erőteljes csírázó képesség, gyökér és hajtásképzés
– Minden virágfajtánál használható
– Hosszú távú alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el
– Hatása nagyon hamar látható

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Vélemény, hozzászólás?