Paradicsom, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cherry_tomatoes.jpg
blog

Paradicsom betegségei és kezelésük – Képekkel 🍅

A tartós meleggel – ha a hőmérséklet 10-15 Celsius fok felett marad még éjjel is – eljön a paradicsompalánták kiültetésének ideje is. Mivel az egyik legnépszerűbb hobbikertész haszonnövény itthon, gondoltuk érdemes átgondolni, milyen paradicsom betegségekre számíthatunk – mert a legjobb védekezés a megelőzés!

Paradicsom betegségei (képekkel) és kezelésük

Szürkepenész

Talán ezzel találkozol leghamarabb, ha paradicsom palántákat nevelsz. Ő az egyik felelős a palántadőlésért is, ami már egész pici korban megtámadhatja a növényedet. A száron, de gyakran a föld felszínén is megjelenik, jellegzetes, pehely- vagy talán inkább fátyolszerű kinézettel. Nagyon fontos a védekezésben a megelőzés, szellőztessünk gyakran a növény körül és jó minőségű földet vásároljunk!

Fitoftóra

Inkább idősebb növényekre jellemző már, de elég agresszív betegség: a levelek szélein jelenik meg, szürkészöld, barnuló foltokban, melyek kezelés nélkül elég gyorsan terjednek és a levelek halálához vezetnek. A legjobb ebben az esetben is a megelőzés! Ha már problémát okozott, akkor érdemes következő évben más helyet találni paradicsomaidnak, hogy a földben megbújó gombaspóra ne fertőzhesse újra, ezen kívül pedig a rendszeres gyomolás és az elhalt részek eltávolítása a kulcs.

Lisztharmat

Az egyik leggyakoribb betegség, így sokan ismerik a tüneteit: lisztszerű foltokban jelentkezik a növényen, melyek kezeletlenül gyorsan terjednek– akár egyik növényről a másikra. Lelassítja a növekedést, a fertőzött részek könnyen elszáradnak. Ha magas a hőmérséklet, akkor számíthatsz rá igazán. Mondanunk sem kell, itt is az erős immunrendszer támogatása az elsődleges kulcs!

Fontos: Vegyszerek helyett vagy vegyszerek mellett, minden esetben a legjobb megoldás, ha a növény egészséges immunrendszerét és ellenálló képességét támogatjuk! Ellenálló paradicsom termesztése lehetséges vegyszermentesen is, mikrobiológiai készítménnyel. Tudj meg többet:

Fekete foltosság

Az egyik leggyakoribb probléma: A leveleken jelenik meg, idővel átterjedhet a szárakra, majd kezeletlenül a termésre is. Nem nagy, kb. 3 mm-es foltokban jelentkezik, sötét foltokban, sárga körvonallal. A palánta megerősítésével elkerülhetjük.

Szeptória

Szeptória

Apró, kerek, sötét körvonalú foltokban jelenik meg. Egy idő után, kezeletlenül a foltok egyre nagyobbak lesznek, végül összefüggő folttá alakulnak, a levél megsárgul és elszárad – képesek a növény halálát okozni. Mindig a növény felületén jelenik meg, a termésen nem tapasztalhatsz ilyet.

Bronzfoltosság

A leveleken narancssárga foltok jelennek meg, melyek idővel besárgulnak. A növekedés lelassul, a levelek idővel elhalnak. A termést is megtámadja, nemcsak foltokban jelentkezik, hanem torzulásokat is okoz.

Korompenész

Olajbarna foltokban jelenik meg a leveleken, mely idővel besötétedik és belepheti az egész levelet, ami annak elhalását okozza. A levél elszárad, de nem hullik le. A termést egyébként békén hagyja.

Antraknózis

Túlérett paradicsomaidon jelentkezhet, kerek, sokszor besüppedt foltokban. Egy gomba okozza, így a nedves időjárás kedvez neki, ahogyan a homokos talaj is (itt bújik meg télen).

Összességében elmondható, hogy a fenti betegségeket elsődlegesen megelőzni célszerű. A Greenman Agro segítségünkre lehet nem csak a kifejlett növény, hanem a palánta erősítésében is. Biológiai, vegyszermentes készítmény, amely a jótékony baktériumok segítségével erősíti meg a talajt és növényt, így a termés is vegyszermentes marad használata után. Biogazdálkodásokban is elfogadott készítmény.

Fontos! A Greenman Agro készítmény a megelőzésben segít.

Vegyszermentes megelőzés

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok és növények biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

  • Bio kertészetek, bio növénytermesztés esetén is hatékonyan alkalmazható

Vegyszermentes megoldás a jótékony baktériumok erejével!

Greenman Agro

Greenman probiotikus készítmények megrendelése

Vélemény, hozzászólás?